EP u Barceloni

PRVI PRAVI ISPIT: Hrvatski vaterpolisti večeras protiv Grčke

Igor Duvnjak

Maro Joković/D. ŠKOMRLJ

Maro Joković/D. ŠKOMRLJ

Grčka je za nas sigurno daleko najteža utakmica na ovom prvenstvu. Važno nam je da se ne uspavamo nakon dvije relativno lagane utakmice u skupini. Nadam se da ćemo mi to večeras odraditi kako treba – kaže Maro Joković



RIJEKA Hrvatski vaterpolisti, koji su visokim pobjedama očekivano potopili Nizozemsku i Tursku, večeras (20.30 sati) protiv Grčke igraju duel odluke za prvo mjesto u skupini C. Izabranici izbornika Ivice Tucaka su prvo potopili Nizozemce 15:8, a onda su nadmašili totalno nedorasle Turke 23:2, što im je druga dosadašnja najveća pobjeda na Europskim prvenstvima. Večeras će to biti sasvim druga pjesma, pred igračima izbornika Ivice Tucaka je jedna od najboljih reprezentacija Starog kontinenta, itekakav su izazov aktualnim svjetskim prvacima na ovoj vaterpolskoj prezentaciji u Barceloni.


Andro Bušlje, doajen u hrvatskoj reprezentaciji je čovjek koji je sve osvojio u ovom sportu. Grke itekako dobro zna, uz Josipa Pavića i Paula Obradovića nosi kapicu tamošnje vaterpolske intitucije, »Olympiacosa«.


– Poznajemo grčku momčad, znamo kako igraju i vjerujem da imamo na to odgovor – kazao je legendarni hrvatski bek, iskusnik rođen 1986. godine. – Grci igraju svojim prepoznatljivim načinom. Nadam se da mi za to imamo rješenja jer smo po mom mišljenju ipak kvalitetniji od njih. Jasno da to ipak ne mora ništa značiti, to moramo pokazati u bazenu. Nema dvojbe da neće biti lako. Što se tiče suparnika, sigurno da su najjači na centarskoj poziciji kao i na lijevoj strani. To je njihov forte, ali dobri su i na drugim pozicijama. Desna strana im je također odlična, na kojoj igra Vlachopoulos. Ajmo reći da su im možda bekovi najslabiji, ali budu li suci sudili kao do sada, oni ni tu neće imati problema.




Grci su u prva dva nastupa postigli jedan pogodak više od Hrvatske, a primili su dva manje uoči sudara velikih tradicionalnih rivala. Bušljini suigrači, slavni ljevoruki as Maro Joković i golgeter Elvis Fatović su svjesni težine večerašnjeg ispita u Barceloni.


– Ono sa Turcima je bio samo lakši trening, obzirom na suparnika imali smo laganu utakmicu – kazao je Maro Joković. – Taj nam susret treba poslužiti samo kao uvertira za utakmicu protiv Grčke kako se ne bismo opustili. Nažalost, protiv Turaka nismo imali mogućnost uvježbavati neke taktičke napadačke varijante. Osim toga, suparnici su se čak i opustili, skoro tri i pol četvrtine nisu baš ništa pokušavali. To nije bio dobar trening.


– Grčka je za nas sigurno daleko najteža utakmica na ovom prvenstvu. Važno nam je da se ne uspavamo nakon dvije relativno lagane utakmice u skupini. Nadam se da ćemo mi to večeras odraditi kako treba – zaključio je Joković.


I Fatović je također istaknuo važnost i težinu ovog večerašnjeg nadmetanja, ali za razliku od svog starijeg kolege ne misli da će on biti najteži za njegovu reprezentaciju.


– Pred nama je susret s Grčkom, to nam je najvažnija utakmica u skupini, ali ne bih rekao da nam je to najvažniji susret na turiniru. Mislim da smo kvalitetnija ekipa i da ćemo pobijediti – kaže Fatović