Svjetska liga

Nadmoć nad Grčkom: Hrvatska vaterpolska reprezentacija pobjedom krenula u novi ciklus

Igor Duvnjak

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA Hrvatska je efektno i uvjerljivo uplivala u ovosezonsko natjecanje Svjetske lige, totalno nadigravši tradicionalnog rivala Grčku na Kantridi. Boljom igrom u obrani i s razigranim efektnim napadom izabranici Ivice Tucaka su dominirali skoro cijelu utakmicu, riječka publika ih je za sve prikazano nagradila zasluženim pljeskom.


Susret je počeo u pozicijskoj igri, igralo se s mnogo plivanja, ali bez pravih akcija koje bi izazivale veću pozornost. U takvoj igri gosti su ipak uspjeli u tri navrata doći u pozicije za udarac, jednom i s igračem više, ali je Marko Bijač u sva tri navrata bio na visini ugleda jednog od najboljih golmana svijeta. Na drugoj strani, u pretposljednjoj minuti četvrtine, momčad Ivice Tucaka je deblokirala rezultat kada je imala brojčanu prednost u plivalištu. Egzekutor je bio Luka Bukić. Momčadi su ipak na prvi odmor otplivale rezultatski izjednačene budući da je 11 sekundi prije kraja četvrtine Gounas s igračem više pogodio domaću mrežu.


Već u prvom napadu druge četvrtine grčku bravu je otključala ljevica Javiera Garcije. Igrač »Juga Croatia osiguranja« i bivši primorjaš sudjelovao je u akciji kada je izboren igrač više, a potom je i realizirao brojčanu prednost. Ubrzo je novi kapetan Sandro Sukno, budno čuvan, izmigoljio suparnicima i odmah poslao loptu u mrežu. Sandru se uskoro pridružio iskusnik Andro Bušlje projektilom iz daljine, protegnuvši hrvatsku seriju na 3:0, a onda mu se pridružio Buljubašić, kapetan »Primorja Erste banke« iz kontranapada. Obrana Tucakove momčadi je pak bila »zakopčana do grla«, do »poluvremena« u 16 minuta igre primila je jedan jedini pogodak.




Početkom nastavka Delakas pa Genidounias su konačno našli prolaz lopti do Bijačeve mreže, ali odgovorio im je u jednom navratu bivši kapetan primorjaša Ivan Krapića, u drugom Garcia. Osim toga, vrijeme je gostima neumitno prolazilo. Prije posljednjeg odmora na semaforu je svijetlio rezultat 7:3 za Hrvatsku.


U posljednjem dijelu igre Bijač i igrači u vodi ispred njega samo su završavali započeti posao. Pobjeda domaćina nije dolazila u pitanje, bilo je dvojbeno s kolikom će razlikom biti izražena. Bilo je mjesta i za ekshibicije, kao što je efektni Suknov lob za 10:5.