Članak 19

Plivaču »Primorja CO« i plivačici »Kantride« onemogućen nastup za klub; Milošević: Netko u HPS-u mora za to odgovarati

Tomislav Karlo i Miloš Milošević / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Tomislav Karlo i Miloš Milošević / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Riječ je o Antoniju Đakoviću i Suzani Ćorić koji ne mogu plivati na PH-u jer su hrvatski državljani sa švicarskom putovnicom, oboje plivaju i u Švicarskoj za tamošnji »Uster«, Hrvatska je članica Europske unije, a Švicarska članica EFTA-e. Za hrvatske klubove plivaju od 2015. godine kada je donesen Pravilnik



RIJEKA Plivač »Primorja Croatia osiguranja« Antonio Đaković i plivačica »Kantride« Suzana Ćorić neće moći braniti boje svojih klubova na prvenstvu Hrvatske za dobne skupine, što će se od 26. do 27. srpnja održati u Zagrebu. Razlog?


Članak 19 Pravilnika o registraciji članova Hrvatskog plivačkog saveza prema kojem »Pojedini član istovremeno može biti registriran samo za jedan plivački klub na prostoru Europske Unije i drugih država EFTA (Europskog ekonomskog prostora)«.


Antonio Đaković i Suzana Ćorić su hrvatski državljani sa švicarskom putovnicom, oboje plivaju i u Švicarskoj za tamošnji »Uster«, Hrvatska je članica Europske unije, a Švicarska članica EFTA-e.




Sve bi to bilo prihvatljivo da Antonio i Suzana nisu članovi hrvatskih klubova još od 2015. godine, da za svoje hrvatske klubove nisu nastupali na državnim prvenstvima na kojima su i osvajali medalje, kao i da spomenuti Pravilnik nije donesen u srpnju 2015. godine. Pa kako su onda uopće i mogli biti registrirani?



Tomislav Karlo, glavni tajnik HPS-a, i uz Mariju Pamuković i Sandu Sever jedan od članova Registracijske komisije, u odluci koju je poslao na adresu »Primorja CO« i »Kantride« ne vidi ništa sporno.– Sasvim je normalno da sportaš ne može istovremeno biti član dvaju klubova, i to svi znaju, a u plivanju se još raspravlja o tome. Činjenica je da Svjetska organizacija vodenih sportova (FINA) nije regulirala to pravilo pa može li plivač biti istovremeno član dvaju klubova ovisi od savez do saveza. Za neke je ta situacija problematična, ja smatram da sportaš istovremeno ne može biti u dva kluba – rekao je Tomislav Karlo, dodavši pritom da slučaj Ćorić i Đaković nije pogreška Saveza.– U kompjuteru imamo 5.000 sportaša i teško je sve provjeriti. Prvojeravamo samo nove plivače, one koji su u sustavu ne provjeravamo. Tako da mislim da to nije propust Saveza, već klubova koji su prijavili plivače, a znali su da su članovi još jednoga kluba.Malo je čudno da Savez nije bio upoznat s činjenicom da Suzana Ćorić i Antonio Đaković imaju svoj klub u Švicarskoj u kojoj žive, tim više što je Ćorić 2015. godine prvi put postala članica hrvatskoga kluba, i to »Olimpa«, iz kojeg je dvije godine kasnije prešla u »Kantridu«. A pravilnik je donesen 2015. godine.– Sigurno da je tu riječ o propustu, samo je pitanje čiji je to propust. Netko iz godine u godinu potvrđuje registraciju svojih plivača, a nema na to pravo.Što znači da Suzana Ćorić i Antonio Đaković ipak neće nastupiti na PH-u.– Oni mogu plivati na PH-u, ali moraju se odlučiti za jedan klub. Kao što svaki plivač čiji je savez član FINA-e može nastupiti na PH-u.Ali, ne može osvajati medalje, a Ćorić i Đaković su ih se naosvajali tijekom protekli tri godine.– Nismo bili upoznati s njihovom situacijom, ali oni nisu jedni koje taj pravilnik obuhvaća. Ima tu još nekoliko plivača. Amina Kajtazi? To je drugi slučaj, Bosna i Hercegovina nije niti članica EU niti članica EFTA-e, ona studira u Hrvatskoj, tu ima prijavljeno boravište.O članku 19 Pravilnika o registraciji članova raspravljat će se na skupštini Saveza, što će se održati za vrijeme PH-a u Zagrebu.– »Kantrida« se žalila na odluku, a ja sam im predložio da naprave prijedlog i zatraže izmjenu članka na skupštini Saveza, ali ja ne mogu lobirati za njih. To je područje kojim ćemo se morati pozabaviti i naći najbolje moguće rješenje – zaključio je Karlo.


Nova katastrofa


– To i jest najveći apsurd, da su Antonio i Suzana do svibnja ove godine, kada su naši klubovi dobili odluku Registracijske komisije potpisanu od strane glavnog tajnika HPS-a Tomislava Karla, mogli plivati na državnim prvenstvima. I ne samo da su plivali, već su osvajali medalje! I onda se odjednom netko sjetio tog famoznog članka 19 i odlučio da više ne mogu plivati za hrvatske klubove. A Pravilnik je tek nedavno objavljen na stranicama HPS-a gdje stoje svi dokumenti Saveza. Moje pitanje je kako to odgovorne osobe u HPS-u mogu dopustiti?! Netko za to mora odgovarati – započeo je Miloš Milošević, koordinator trenera u »Primorju CO«, revoltiran odlukom HPS-a.


