Odlazak u 90. godini

Umro legendarni vaterpolist “Primorja” Zdravko Ćiro Kovačić

Hina

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL



RIJEKA – Legendarni vaterpolski vratar, član Kuće slavnih vodenih sportova i osvajač dviju srebrnih olimpijskih medalja iz Helsinkija 1952. i Melbournea 1956. Zdravko Ćiro Kovačić umro je u srijedu u Rijeci u 90. godini.


Zdravko Kovačić rođen je u Šibeniku 5. srpnja 1925. godine, a već 1926. seli s roditeljima na Sušak gdje u tadašnjoj Victoriji 1939. godine započinje igračku karijeru koju uspješno nastavlja u riječkom Primorju.


Ćiro Kovačić bio je posljednji živi vaterpolist iz generacije koja je nastupila na Olimpijskim igrama 1948. godine u Londonu, a pedesetih godina prošlog stoljeća bio je najbolji vaterpolski vratar svijeta i jedan od najzaslužnijih što je reprezentacija Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. i Melbourneu 1956. osvojila srebrne medalje. Bio je i u izabranoj reprezentativnoj momčadi koja je osvojila prvo europsko odličje – broncu na Europskom prvenstvu u Beču 1950. godine, a u svojoj kolekciji ima i srebrnu medalju s Europskog prvenstva u Torinu 1954.




Usporedno s igračkom karijerom koju je završio 1957. godine, Zdravko Ćiro Kovačić gradio je i profesionalnu kao diplomirani ekonomist. Od 1972. do 1990. bio je jedan od direktora u uspješnoj brodarskoj kompaniji Jugolinija, a u Športskom društvu Primorje obnašao je razne dužnosti.


Stanovnik je Kuće slavnih vodenih sportova u američkom Fort Lauderdaleu, u koju je ušao u travnju 1984. godine kada je povelju o tom svečanom činu potpisao predsjednik SAD-a Ronald Reagan. Godine 1997. dobio je Državnu nagradu dr. Franjo Bučar za životno djelo.


Termin posljednjeg ispraćaja Zdravka Kovačića, koji je bio točno dva mjeseca mlađi od najstarijeg hrvatskog osvajača olimpijskog odličja, nogometaša Željka Čajkovskog (5. svibanj 1925.), bit će naknadno objavljen.