Plivanje

Mladi u prvom planu: Ovog vikenda plivački miting Victoria-Primorje

Snimio I. TOMIĆ

Snimio I. TOMIĆ

Voljela bih kada bismo barem malo uspjeli popularizirati naš sport, ovim natjecanjem privući nove plivače koji će postati možda novi državni prvaci i rekorderi, a tko zna, možda i osvajači medalja na velikim natjecanjima



 Ovoga vikenda na bazenu na Kantridi (kvalifikacije u 9, finala u 17 sati) održat će se plivački miting Victoria-Primorje, deveto izdanje međunarodnoga mitinga okupit će 540 natjecatelja iz 54 kluba i osam zemalja.


– Ova je priča počela u listopadu 2008. godine povodom stote obljetnice našega kluba, na prvom je mitingu nastupilo 250 plivača, sada je taj broj iz godine u godinu sve veći. Ovo je za nas velik događaj, nadamo se da ćemo tijekom vikenda uspjeti Riječane privući na tribine u što većem broju te da ćemo plivanje promovirati u dobrom svjetlu, a plivači ostvariti svoje najbolje rezultate – rekao je Andrej Marochini, predsjednik »Primorja Croatia osiguranja«, organizatora mitinga, na kojem će u prvome planu ipak biti mlađi plivači. Barem kada je riječ o hrvatskome plivanju budući da će se na Victoriji-Primorje moći isplivati norme za Europsko juniorsko prvenstvo te Europske igre mladih.


Jaka konkurencija


– Ovo je definitivno najjače natjecanje u regiji, dokazuje to i sve veći broj plivača koji sudjeluje. Jaka konkurencija je odličan motiv našim plivačima da dokažu da nešto vrijede, pogotovo mlađi, koji će već na ovom natjecanju moći isplivati norme za velike ljetne ispite – poručio je Dimitar Bobev, trener »Primorja CO«, misleći pritom na Marina Ercegovića, Nou Kovačica, Anju Juričić, Mariju Maduna i Antonija Rajkovića, na konferenciji za novinare kojoj su u trofejnoj sali bazena na Kantridi prisustvovali »primorjaši« Saša Gerbec, Mislav Sever i Sanja Jovanović. Najbolja hrvatska plivačica polako privodi kraju svoju bogatu karijeru, stoga od ovoga natjecanja nema prevelika očekivanja. No, ono što svakako želi su pune tribine.




– To što sam plivačica na odlasku ne znači da neću dati sve od sebe i s velikom željom i motivacijom predstaviti svoj klub. No, ipak će na ovome natjecanje prednosti imati moji klupski kolege. Voljela bih kada bismo barem malo uspjeli popularizirati naš sport, ovim natjecanjem privući nove plivače koji će postati možda novi državni prvaci i rekorderi, a tko zna, možda i osvajači medalja na velikim natjecanjima – rekla je Sanja Jovanović.


Ljeto


Zdravstveni problemi nisu štedjeli plivače s Kantride, tako niti glavne muške uzdanice, Mislava Severa, polufinalista na 50 i 100 slobodno te najboljeg hrvatskog predstavnika na prosinačkom Svjetskom prvenstvu u kratkim bazenima u Windsoru, kao niti prsaša Sašu Gerbeca, koji će nakon ove sezone okončati natjecateljsku karijeru.


– Gripa nas je sve svladala pa ne znam što možemo očekivati od ovoga natjecanja. Nekako smo svi više fokusirani na ljeto i Otvoreno prvenstvo Hrvatske na našem bazenu – rekao je Gerbec.


A u lipnju će se u Rijeci moći isplivati norme za Svjetsko prvenstvo, domaćin kojega će od 23. do 30. srpnja biti Budimpešta. Mislav Sever ima normu, no mora je potvrditi ako želi plivati na svjetskoj smotri.


– Sigurno da je lipanjsko natjecanje najvažnije, bolest me dosta unazadila, ali ima još vremena do ljeta. Nastavljamo raditi, bit će tu i nekoliko kontrolnih natjecanja pa ćemo vidjeti – zaključio je Sever.