Punim jedrima u Europu

Svi na lukobran: U podne starta 14. izdanje velike regate Fiumanke

Denis Frančišković

Ima dosta iznenađenja, ali čuvamo ih za start. Neka Riječani dođu na lukobran koji je svjetska jedriličarska tribina. Imamo dva kilometra lukobrana i dva kilometra tribina s kojih se može gledati jedrenje uživo. To je jedinstveno u svijetu – tvrdi Davor Perović



RIJEKA » Odbrojavanje je završeno, danas točno u podne zabijelit će se more ispred Rijeke na startu četrnaestog izdanja Fiumanke. Poput maškara zimi, i jedriličari su došli na svoje u najavi ljeta, zavladali riječkom lukom i priobaljem. Danas će se ta vladavina proširiti na malo širi akvatorij, na potezu od Rijeke do Omišlja. Velika Fiumanka jedri se u tri kategorije i na tri rute, jedrilice tradicionalne gradnje do Porto Baroša, obiteljski krstaši do Kostrene, oni regatni do bove ispred Omišlja. I nazad u luku, s jedinstvenim ulaskom u morsko srce Rijeke.



Jedrilica K3 Telecom sa slovenskom posadom koju je predvodio Uroš Žvan, pobjednik je Liburnijske regate koja se vozila noću od Malog Lošinja do Rijeke. Rutu dugu 54 nautičke milje K3 je prešao za 11 sati, 48 minuta i 47 sekundi. U konkurenciji osam posada drugo mjesto pripalo je jedrilici Millenium za čijim je kormilom bio Berislav Vranić, dok je jedrilica DSK Lučke uprave s kormilarom Zdenkom Marincem regatu završila kao treća.





   Brojne jedriličare i sudionike medijske regate jučer je prigodnom besedom pozdravila i Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova i prva dopredsjednica Vlade RH. Na brodu Marina, simbolu plovidbe izgrađenom još davne 1936. godine u Danskoj, poželjela je sudionicima dobrodošlicu i jedra pozitivne energije. Press Fiumanka je, naime, prerasla u Prvu europsku medijsku regatu na pragu ulaska Hrvatske u EU, stoga i četrnaesto izdanje Fiumanke punim jedrima jedri prema Europi. Danas u 10.30 sati sve će dobiti dodatni kolorit s otvaranjem EU Euro Expo sajma na kojem će se predstaviti članice Europske unije, a svoj dolazak najavio je i predsjednik Ivo Josipović.


Magična brojka


– Marina se puni, prijave idu jako dobro. U četvrtak smo imali pedesetak prijava, što je za Fiumanku čudno jer ona uoči starta prima devedeset posto prijava – ističe Davor Perović, jedan od glavnih operativaca regate. – Očekujemo možda i da magična brojka od 200 jedrilica bude probijena. No, meni je jučerašnji dan osobno najljepši u Rijeci jer riječka luka postaje prava marina. Zbog toga i sve ovo radimo.


   S Fiumankom je praktički došlo i ljeto. Regata je godinama mučila muku s bonacama, prijetnja je donekla slična, no organizatori se nadaju najboljem.


   – Prognoza nije loša za jedriličare. Znači, promjenjivo vrijeme, malo oblaka, malo vlage, toplo-hladno… Uvjeti u kojima bi moglo biti vjetra. Ne znamo samo u kojim količinama, što je isto dobro jer je ovo ipak amaterska regata, uglavnom za one koji nisu došli profesionalno jedriti. Ne bi bilo dobro niti da je previše vjetra. U podne očekujemo lijepu sliku ispred Rijeke i barem nešto malo vjetra da svi zajedno možemo uživati – dodaje Perović.


Shining, TP 52…


Uživanju će se prepustiti uglavnom obiteljski krstaši i manje jedrilice, oni pravi, regatni u lov će na prestižni naslov. A konkurencije neće nedostajati, na startu se očekuju i neka iznenađenja.


   – Došao je TP 52, austrijska Aquila jedan je od favorita, vrlo brz karbonski brod. Tu su i Shining Umago Maxi, K3 Telecom, a dolazi i prošlogodišnji pobjednik Casali sa Samom Žvanom. Ima dosta iznenađenja, ali čuvamo ih za start. Neka Riječani dođu na lukobran i pogledaju kako će to izgledati. Lukobran je svjetska jedriličarska tribina, tako nešto nema niti jedan grad. Imamo dva kilometra lukobrana i dva kilometra tribina s kojih se jedrenje može gledati uživo. To je jedinstveno na svijetu. Poziv je to svima neka dođu, da nas bude što više, da navijamo kao da smo na nogometnoj utakmici – znakovito zaključuje i poziva Riječane Perović.