SP jedrenje

Kontides u vodstvu, Stipanović na 13. mjestu

Hina

Tonči Stipanović / Reuters

Tonči Stipanović / Reuters



SPLIT Cipranin Pavlos Kontides zadržao je vodstvo nakon prvog dijela natjecanja na svjetskom prvenstvu u jedrenju koje se održava u Splitu, dok se Tonči Stipanović prije finalnih jedrenja nalazi na 13. mjestu.


Najbolji ‘laseraši’ svijeta posljednjeg kvalifikacijskog dana napokon su imali odlične vremenske uvjete. Drugim riječima jak južni vjetar od 20 do 25 čvorova, što je omogućili da se održe i posljednja tri plova, prije podjele jedriličara u zlatnu, srebrnu i brončanu skupinu, a kroz koje će se od nedjelje do utorka odlučivati i o osvajačima medalja.


Vodeći u trenutnom poretku, Cipranin Pavlos Kontides i po jakom jugu pokazao je najviše. U četvrtom je plovu bio treći, potom je u petom opet bio najbrži, ali u šestom je doživio nevolju jer mu je puknulo jedro.




No, kako se briše najslabiji rezultat iz kvalifikacija, jasno je bilo da će Cipraninu pred finalne borbe ostati četiri prva mjesta i jedno treće, to jest sedam ‘negativnih’ bodova.


Dobar posao u subotu su napravili Francuz Jean-Baptiste Bernaz (pobjednik u četvrtom i šestom plovu), te Australac Matthew Wearn (pobjeda i dva druga mjesta), a među najbolje rangirane ugurali su se i Sam Meech te Tom Burton.


Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović, nakon pobjede u četvrtom plovu, u petom je bio 10., a u šestom plovu 13. S ukupno 29 ‘negativnih’ bodova, odnosno sa zaostatkom od 22 boda za Cipraninom ulazi u finalnih šest plovova.


»Nažalost, 30 metara pred ciljem prve etape osjetio sam jaki grč u listu lijeve noge. No, uspio sam sačuvati prednost i ostvariti pobjedu. Potom sam se do drugog plova istezao i masirao, no kad god bih pogurao brod osjetio bih bol. Ipak, i takav sam stigao do desetog mjesta. A onda uoči starta trećeg plova, kada sam vidio da je Kontidesu puknulo jedro i da se vraća, pogledao sam u svoje i vidio da je i moje napuklo. I tada jednostavno, nisam mogao jedro dobro natezati, a samim time ni uhvatiti pravu brzinu«, pojasnio je Tonči Stipanović te dodao kako od borbe za medalje ne odustaje.


»Nije drama, iako zaostajem 22 boda. Jer ovo što se u subotu dogodilo meni, može se dogoditi bilo kome. Sada smo svi najbolji u istoj skupini i u međusobnim okršajima vidjet ćemo sve. Najvažnije je dobro se odmoriti te spreman dočekati ove odlučujuće regate«.


Njegovu treneru Jozi Jakeliću taj problem s jedrom puno je teže pao nego slabiji rezultat.


»Neću reći da sam ljut, ali sam nesretan jer na taj problem ne možemo utjecati, a ne možemo se ni žaliti. Čudi me jedino da nova oprema može puknuti. A što se 22 boda minusa tiče, oni su dostižni jer sada će 49 najboljih biti u istoj skupini i jedrit će jedni protiv drugih. I neka se nekom od vodećih dogodi jedan ili dva lošija plova, sve je moguće«.


Drugi Jakelićev ‘učenik’ Filip Jurišić uspio je na kraju zauzeti 25. mjesto odnosno ušao je u zlatnu skupinu, s 42 boda. Sljedeći najbolji hrvatski jedriličar jest Tonko Kuzmanić, na 54. mjestu s 86 bodova, ali koji će natjecanje nastaviti u srebrnoj skupini.


U nedjelju se očekuje start prvog finalnog jedrenja u 13 sati, a prema prognozama jedriličare bi nakon jutarnje kiše na moru mogla dočekati tramontana.