Plivač

Nikola Obrovac: ‘Sramota! Stanje u HPS-u nikad nije bilo gore’

VOLI JAKU KONKURENCIJU – Nikola Obrovac  / snimio M. GRACIN

VOLI JAKU KONKURENCIJU – Nikola Obrovac / snimio M. GRACIN

Sretan sam što imam A normu, to je 16. rezultat sa SP-a prije dvije godine, što znači da mi taj rezultat jamči polufinale. To mi je dodatni motiv – kaže Obrovac



 Nikola Obrovac definitivno će biti prvo ime tročlane hrvatske plivačke reprezentacije koja je jučer otputovala na Svjetsko prvenstvo, što će se od 23. do 30. srpnja održati u Budimpešti. Devetnaestogodišnji prsaš »Medveščaka« jedini od trojice hrvatskih plivača ima A normu koju je na 50 prsno u travnju u kvalifikacijama Otvorenoga prvenstva Švedske u Stockholmu premašio za pet stotinki plivavši 27.46 sekundi, čime je za 15 stotinki popravio niti godinu dana star svoj i hrvatski rekord.


– Sretan sam što imam A normu, to je 16. rezultat sa svjetskoga prvenstva prije dvije godine, što znači da mi taj rezultat jamči polufinale. To mi je dodatni motiv, tako da jedva čekam vidjeti što mogu. Pripreme su počele još krajem prošle godine, dosta kvalitetno smo radili i mislim da sam još napredovao od travnja – rekao je Nikola Obrovac, čijih je 27.46 sekundi 27. rezultat sezone na svijetu.


Polufinale


– Zna se da je »pedesetica« moja glavna disciplina i uvjeren sam da će biti dosta dobro. Sigurno da se nadam polufinalu, ali ono što najviše želim prvenstveno je dobra utrka, a onda ćemo vidjeti što će mi taj rezultat donijeti. Nadam se da ću dosta popraviti ovih 27.46 sekundi jer mislim da sam dosad najbolje radio i da će se sve pokazati na ovom natjecanju. Popodne uvijek plivam brže, a ako se plasiram u finale, onda je sve moguće. To je 50 metara, jedna pogreška vodi do loše utrke, ako pogodim dobar start to mi može donijeti velike stvari – nastavio je Obrovac, kojemu će ovo biti prvo seniorsko svjetsko prvenstvo. Zasad u svojoj kolekciji ima zlato s juniorskog EP-a, zlato s Olimpijskih igara mladih, srebro s Europskih igara u Bakuu te broncu s juniorskog SP-a.




– Ne osjećam nikakav pritisak, dapače, volim natjecanja na kojima imam jaku konkurenciju, tada najbolje plivam. Prati me cijela obitelj i prijatelji pa mi je to dodatni motiv, a i nekako se važnije osjećam na takvim natjecanjima. Puno je drugačije natjecati se na svjetskoj razini, iako još ne mogu reći kako će to izgledati na seniorskom prvenstvu koje je skroz drugačija priča od juniorskoga. Bit će to igra živaca prije utrke, ali ja s tim nemam problema. Jak sam u glavi. Od »stotke« nemam prevelikih očekivanja, na njoj trebamo još malo poraditi iduće godine, nisam pretjerano radio na svim tehničkim detaljima koje zahtijeva ova utrka, ona je puno kompliciranija od »pedesetice«, ali to će doći s godinama i iskustvom – nastavio je 19-godišnji plivač »Medveščaka«, koji kao apsolutnoga favorita za prsaška zlata vidi svjetskoga rekordera, Britanca Adama Peatyja.


Roditelji


– Peaty je definitivno najveći favorit za zlato, iako je i on samo čovjek pa može pogriješiti na startu. Nekima će on biti dodatna motivacija, neki će puknuti pod pritiskom. Ja pak jedva čekam da prvenstvo počne – nastavio je Nikola Obrovac, koji će uz »primorjaše« Mislava Severa i Antona Lončara biti dio nikad manje hrvatske ekspedicije.


– To je posljedica nikad goreg stanja u Hrvatskom plivačkom savezu, od kojega nemamo nikakvu podršku u vidu suplemenata, priprema ili natjecanja, što je sramotno. Imam sreće što treniram u međunarodnoj skupini plivača kod Dirka Langea u Grazu. To mi jako puno znači, u Zagrebu mogu davati maksimalno od sebe i raditi koliko maksimalno mogu, ali kada dođem u Graz radim s plivačima svjetske klase, a to je potpuno druga priča. Svi imamo zajednički cilj, biti što bolji. Srećom da imam roditelje, koji su mi uz klub glavna podrška tijekom cijele godine – zaključio je Obrovac.