Finalni plov

SP Laser: Bernaz preuzeo vodstvo, Tonči Stipanović deseti

Hina

Reuters

Reuters



Francuz Jean-Baptiste Bernez preuzeo je vodstvo nakon prvog finalnog plova Svjetskog prvenstva klase Laser u Splitu, dok je hrvatski jedriličar Tonči Stipanović napredovao na ukupno deseto mjesto.


Prvog dana finalnih jedrenja na SP-u u klasi Laser Standard, kada je po 49 jedriličara bilo razvrstano u zlatnu, srebrnu i brončanu skupinu, vrijeme je opet diktiralo tempo. Jako grmljavinsko nevrijeme, praćena tučom, natjeralo je organizatore da s utrkom startaju tek u 13 sati. Međutim, kako je vrijeme ujutro divljalo, tako se tijekom ranih poslijpodnevnih sati primirilo, pa je vjetra bilo tek za jedan plov zlatne skupine.


Tramontanu u šoltanskom kanalu najb0lje je iskoristio Australac Mitchel Kennedy, dok je drugi kroz cilj prošao hrvatski jedriličar Filip Jurišić, kojem je ovaj plasman donio veliki napredak u ukupnom poretku od 13 mjesta te je trenutno 15.




‘Danas mi je sve išlo od ruke, naravno – osim vremena, ali kao i svima ostalima. Međutim, ja sam se dobro snašao, što mi je donijelo malo negativnih bodova. Znao sam da će natjecanje, kada smo svi u istoj skupini, otvoriti mogućnost za što povoljniji plasman. Međutim, ne zanosim se ovim rezultatom, jer do kraja ima još jako puno’, poručio je Filip Jurišić


Tonči Stipanović pak bio je nešto slabiji, odnosno kroz cilj je u sedmom plovu prošao 14., ali kada se zna da je dosad vodeći u ukupnom poretku, Cipranin Pavlos Kontides bio tek 26., a što mu je u ukupnom poretku donijelo pad na sedmo mjesto, jasno je da će o pobjedniku odlučivati posljednji plov. Naravno, ta neizvjesnost cijelom prvenstvu daje posebnu draž.


Organizatori se nadaju da će u nastavku prvenstva vjetar biti povoljniji, pa bi u ponedjeljak u tom slučaju jedriličari imali na programu tri plova.Trenutno vodeći u ukupnom poretku, nakon sedam plovova, je Francuz Jean-Baptiste Bernez s 18 negativnih bodova, drugi je Australac Matthew Wearn (20), a treći je zlatni olimpijac iz Rija Tom Burton (22). Najveća hrvatska uzdanica, Tonči Stipanović je deseti s 42 negativna boda.