Splićanka oborila rekord

Svjetska rekorderka u ronjenju na dah Lidija Lijić preronila 123 metra ispod leda

Slavica Bakić

Lidija Lijić unatoč velikoj hladnoći uspjela je nadmašiti dosadašnji rekord / Foto Damir ZURUB

Lidija Lijić unatoč velikoj hladnoći uspjela je nadmašiti dosadašnji rekord / Foto Damir ZURUB

Lidija Lijić je u roneći u hladnoj vodi oborila rekord od 120 metara koji je nekoliko dana ranije postavila Turkinja Derya Can



OPATIJA – Lidija Lijić, višestruka svjetska rekorderka u raznim disciplinama ronjenja na dah, na austrijskom jezeru Weissensee u subotu je ronila s perajama u daljinu pod ledenim pokrivačem debljine 31 centimetar i na temperaturi od samo dva stupnja Celzija te u prvom pokušaju uspjela preroniti 123 metra. Time je oborila Guinnessov rekord u ovoj disciplini koji je iznosio 120 metara i koji je samo nekoliko dana ranije na istom jezeru postavila Turkinja Derya Can.


– Uvjeti za ronjenje su bili dobri, a zahvaljujući odličnoj organizaciji osjećala sam se sigurno. U početku mi je bilo hladno, međutim, isplatilo se, rekla je oduševljena Splićanka nakon obaranja rekorda.


Davor Ostrman Oscar, voditelj Nemo-Adria Rescue Teama, kazao je kako je vidljivost ispod leda bila manja od pet metara te da je ukupno otvoreno deset rupa na trasi ronjenja, a ispod leda je potegnuto 160 metara konopa pomoću kojih su se ronioci mogli orijentirati gdje se nalazi trasa. Ronioce je pratilo i osam sigurnosnih ronilaca, od toga dvoje ronilaca na podvodnim skuterima.





Vanjsko osoblje Hrvatskog Crvenog križa bilo je u pripravnosti kao i specijalni medicinski tim iz Thalassotherapije Opatija, predvođen dr. Viktorom Ivanišem. Lidija se, naime, neposredno prije odlaska u Austriju pripremala upravo u opatijskoj zdravstvenoj ustanovi gdje je napravila i liječničke preglede prije nego je zaronila u ledenu vodu austrijskog jezera.