Fran Čubranić

Nada riječkog vaterpola u reprezentaciji: Ovo je i za mene veliko iznenađenje

Igor Duvnjak

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

To su igrači koji su sam vrh svjetskog vaterpola, ja još nisam navikao biti među njima. Trebat će još dana da se na to naviknem – kaže Fran Čubranić



RIJEKA Fran Čubranić, mlada vratarska nada vaterpolista »Primorja Erste banke« je posebno sretan ovih srpanjskih dana, jutra su mu odmah ljepša kada se sjeti da je pozvan u A reprezentaciju, s kojom ovih dana odrađuje pripreme na bazenu Kantride uoči skorašnjeg odlaska na Svjetsko prvenstvio u Budimpešti od 15. do 30. srpnja.


– Naravno da sam se nadao i nadam se nekakvoj karijeri, ali budući sam veći dio sezone u klubu sjedio na klupi moram priznati da se nisam nadao ovako ranom pozivu u A reprezentaciju, naročito ne nakon jedne takve sezone – kaže Fran Čubranić, rođen 1997. godine. Vaterpolom se bavi osam godina, u prvoj ekipi primorjaša se našao prije četiri godine. – U svakom slučaju ovo je za mene veliko i ugodno iznenađenje.


Iskustvo 


Skromni Fran je pritom ulascima s klupe znao itekako dobro iskoristiti pruženu minutažu.




– Valja svakako napomenuti da se pratio taj moj rad u klubu i da je kroz ovaj poziv sve to došlo do izražaja – dodaje golobradi mladić, koji se gotovo preko noći našao u svlačionici s hrvatskim asovima svjetskog kalibra pa i nije čudo da još uvijek sabire prve dojmove o treninzima sa slavnim suigračima.


– To su igrači koji su sam vrh svjetskog vaterpola, ja još nisam navikao biti među njima. Trebat će još dana da se na to naviknem, ali sve u svemu, ovo je za mene ogromno iskustvo, koje će mi sigurno koristiti u daljnoj karijeri u klubu i reprezentaciji. Naravno, ako u njoj ostanem. Za mene je poziv zaista pravo iznenađenje, nešto čemu se nisam nadao. To za mene predstavlja ogromnu stvar, ta činjenica da sam dio te velike ekipe i dio te velike priče. Treći sam vratar uz Bijača i Marcelića, koji su stvarno dokazano vrhunski vratari – nastavlja Fran, koji još uvijek ne želi kovati nikakve dugoročne planove, ali činjenica da je dobio poziv uz afirmirane vratare zorno ukazuje da netko ipak vodi računa o njegovim golmanskim kvalitetama.


– Uvijek ima nekih stvari što mogu utjecati na karijeru, poput ozljeda, ali ovo je za mene potencijalno jako dobra situacija. Na meni je da je čim bolje iskoristim, da povjerenje koje mi je dano maksimalno iskoristim. I u budućnosti ću se maksimalno zalagati na treninzima, pristupom nastojati nešto napraviti – dodaje mladić kojega poziv izbornika Tucaka učvršćuje u nadama da će jednog dana postati standardni reprezentativac.


Prekretnica


– To mi je svakako cilj, ali se nisam nadao da ću ga već sada početi ostvarivati. Istina, tu sam treći vratar, na ovim pripremama sam više zbog treninga i da bi ekipa mogla bolje trenirati. No, nadam se da ću jednog dana uspjeti napraviti nešto veliko u ovoj reprezentaciji – dodaje Fran, koji bolji poticaj za daljnji angažman u vaterpolu od ovog poziva u A vrstu jednostavno nije mogao dobiti.


– Predstojeće sezone u klubu će biti velika prekretnica pa su ove pripreme s A reprezentacijom uvod u moje vaterpolsko ljeto. U kolovozu idem s U-20 reprezentacijom na Svjetsko prvenstvo u Beograd, nadam se da ću sve s ovih priprema i tih reprezentativnih nastupa uspjeti prenijeti u sezonu, kada bih napokon trebao početi braniti u »Primorju EB« kao prvi vratar.


Čubranić će silom prilika, nakon odlaska najzvučnijih imena biti jedan od stupova jako mlade momčadi koju će voditi slavno ime, Igor Hinić.


– Golman je u svakoj ekipi vrlo bitna karika, tako će biti i ovog puta. Što se tiče »Primorja EB« i novog trenera, mislim da će to biti odlična ekipa s odličnim kormilarom i novom upravom. To će izgledati puno bolje nego što nam ljudi predviđaju.


Golmanski savjeti oca Maura


Tek se oni stariji kvarnerski simpatizeri vaterpola sjećaju golmanske karijere Franova oca Maura, nekadašnjeg nadarenog golmana, koji je branio u »Primorju« i u »Opatiji«, sada sin ide njegovim stopama. Kako je počelo, nadmašit će ga a pritom su mu dragocjeni očevi savjeti.


– Tata mi je uvijek bio najbolji trener što se tiče osnova te nekakvih golmanskih trikova. Sigurno da je on odigrao važnu ulogu u mom razvoju, kako u mlađim kategorijama tako i sada kada sam došao do određene razine u klubu te sada u reprezentaciji.