»Primorje EB« protiv »Juga CO«

Sukno: Nećemo se opustiti, nismo na izletu, želimo igrati naš najbolji vaterpolo

Igor Duvnjak

SPREMNI NA SVE – Primorjaši danas kreću u pohod na europsku titulu / Foto D. ŠKOMRLJ

SPREMNI NA SVE – Primorjaši danas kreću u pohod na europsku titulu / Foto D. ŠKOMRLJ

Pozitivna tradicija iz ove sezone nas neće nimalo uspavati. Svaka utakmica je jedna nova priča. Među nama nema nikakvih tajni. Svjesni smo kakva nas utakmica čeka i dat ćemo sve kako bismo još jednom ove sezone odigrali odličnu utakmicu – kaže Ivan Asić 



RIJEKA » Vaterpolisti »Primorja Erste banke« u Barceloni gledaju ka vaterpolskom vrhu Europe. Riječka momčad je prvim mjestom u B skupini izbjegla prvi krug turnira i večeras u u polufinalu od 18 sati igra protiv starih znanaca, momčadi »Jug Croatia osiguranja«. Ako ništa drugo, koristi će imati hrvatski vaterpolo, jedan predstavnik u subotnjem finalu je osiguran. »Primorjaši« su čak deset puta igrali s Dubrovčanima ove sezone i imaju šest pobjeda, ali trener Ivan Asić se ne pribojava da bi se njegova momčad mogla uljuljkati na toj činjenici. 


  – Ta pozitivna tradicija iz ove sezone nas neće nimalo uspavati – poručio je Asić. – Svaka utakmica je jedna nova priča. Odlično se poznajemo, i jedni i drugi znamo sve o suparniku, među nama nema nikakvih tajni. Svjesni smo kakva nas utakmica čeka i dat ćemo sve kako bismo još jednom ove sezone odigrali odličnu utakmicu. Bit će nam izuzetno teško, ali mi silno želimo to finale Lige prvaka. I to ćemo pokušati ostvariti. 


  Momčad hrvatskog prvaka je »kao zapeta puška«. 


  – Raspoloženje u momčadi je odlično, jedva čekamo početak utakmice. Nadam se da možemo pružiti igru kao u finalu doigravanja. Večeras je najvažnije da budemo mirni i da djelujemo kao momčad, da budemo kompaktni. Važno je posjedovati glad za pobjedom, za ulaskom u finale. Lani smo zaustavljeni u polufinalu, sada se nadam da možemo ostvariti korak više.  

U finalu doigravanja dosta se pričalo o suđenju, Riječani sada ne strahuje od djelitelja pravde. 


  – Vjerujem da će večeras biti pošteno, pravo suđenje, da će biti suđeno sve što treba biti suđeno. Ne opterećujemo se time, moramo se fokusirati na nas i na našu igru. U svemu ne zaboravljamo navijače, poručujemo im da će »primorjaši« dati sve od sebe na terenu. Neka budu uz nas, odužit ćemo im se dobrom igrom. 


 Gore ne može


  Momčad je tijekom sezone ratovala s podmuklim ozljedama, momci trenera Ivana Asića igraju nezaliječeni, jedan od njih je i golgeter svjetske klase Sandro Sukno. 


  – Unatoč bolovima ide na bolje, liječnici kažu da gore ne može biti – našalit će se Sandro Sukno na svoj račun. – Mislim da igranje nije neki veliki rizik, valjda će sve proći do utakmice.   Naravno da nije lako igrati i trenirati s bolovima, odgovarati zadaćama u teškim nadmetanjima. 

  – Izdržim odigrati utakmicu, najgori mi je dan poslije nadmetanja. Tada boli najviše, ali onda prođe. Najvažnije je da mogu igrati. Ta noga mi malo šteka, ali nije to nekakvo »ludilo«. Najveći mi je problem tijekom treninga jer ne mogu raditi punom snagom.  No uspijem izdržati utakmicu i to mi je najvažnije. Uostalom, kada je prava utakmica na sve zaboravim, o boli uopće ne razmišljam. Nadam se da će večeras biti znatno bolje i da ću biti spreman za polufinale. 