– Najgore je što mi niti ne znamo tko su članovi Registracijske komisije koja je donijela tu besmislenu odluku, a svi bismo to voljeli znati. Ovaj slučaj je još jedna katastrofa za hrvatsko plivanje. Odričemo se plivača, a svi znamo da nije da imamo vrhunskih plivača na bacanje, a kamoli da imamo bazu kao što je to slučaj u SAD-u, Rusiji ili Australiji. Ali, i da imamo, ova je odluka apsurdna. Iz jednog jednostavnog razloga. Prije su mogli plivati, a sada odjednom ne mogu. A oboje su i hrvatski državljani. S druge strane, strancima dopuštamo da plivaju za hrvatske klubove. Da me netko krivo ne shvati, nemam ništa protiv da stranci plivaju za hrvatske klubove, dapače, ali pravila moraju biti za sve ista – nastavio je Milošević, misleći na Aminu Kajtazi, državljanku Bosne i Hercegovine, koja pliva za »Velež«, ali i za zagrebačku »Mladost«.



U »Kantridi« odluku Registracijske komisije nisu dočekali prekriženih ruku, već su podnijeli žalbu.– Žalili smo se na besmislenost ukidanja registracije u HPS-u plivačicama i plivačima koji dolaze iz jedne od zemalja članica EFTA-e. EFTA je u svijetu sporta apsolutno irelevantna europska ekonomska zajednica, čije su članice Švicarska, Norveška, Island i Lihtenštajn. Osim toga, žalili smo se na nespretno obrazloženje HPS-a po kojem Savez počinje sada provoditi navodnu odluku koja je donesena u srpnju 2015. godine. Suzana je uredno registrirana kao članica »Kantride« od ožujka 2017. godine. U tome i jest nelogičnost i neodrživost ovakve odluke o ukidanju registracije. HPS je uredno registrirao plivačicu, iako to nije smio prema navodnim odlukama o registraciji  – rekao je Sandro Bastiančić, trener i potpredsjednik »Kantride«, koji se nada pozitivnom ishodu njihovoga prijedloga skupštini HPS-a.– Nećemo odustati dok se ta odluka ne poništi. Isti dan po primitku odluke stupili smo u kontakt s Tomislavom Karlom i zamolili ga za angažman u rješavanju ove situacije. Imamo obećanje da će svojim utjecajem i autoritetom lobirati u skupštini HPS-a i pokušati pridobiti skupštinare u poništavanju odluke o ukidanju registracije, nedvosmisleno nam je dao podršku. Uopće ne dvojimo da ćemo uspjeti. Ako skupština potvrdi odluku o ukidanju registracije Suzani Ćorić, pravdu ćemo potražiti i putem nadležnih institucija – rekao je Bastiančić.


Odlazak talenata


– Činjenica je da predsjednik HPS-a Ivan Varvodić puno vremena i truda ulaže u bosansko-hercegovačko, umjesto u hrvatsko plivanje, u kojem se olako rješavamo plivača. Dovoljno se sjetiti slučaja obitelji Jukić, a najnoviji primjer imamo u Splićaninu Karlu Noahu Pautu. Riječ je o jednom o većih talenata hrvatskog plivanja, 18-godišnjaku koji je nedavno prestao plivati. Ne krivim tu trenere, nego Savez koji nije ništa napravio po tom pitanju. Suzana i Antonio su perspektivni plivači, izrazili su želju da bi se natjecali u Hrvatskoj i svima bi nam trebalo biti izuzetno drago da tako kvalitetni plivači nastupaju za nas. A mi im to onemogućemo zbog ekonomske suradnje država. A hrvatsko plivanje u budućnosti od njih može samo profitirati! Pa Hrvatska i SAD imaju ekonomsku suradnju, a plivači plivaju na svojim sveučilištima u SAD-u i na prvenstvima Hrvatske.


Suzana Ćorić posljednji je nastup za »Kantridu« imala u ožujku ove godine kada je na B prvenstvu Hrvatske osvojila zlato na 200 mješovito, 100 i 200 delfin, te broncu na 100 prsno, Antonio Đaković je pak državno prvenstvo u ožujku preskočio zbog klupskih obaveza u Švicarskoj, ali je izrazio želju da plivao na ljetnom prvenstvu. Oboje su sada na Europskom juniorskom prvenstvu u Helsinkiju gdje će plivati za Švicarsku.


– Antonio je jedan od najperspektivnijih juniora u Europi, svestran je jer pliva slobodno, delfin i mješovito, a ima i broncu s europskoga prvenstva. Činjenica je da mu je Švicarska u ovome trenutku ponudila bolje uvjete za napredak, ali to ne znači da neće izraziti želju i jednom zaplivati za hrvatsku reprezentaciju. Nikad se ne zna. Moramo se nečemu nadati. Jer ima mogućnosti za to, ima hrvatsko državljanstvo. I da se ne odluči za to, meni je drago da plivač njegovog kalibra pliva za naš klub – zaključio je Milošević.