Hrvatski vaterpolisti večeras protiv Brazila

Tucak uzvraća Rudiću

Igor Duvnjak

Hrvatska pamti nevjerojatni lipanjski poraz 10:17 od Brazilaca u Svjetskoj ligi, večeras ide po pobjedu i prvo mjesto u skupini A



RIJEKA »Brazil – Njemačka 1:7«, odjekivala je lanjskoga srpnja  diljem svijeta šokantna vijest o velikoj pobjedi njemačkih nogometaša nad cariocama, domaćinima prošlogodišnjeg Svjetskoga prvenstva. Itekako zvučni »udarac u gong« čija je jeka odzvanjala uz bazene na raznim meridijanima i paralelama bila je pobjeda Brazila nad Hrvatskom od čak 17:10 u lipnju ove godine na Final Sixu Svjetske lige u Bergamu. Uoči posljednje dionice bilo je nevjerojatnih 15:6 za Antonija Delgada i ostale izabranike najtrofejnijeg svjetskog izbornika Ratka Rudića, kao da su oni aktualni olimpijski pobjednici, a ne predstavnici zemlje koja traži mjesto pod suncem u vaterpolskom svijetu i koja je prije toga u svih sedam duela gubila od hrvatskih favorita. Pritom je prije tri godine bilo 20:3 za jednu od vaterpolskih velesila.



Danas, skupina A, 19.10: Kina – Kanada, 20.30: Hrvatska – Brazil. Skupina B, 8.30: Grčka – SAD, 17.50: Rusija – Italija. Skupina C, 9.50: Kazahstan – Argentina, 11.10: JAR – Mađarska. Skupina D, 12.30: Australija – Crna Gora, 16.30: Srbija – Japan.





Kiks u Bergamu bio je bez posljedica jer je izbornik Ivica Tucak doveo svoju momčad do finala Svjetske lige, a večeras u Kazanu u drugom kolu skupine A Svjetskoga prvenstva od 20.30 sati njegova momčad misli uzvratiti za svoj nezapamćeni poraz treneru s kojim je Hrvatska proteklih godina osvojila svjetsku i europsku titulu te olimpijsko zlato i »ubijajući jednim udarcem dvije muhe« ostvariti pobjedu kojom bi zakaparirala prvo mjesto u skupini, izbjegla igranje u krnjoj osmini finala i ušla izravno u četvrtfinale.


Kapetan Josip Pavić i ostali su itekako motivirani u »ispravljanju krivog navoda« želeći u vodi plivališta »Burevestnik Arene« zorno dokazati da je ono u Bergamu bio tek izuzetak od pravila prema kojem je hrvatski vaterpolo miljama daleko ispred onog u »zemlji kave i nogometa«. Paviću, legendi »primorjaša« Damiru Buriću i njihovim mlađim suigračima među inima prijetit će i riječki centar Josip Vrlić, od ljetos »jugaš« s brazilskom putovnicom. On, njegov novi suigrač Felipe Perrone i ostali reprezentativci zemlje domaćina idućih Olimpijskih igara, progutali su gorku pilulu ostvarivši tek remi s Kinezima, a baš je Riječaninov gol šest minuta prije kraja spasio carioce od poraza. Inače, brazilski suparnici su stalno vodili, jednom i s dva gola razlike. S obzirom da su Kinu najavljivali kao autsajdera skupine, tih 9:9 je, uz pobjedu Grčke nad Italijom, najveće iznenađenje prvoga kola.


Hrvatsku u konačnici ne bi trebala opterećivati ova brazilsko-kineska razmirica. Paulo Obradović i ostali aktualni olimpijski pobjednici iz sastava Ivice Tucka trebaju večeras pružiti što mogu u duelu sa svojim bivšim izbornikom i onda nema dileme da će se pobjeda od željene pretvoriti u ostvarenu.