  Nakon stresne serije utakmica u finalu doigravanja trebalo se psihički i fizički odmoriti. 


  – Teško nam je, ali kada se dođe do kraja, kao sada, onda se sve uspije izdržati. Nakon klupske sezone teže je krenuti u reprezentativnu. Radu nema kraja. Izbornik, kada dođe na pripreme, ne zamara se time kako je igraču bilo tijekom sezone. On traži nove motive i nove želje. No, što je tu je. Najvažnije je da ćemo biti motivirani sada u Barceloni i da ćemo nastojati pokazati što bolju igru. 


 Bolji od Juga


  U »Primorju« iznimnim dosegom smatraju činjenicu da su ove sezone osvojena sva tri trofeja. Liga prvaka bila bi »šlag na torti« ove trofejne momčadi. 


  – S onim što smo postigli zaista možemo biti zadovoljni. Svi su na početku sezone spominjali »Jug« kao favorita pa su na kraju počeli naglašavati kako oni igraju bez Dobuda. Međutim, u nadmetanju za dva trofeja su bili kompletni, a pritom jednom nisu ni uspjeli doći do finala. Mislim da smo pokazali da smo ove sezone puno bolji iako smo ostali bez tri jako dobra igrača. Međutim, dobrom smo igrom to uspjeli nadoknaditi. Dakle, možemo biti optimisti i za ulazak u finale Lige prvaka. 


  Snaga momčadi je pritom stvar o kojoj se može raspravljati. Vaterpolski znalci smatraju da je »Primorje EB« u prošloj sezoni imalo bolje igrače, ali ova momčad je spremno odgovarala na sve izazove. 


  – Kada se ostvari rezultat možda se jednostavno tako sve poklopi. Ne igraju imena. Prošle sezone smo na papiru bili stvarno najbolji pa u Barceloni nismo uspjeli, a svi su nas vidjeli na tronu. To je sport, tako se nekada dogodi. Ove se godine valjda sve zajedno poklopilo i idemo dobrim putem. Glatko smo osvojili tri trofeja i zacrtali si plasman u finale Lige prvaka. Dakle, sada je prva želja da u Barceloni budemo bolji nego prošle sezone. 


  Svi dosadašnji rezultati, uključujući i prvo mjesto u B skupini Lige prvaka imaju dodatnu težinu budući da je momčad gotovo čitavu sezonu silom prilika bila nekompletna.  

Recco prvi favorit


– Stvarno smo imali teškoća. Stalno nam je netko nedostajao. Međutim, uspjeli smo izgurati i doći do ove završnice. Eh, sad, kada smo već došli u Barcelonu uspjet ćemo i to izgurati.   Prošle godine »Barceloneta« je demantirala papirnate prognoze i prometnula se u najveće iznenađenje završnog turnira osvojivši na kraju titulu prvaka Europe. 

  – Nitko ih nije smatrao sposobnima da mogu osvojiti titulu, ali su stvarno dobro igrali. Bili su nošeni domaćom publikom, agresivni, možda su u tom trenutku zaista i bili najbolji. Svi znamo da je ove godine »Pro Recco« najveći favorit. Osobno ih nisam previše pratio, ali kada vidim ta imena sve mi je jesno. U Italiji su osvojili sve iako nisu kompletni, u Ligi prvaka im zaigra još nekoliko stranaca. Međutim, nećemo o njima razmišljati, idemo se koncentrirati na večerašnji polufinale, nakon toga ćemo vidjeti. Idemo korak po korak. 


  Po imenima sudionika Final Six predstavlja zaista impresivni skup vaterpolskih asova. Opći dojam je da je ovogodišnji turnir kvalitetniji nego prošlogodišnji. 


  – To je sigurno točno. Primjerice, »Eger« je doveo tri-četiri stranca i igraju odličan vaterpolo. No, mi na turnir ulazimo mirni jer iza sebe imamo sjajnu sezonu. Osvojili smo tri trofeja od tri koja su bila na raspolaganju. Nećemo se opustiti. Naravno, nismo u Barceloni na izletu, ali smo hladne glave i tako ćemo nastojati pokazati što bolju igru i uživati.