Kvalifikacije

Peroš prije sraza “Primorja” i “Egera”: Imamo šanse, nadam se prolazu

Igor Duvnjak

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

U ovu utakmicu moramo ući isto kao s »Jugom CO«. Prema nikome ne treba imati suviše respekta. Trebamo se boriti i pokušati izboriti ulazak u Ligu prvaka – kaže Duje Peroš



RIJEKA Raspoloženje u redovima vaterpolista »Primorja Erste banke« je vedro i veselo, sasvim u opreci sa sivom zavjesom od kiše i oblaka koje je južina navukla nad Kvarnerski zaljev. Pomlađena momčad trenera Igora Pezelja se poslije dva dana odmora od dubrovačke utakmice s »Jugom Croatia osiguranje« jučer okupila kujući planove kako se u srijedu na Kantridi suprostaviti favoritu, mađarskom »Egeru« u prvoj utakmici trećeg, posljednjeg kola kvalifikacija za Ligu prvaka. Svi igrači su zdravi, jedva čekajući skorašnji ogled s velikim suparnikom.


– Putovanje iz Dubrovnika autobusom je bilo dugačko, ali imali smo potom dva dana za odmaranje – kaže napadač »primorjaša« Duje Peroš. – Uspjeli smo malo odahnuti kako bismo krenuli s pripremama za utakmicu s »Egerom«.


Peroš i suigrači su na opće iznenađenje skoro do samog finiša držali u šahu velikog favorita »Juga CO« u gruškom bazenu, gdje je puno jača riječka momčad znala često biti uvjerljivo potapljana.





Utakmica na Kantridi počinje u 19.30 sati, sudit će Grk Michalis Birakis i Talijan Arnaldo Petronili, delegat LEN-a je Marijo Brguljan iz Crne Gore. Uzvrat u Egeru je na rasporedu 9. studenoga. Bolji iz ovih utakmica će igrati u Ligi prvaka, poraženi će nastupati u LEN Kupu.



Mladost i iskustvo


– Naravno da smo motivirano ušli u tu utakmicu u kojoj nismo imali što izgubiti i pritom smo pokušali iznenaditi domaćine. Vodili smo skoro pola utakmice. Poslije smo malo pali, ipak je »Jug CO« europski prvak. U odnosu na prošle godine sada smo mlada ekipa, ali imamo neku osovinu sa starijim, iskusnijim igračima. Tu su Radu, Buljubašić, Vukičević, koji je do kraja priprema za Olimpijske igre bio s reprezentacijom.


Riječka momčad je ljetos dobila i nova inozemna imena, Slovaka Maroša Tkača i Australca Nathana Powera.


– Oni su prije svega odlični dečki kada je riječ o ponašanju izvan bazena. Dobro su se uklopili u ekipu, mogu igrati samo još bolje nego do sada.


Napadač Peroš ima 24 godine, ovo mu je šesta sezona u prvoj momčadi, ali tek sada igra puno. Prijašnjih sezona dobijao je prilike »na kapaljku«.


– Normalno, odlično mi je što dobijam šansu za igru. U ovim prijašnjim godinama sam dosta naučio od suigrača, ipak su to bile svjetske klase. Ono što sam vidio od njih, pokušavam u vodi prenijeti na sebe. Inače, dobro se osjećam, dobro smo radili poslije kratke ljetne stanke.


Visoka prepreka


Nema dvojbe da će se »primorjaši« u srijedu naći pred visokom preprekom. Imena u mađarskoj momčadi poput Mitrovića, Ćuka, Čučkovića, Vapenskog, Hosnyanszkog, Mezeija, Bedoa i Haraija govore kako je »Eger« favorit, ali u riječkom taboru se hrabre dubrovačkim gostovanjem.


– U ovu utakmicu moramo ući isto kao i nedavno s »Jugom CO«. Prema nikome ne treba imati suviše respekta. Trebamo se boriti i pokušati izboriti ulazak u Ligu prvaka, naravno, ako je to moguće.


Svježa krv, koja nakon odlazaka niza zvijezda, kola riječkom momčadi, donosi optimističko raspoloženje. Ondašnji »primorjaši« su imali pozitivna iskustva s »Egerom«, sadašnja momčad razmišlja o igri kojom bi iznenadila favorite.


– Vjerujem da imamo svoje šanse. Pokazali smo da možemo igrati s bilo kime i naravno, nadam se prolazu. Oni su slična momčad kao »Jug CO«. Na svim poizicijama su pokriveni sa dva, čak i s tri dosta kvalitetna igrača. Jasno, trener će odlučiti kako ćemo se postaviti, ali mislim da trebamo igrati isto kao u Dubrovniku. Znači, trebali bismo raširiti naš napad i pokušati stvoriti što više prostora našem vrsnom centru Raduu – smatra Duje Peroš.