Tročlana reprezentacija

Plivači putuju na svjetsko prvenstvo: Ovo je pravo natjecanje za Obrovca

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić



RIJEKA Hrvatska plivačka reprezentacija danas putuje na SP, domaćin kojega će od 23. do 30. srpnja biti Budimpešta. Nikad skromnija, ali ne i bez ambicija. Nikola Obrovac (Medveščak, 50 i 100 prsno) te »primorjaši« Mislav Sever (50 i 100 slobodno) i Anton Lončar (100 i 200 leđno) završne su pripreme za svjetsku smotru odradili na Kantridi, Obrovac je svakodnevno trenirao s međunarodnom skupinom plivača okupljenih oko njemačkog stručnjaka Dirka Langea, svojevremeno trenera hrvatske reprezentacije, koji posljednjih godina Rijeku biraju za svoju bazu uoči velikih natjecanja.


– Ovo je jedno od najboljih mjesta u Europi, uostalom, ako je dobro Amerikancima, onda je dobro i svim ostalim reprezentacijama. Prijašnjih smo se godina znali uoči velikih natjecanja pripremati u Turskoj, no budući da tamo nije baš najsjajnija politička situacija, odlučili smo se opet vratiti u Rijeku. Ovdje imamo sve što nam treba, a i zahvaljujući gostoprimstvu Marka Strahije i Miloša Miloševića osjećamo se kao kod kuće. Obojicu znam već 20 godina, još dok su plivali. Mislim da smo dobro odabrali, uvijek smo postizali odlične rezultate kada smo završne pripreme odradili u Rijeci.


Nadam se da će i ovoga puta biti tako – poručio je Dirk Lange, trener Nikole Obrovca, jedinog hrvatskoga plivača koji će put Budimpešte krenuti s A normom koju je u utrci na 50 prsno isplivao još u travnju na Otvorenom prvenstvu Švedske kada je u kvalifikacijama plivao 27.46 sekundi, čime je za 15 stotinki popravio niti godinu dana star svoj i hrvatski rekord te za pet stotinki premašio A normu za Budimpeštu.




– Nikoli je ovo prva godina u seniorskoj konurenciji, ali ako je suditi po njegovom juniorskom stažu, za njega nema straha. S nama trenira posljednjih pet godina, imao je nekoliko pehova s ozljedama i bolestima, ali to nije ostavilo traga na njegovim rezultatima. Odličan je plivač, nema straha od konkurencije, dapače, voli pritisak koji mu ne odmaže, već kao da ga dodatno motivira da bude što bolji. Što je razina natjecanja veća, Nikola bolje pliva. Stoga je ovo svjetsko prvenstvo pravo natjecanje za njega. Očekivanja? Vjerujem da se može plasirati u polufinale, a onda ćemo vidjeti – zaključio je Lange.


»Primorjaši« Mislav Sever i Anton Lončar u Budimpeštu odlaze s B normama koje su isplivali krajem lipnja na Otvorenom PH krajem u Rijeci. Sever ne krije ambicije oko plasmana u polufinale, na posljednjoj provjeri prije Budimpešte, mitingu Zlatni medvjed u Zagrebu, utrku na 50 slobodno isplivao je za 22.55 sekundi, što je njegov najbrži rezultat ove sezone, koji je ujedno deset stotinki sporiji od njegovog godinu dana starog osobnog rekorda, dok je »stotku« u Rijeci plivao 49.41 sekundi, što je njegov osobni rekord. Anton Lončar posljednja dva mjeseca boravi u Rijeci, američki plivač koji je za hrvatsku reprezentaciju debitirao u svibnju prošle godine na EP-u u Londonu, više očekuje od utrke na 200 leđno u koju je na prvenstvu Kanade u travnju isplivao za 2:00.00 minuta, čime je za 1.41 sekundi popravio svoj osobni rekord.