Vaterpolski genijalac

Ratko Rudić analizira: Hrvatska može ostati na vrhu. Za to ima igrače

Igor Duvnjak

Reuters

Reuters

To je kompletna reprezentacija vrlo talentiranih igrača s jednim koji je ekstra klasa i s jako dobro organiziranom igrom. Jako mi se dopada obrana, pogotovo naši bekovi koji su odigrali zaista izvanredno. Na svakoj poziciji imamo jako dobre igrače – kaže Rudić



 Ratko Rudić svjetski je sinonim za osvajanje medalja, ima ih toliko da bi za nabrajanje trebale stranice nekadašnjih telefonskih imenika. Dosta je reći da je u iznimno bogatoj igračkoj i trenerskoj karijeri osvojio čak 64 trofeja, od čega je u izborničkoj karijeri osvojio 36 medalja na velikim natjecanjima, pri čemu ih je deset osvojio s Hrvatskom, a sve to ga ukupno čini najtrofejnijim vaterpolskim trenerom svih vremena. Ovaj iskusni član Stručnog savjeta HVS-a iz svog je kuta promatrao Svjetsko prvenstvo u Budimpešti.


– Ovo je bilo prvo veliko natjecanje nakon Olimpijskih igara. Kod svake ekipe je došlo do određenih promjena. Isprobavalo se neke nove igrače – kaže Ratko Rudić. – Odvojio se i Tehnički kongres FINA-e, koji je određivao pravila. Bilo je dosta stvari koje upućuju na to kako će se odvijati rad i što će biti dalje u ovom olimpijskom ciklusu. Sve ovo je orijentacija za period do Igara u Tokiju.


U početku prestrojavanja između Olimpijskih igara u Riju i onih idućih nije bilo dramatičnih promjena u odnosu snaga među najboljima.




– Puno reprezentacija će napraviti pravu analizu nakon ovih igara i rezultata, uostalom, tako se i treba raditi. Treba uočiti u kom smjeru ide vaterpolo, kakav je način igre, suđenja. Dobit će se podatke koji će služiti za pripremu. Rezultati iz Budimpešte pokazuju da reprezentacije koje su inače na vrhu ostaju i u idućem ciklusu kandidati za najviši plasman. Teško je reći kakav će biti poredak na idućem velikom natjecanju, ali sigurno da je Hrvatska jedna od reprezentacija koja po načinu igre ima šanse zadržati vodeću poziciju do kraja Olimpijskih igara.



Ratko Rudić se prije gotovo pola stoljeća proslavio u splitskom »Jadranu« kao igrač, sada se vraća u uvalu Zvončac kao šef struke.


– To me jako veseli. Kontaktirali su me, rekli su da se organizira klub i da se želi podići cjelokupni rad kako bi se došlo do solidne ekipe za proslavu stote godišnjice kluba. »Jadran«, naime, 2020. godine slavi stotu obljetnicu. Željeli bismo podići klub, vratiti ga na stare grane. »Jadran« je bio dvostruki prvak Europe, željeli bismo doći blizu onoga što smo imali tih godina kada su osvajani naslovi – kaže Rudić.



Zalet


Rudić može obrazložiti zašto vjeruje u Hrvatsku na čelu sa sjajnim kapetanom Sandrom Suknom.


– To je kompletna reprezentacija vrlo talentiranih igrača s jednim koji je ekstra klasa i s jako dobro organiziranom igrom. Jako mi se dopada obrana, pogotovo naši bekovi koji su odigrali zaista izvanredno, neutralizirali su suparničke centre. Na svakoj poziciji imamo jako dobre igrače. Mladi su se dobro uklopili, a imamo još dobrih mlađih igrača koji dolaze i nametnut će se. Primjerice, sada nije bilo Luke Bukića koji kvalitetom apsolutno može igrati za reprezentaciju. Bit će širi krug kandidata, što će dodatno ojačati hrvatsku reprezentaciju.


Hrvatska je podigla silnu prašinu polufinalnom pobjedom nad Srbijom, koju nije pobijedila od 2010. godine i izborničkih dana Ratka Rudića. Time je uhvaćen pravi zalet za finalni trijumf.


– Srbi su zaista dominirali vaterpolom u posljednjem ciklusu, sve su osvojili. Imali su izuzetno dobro posloženu ekipu s vrlo stabilnim igračima, jako kvalitetnima. Bili su i jako dobro organizirani. Ovaj rezultat je sigurno jako važan za Hrvatsku, ne zato što je to baš Srbija, nego zato što je to bila reprezentacija koja je dominirala u ovom ciklusu. Na neki način je probijen led, sada će na idućim natjecanjima biti puno lakše.


Ostvaren je i veoliki poen za popularizaciju vaterpola u Hrvatskoj pri čemu slavni trener protestira protiv stereotipa da se ovaj sport igra u samo nekoliko zemalja.


Duboki korijeni


– Ne bih želio otkrivati toplu vodu govoreći što vaterpolo znači kao sport u svijetu. Ima nekih koji iz neznanja ili zlobe često minimiziraju ovaj sport. Recimo, sada je na Kongresu FINA-e bilo više od stotinu zemalja u kojima se igra vaterpolo. Znači, mi smo planetarno rašireni. Naravno, često bode u oči zašto su na vrhu Hrvatska, Srbija ili Crna Gora. No, to je pitanje kvalitete, ulaganja, stručnog rada. Kada i drugi počnu raditi na sličan način, i oni će imati rezultate.


Podsjetio je i na duboke hrvatske vaterpolske korijene.


– Vaterpolo u Hrvatskoj ima dugu tradiciju. Dosta vremena je prošlo od kada smo proslavili stotinu godina hrvatskog vaterpola. Ne volim uspoređivati, ali malo koji Savez je imao rezultate kao onaj vaterpolski. Sport smo koji ima širinu s obzirom na uvjete koje ima. Nije lako izgraditi bazene, ali ovo je u nas sport jednog standarda. Vrlo je težak i za programiranje i za treniranje. Hrvatskoj je donio itekako velike rezultate.


Što se pak tretmana vaterpola u Hrvatskoj tiče, slavni trener je među onima koji čekaju neke bolje dane.


– S obzirom na rezultate bili smo pomalo zapostavljeni u medijima. Kada dođe neki veliki rezultat, kao što je bilo s Olimpijskim igrama, mi se uvijek nadamo da će se nešto promijeniti, ali poslije vidimo da nije bilo baš nekih velikih pomaka. Isto je to vezano za ulaganje u vaterpolo. Vidi se kolike su razlike u nagradama za rezultate u našem okruženju, ne trebamo ići puno dalje od Hrvatske i drugih susjeda. Kada ostvarimo neki rezultat, ispadne da je to za nas veliko opterećenje. Umjesto bolje financijske situacije, mi zbog isplata nagrada imamo lošiju situaciju. To su neke stvari koje su potpuno nezamislive u nekim sređenim sustavima.