Bitka s vremenom

Ozlijeđeni hrvatski vaterpolski as Sandro Sukno trenira u Rijeci

Igor Duvnjak

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Hrvatska vaterpolska reprezentacija je na Kantridi večernjim treningom u petak započela svoju riječku epizodu priprema za Svjetsko prvenstvo u Budimpešti, a igračima i izborniku je u mislima ozlijeđeni Sandro Sukno. As svjetske klase iz Cavtata, koji je u svježem sjećanju navijačima »Primorja Erste banke« iz dana kada se u Rijeci slavilo osvajanje prvenstva i Kupa, je slomio tetivu na vrhu prsta desne ruke. Od tada traje bitka s vremenom, nema još odgovora na pitanje hoće li sjajni napadač nastupiti na svjetskoj smotri u Budimpešti od 15. do 30. srpnja.


– Što je tu je, iz ove se kože ne može – kaže Sandro Sukno, koji nosi mali tamni povoj na ozlijeđenom prstu. – Obavljam sve vježbe, osim s loptom i plivam ne osječajući bolove. Radim po dogovorenom programu nadajući se oporavku.


Magnetska rezonanca će objektivno pokazati stanje ozlijeđenog prsta, a sportaš kao i svaki čovjek ima svoj subjektivni osjećaj, nadajući se ozdravljenju do početka Svjetskog prvenstva.




– Zato i jesam ovdje na pripremama u Rijeci jer mislim da bih mogao igrati. Međutim, zdravlje je na prvom mjestu, vidjet ćemo što će reći liječnici. Preko nekih odluka jednostavno ne bi trebalo ići. Uglavnom, još ćemo malo pričekati, nekih tjedan do deset dana, a onda ćemo pregledom magnetskom rezonancom dobiti sve odgovore. Nakon toga ćemo popričati s liječnicima, stručnim stožerom pa ćemo se mi svi skupa dogovoriti što je najbolje i za mene i za hrvatsku reprezentaciju.


Počelo se spominjati razne varijante, tako i jedna da Sandro ne zaigra u prvom krugu Svjetskog prvenstva, koji traje do 21. srpnja, da ne nastupi na utakmicama D skupine sa SAD-om, Rusijom i Japanom kako bi onda eventualno bio na raspolaganju izborniku Tucaku u četvrtfinalu.– Na sve to odgovor će dati pregled magnetskom rezonancom i mišljenje liječnika. Za sada prst dosta dobro zarasta, a pitanje je kojom brzinom ide taj oporavak. Malo ćemo još pričekati pa ćemo onda vidjeti koje su od svih opcija ostvarive. Ne osjećam bolove i dobro podnosim ovo stanje, dobro je kada nije gore.

Hrvatska s pravom puna optimizma očekuje nastup na Svjetskom prvenstvu. Brani srebro s prošlog SP-a već godinama, ima kontinuitet zapaženih rezultata, osvajanja medalja na najvećim natjecanjima.


– Uvijek imamo kvalitetu za medalju. Neće, naravno, biti lako, ali nadam se da će svi ostali ostati zdravi i da ćemo biti u najboljem sastavu. Bude li tako, onda Hrvatska svakako ima vrijednost za osvajanje odličja. Uz sve to, kakvog će sjaja biti ta medalja, ovisi i o trenutnoj formi, o tome kakav ekipa ima dan u nekoj od tih utakmica.


Hrvatska reprezentacija, koja u ovoj fazi priprema sve više radi s loptom uvježbavajući razne taktičke varijante, ostaje na pripremama u Rijeci do četvrtka.