Srebrni Talijani u gostima

Samir Barać uoči vaterpolo susreta na Kantridi: Rijeka će uživati u fešti

Igor Duvnjak

Svi smo opterećeni igrama u klubovima i ako ne bude više atraktivnih poteza siguran sam da će igra biti lepršava – kaže Barać uoči reprize finala EP-a i utakmice lišene natjecateljskog naboja



RIJEKA Pod ravnanjem kapetana Samira Baraća, trofejnog riječkog vaterpolista, izabrana hrvatska momčad, prva u svojoj C skupini dočekuje Italiju na Kantridi, promovirana na završni turnir Svjetske lige kao i njezini gosti, »azzurri«. Susret je stoga lišen uobičajene nervoze, nešto totalno suprotno od subote kada su Barać i suigrači u uzvratnom meču polufinala play-offa za hrvatskog prvaka svladali »Mladost« u Zagrebu. 


   – Budući da smo bili izgubili onu prednost u Rijeci, normalno da smo se motivirali još i više da pokušamo doma vratiti tu povoljnu okolnost domaćinstva na Kantridi – kaže Samir Barać. – Nastojali smo izboriti tu treću utakmicu.


Mislim da je ovo možda naša najbolje taktički odigrana utakmica u kojoj smo zatvorili sve prilaze ka golu. Primiti jedan gol u dvije četvrtine s »Mladosti« je stvarno uspjeh jer znamo koliki je broj kvalitetnih igrača u suparničkoj momčadi.




Cijenim da smo ostvarili odličan rezultat i da smo napravili odličan posao, ali normalno da s time ništa nije završeno jer u subotu nas ponovno čeka. Mislim da se po pruženoj igri u Zagrebu imamo pravo nadati uspjehu. 


Mnogi vaterpolisti bi bili rado u ulozi Samira Baraća, »zlatnog dečka« riječkog vaterpola, kapetana družina koje žanju uspjehe. Nakon zlatne medalje na SP-u u Australiji 2007. godine stigla je svjetska »bronca« u Rimu, a trokut je zatvoren u Zagrebu, gdje ste bili kapetan novih europskih prvaka. Na klupskom planu ste kapetan pojačane momčadi »Primorja EB«?  

Naplaćen trud


– Prije svega moram navesti da sam strahovito počašćen što igram s ovakvim igračima i što surađujem s ovakvim trenerima i u klubu i u reprezentaciji. U posljednje četiri godine se dogodio ovaj uspjeh, treba imati sreće u karijeri da se poklope neke stvari i u reprezentaciji i u klubu.


Imam osjećaj da mi se sav onaj uloženi rad kroz moje djetinjstvo i kroz minule godine sada nekako naplaćuje dvostruko. Ponavljam da sam prije svega strahovito počašćen i drago mi je da igram s ovakvim igračima i a ovakvim ljudima jer mislim niti rezultati ne dolaze samo sa kvalitetom. Uspjesi dolaze s dobrom atmosferom i ugođajem kojega stvori prava momčad. 


Utakmica Svjetske lige s Italijom se odlično uklapa u brojna ovosezonska događanja vrhunskog vaterpola na bazenu Kantride. U ovom slučaju je riječ o reprizi finala Europskog prvenstva, kada ste u Zagrebu postali vladari Europe?


 – To su nezaboravni trenuci, koji ostaju za cijeli život. To su detalji koji su zapamćeni, čovjek ih se vrlo rado prisjeti. Mi jesmo u tijeku nekih nadolazećih utakmica i sve to dolazi za nama, međutim kada netko podsjeti na to EP samo mi izmami smiješak na lice.



Utakmica na Kantridi ima izraženu humanitarnu notu, prihod  od 30 kuna je namijenjen za Dječju bolnicu na Kantridi. Susret je inače zakazan za 17 sati, igra se uz izravni TV prijenos. Televizijski prijenos je dogovoren i za subotu kada se igra odlučna treća utakmica polufinala play-offa za hrvatskog prvaka između »Primorja EB« i »Mladosti«. Taj susret počinje u 18 sati



To su neizbrisive uspomene. Nama se poklopilo da smo bili domaćini, a igrali smo stvarno najbolje na tom turniru, dokazali smo da smo najbolji. Polufinale i finale je za mene bilo nezaboravno. Sve je bilo super, atmosfera koja je u Zagrebu vladala oko vaterpola, način na koji smo prikazani javnosti kako igramo. Sve je bilo u pozitivnom tonu, a mi smo se punili s pozitivnom energijom, s dobrim vibracijama. 


  Ne izgubiti


Ovog puta utakmica s Italijom ne donosi tako teško breme imperativa rezultata kao onda. Svi preduvjeti za vaterpolsku feštu su tu? – Tako je. Ono što se Riječanima nudi s novim bazenom, novom momčadi i novom upravom stvarno su super stvari. Nadam se da će riječka publika također uživati i u ovoj vaterpolskoj fešti. Svi smo opterećeni igrama u klubovima i ako ne bude više atraktivnih poteza siguran sam da će igra biti lepršava. 

Svakako da pridonosi reprezentacija Italije, druga reprezentacija u Europi? 


 – Njihovo drugo mjesto je bilo najveće iznenađenje na Europskom prvenstvu. Vrlo dobro je da se jedna ovakva zemlja priključila među uspješne jer Italija ima tradicionalno dobru momčad.


Stalno su na velikim natjecanjima i godinama imaju odlične rezultate s klubovima i reprezentacijom. Vrlo bitno je da ostanu u vrhu radi svjetskog vaterpola.  Hrvatska očekivanja od večerašnjeg susreta?

 – Hrvatska uvijek ima osnovnu misiju, a ta je da ne izgubi utakmicu. Nadamo se da ćemo u ovom sastavu pružiti svoj maksimum. Imamo obavezu prikazati bilo kojoj publici a to je u ovom slučaju ova riječka, ono što Hrvatska zna i potvrditi gdje ova reprezentacija pripada.