Od 5. do 8. travnja

Super finalni turnir LEN Europa kupa: Svjetska krema za 110 godina vaterpola u Rijeci

Igor Duvnjak

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

Rijeka je LEN-u poput druge kuće. Tu su uvijek međunarodna natjecanja bila vrhunski organizirana, vjerujem da će i dalje biti tako, rekao je Marco Birri



RIJEKA Bazen na Kantridi će od 5. do 8. travnja biti u epicentru interesa svjetske vaterpolske javnosti, koja će sa zanimanjem pratiti događanja na Super finalnom turniru Len Europa kupa.


Hrvatska je u skupini B sa Crnom Gorom, Francuskom i Srbijom, u A skupini igrat će Grčka, Italija, Španjolska i Mađarska, a pobjednici skupina nadmetat će se u finalu. Dolazak svjetske vaterpolske kreme, svega najboljega u ovom sportu izuzev SAD i Australije, bio je tema pressice u Salonu grada Rijeke kojoj su nazočili gradonačelnik Vojko Obersnel i njegov cijenjeni i popularni sugrađanin, čelnik Hrvatskog vaterpolskog saveza Predrag Sloboda, glavni tajnik HVS-a Renato Živković, te poznato međunarodno ime ovog sporta, operativni menadžer Europske federacije vodenih sportova (LEN) Marco Birri.


Skup su prisustvom uveličala trofejna vaterpolska imena, Samir Barać, čelnik »Primorja Erste banke« i Riječkog sportskog saveza, te Dubravko Šimenc, voditelj marketinga i strateških istraživanja u Hrvatskoj turističkoj zajednici.




– Drago mi je što je Rijeka odabrana za domaćina ovog velikog međunarodnog natjecanja – poručio je zadovoljni Vojko Obersnel. – Rijeka je već bila uspješni domaćin velikih natjecanja koja su na razini svjetskih i europskih prvenstava. Ovo skorašnje natjecanje mogli bismo slobodno, s obzirom na kvalitetu reprezentacija na Kantridi, proglasiti europskim prvenstvom. Vjerujem da će Rijeka biti dobar domaćin, što je već puno puta i dokazala. S LEN-om imamo dugu suradnju, sjetimo se samo Europskoga prvenstva u malim bazenima na Kantridi. Vjerujem da će gledatelji uživati u dobrim utakmicama.


Humanitarna akcija


Događaj je po mjeri velikog jubileja, 110 godina vaterpola u Rijeci, a jubileja te humanitarne akcije u okviru turnira sjetio i gradonačelnik.


– Ovim događajem počinje obilježavanje 110 godina vaterpola i plivanja u Rijeci. Krećemo i s humanitarnom akcijom »Homo si teć«, gledatelji će moći kupiti narukvicu po cijeni od 10 kuna. Prihod je namijenjen nabavi sportske opreme za sportaše s invaliditetom – informirao je Obersnel.


Predrag Sloboda je na čelu Saveza koji ima riznicu itekako krcatu velikim trofejima, Hrvatska je, između ostalog, aktualni svjetski prvak.


– Ovo je novo natjecanje, po kvaliteti ga možemo izjednačiti s europskim prvenstvom. Hvala Gradu, RSS-u te Turističkoj zajednici Kvarnera što su prepoznali kvalitetu ovoga događaja – rekao je Sloboda, nekada čelnik »primorjaša« iz trofejnih sezona ovog kluba. – Tu su reprezentacije iz našeg bližeg okruženja, one koje gravitiraju Hrvatskoj te je interes ovog turnira širi od onog sportskog.


HVS je zadovoljan riječkom podrškom organizaciji tako velikog i kvalitetnog turnira.


Iskustvo


– Hvala svima, gradu Rijeci i ovdašnjim sportskim djelatnicima na potpori HVS-u. U Rijeci će se održati izuzetno važno natjecanje i to baš za 110 godina plivanja i vaterpola u ovom gradu. Rijeka ima iskustva u organiziranju velikih natjecanja, duboko sam uvjeren da će sve biti vrhunski. Ovdje će igrati svjetska krema, u četiri dana imat ćemo 16 vrhunskih utakmica. Cijena ulaznice je 50 kuna po danu, pozivamo gledatelje da dođu u što većem broju, da doživimo lijepu priču na ponos Rijeke i Hrvatske – kazao je glavni tajnik Saveza Renato Živković.


Marco Birri, već godinama poznato ime LEN-a, već dobro zna kvalitete riječkih organizatora, uostalom, na Kvarneru je čest gost, tu je kao kod kuće.


– U Rijeci smo, ona je LEN-u poput druge kuće. Tu su uvijek međunarodna natjecanja pod našim okriljem bila vrhunski organizirana, vjerujem da će i dalje biti tako. LEN je lansirao ovo natjecanje zbog dodatne promocije vaterpola na europskoj i svjetskoj razini – rekao je Birri. – Doći će najbolje reprezentacije svijeta. Nova ideja je već dala ploda jer je odmah nastao velik interes za turnir. Vidi se to po interesu medija, televizijskih postaja. Bolje od ovoga nije moglo početi, ovo je kao malo europsko ili svjetsko prvenstvo. Ovo je i prekrasan rođendanski dar za 110 godina vaterpola u Rijeci. Organizacijski stroj Rijeke inače zaslužuje povjerenje i poštovanje.