Večeras polufinale EP-a

JAVIER GARCIA: Moja želja je finale Hrvatske i Španjolske u Barceloni

Igor Duvnjak

Javier Garcia/V. KARUZA

Javier Garcia/V. KARUZA

Na svakom natjecanju na kojem igram, želim ga osvojiti. Ali, ako ga ne mogu osvojiti ja, neka ga onda osvoji Španjolska. Tu naime također imam puno prijatelja – ističe ljevoruki španjolski napadač u hrvatskoj reprezentaciji



RIJEKA U svojoj sportskoj filozofiji »utakmicu po utakmicu« hrvatski vaterpolisti iza sebe imaju još jednu uspješno otplivanu etapu na Europskom prvenstvu u Barceloni, u četvrtfinalu su torpedirali Crnu Goru i večeras od 20.30 sati u polufinalu igraju vaterpolski »El Clasico« protiv Srbije. Za nagradu, nakon učinjenog velikog preokreta protiv Crnogoraca, jučer su dobili slobodno jutro, mogli su se naspavati poslije stresova u uzbudljivom četvrfinalu. Nastup na ovom EP-u za njega ima poseban naboj, prije svega jer igra pred domaćom publikom.


– Normalno, igrati doma uvijek je drugačije. No, mi, Hrvatska imamo ovdje puno navijača. Dolaze u našim majicama, kapicama, ovdje su stalno uz nas… Meni je pak posebno drago što doma mogu igrati polufinale euro smotre i jasno da bi bilo odlično kad bi prošli u finale. Sada smo među četiri najbolje ekipe. I to je puno.


Za popularnog, dobroćudnog Xavija ono »doma« je relativan pojam, kod kuće je i u Hrvatskoj, u Rijeci i u Dubrovniku kao i u Barceloni. Pravi je građanin svijeta.




– Jasno je kako se osjećam u Hrvatskoj, uvijek sam govorio da je to također moja domovina. Živio sam u Rijeci pa u Dubrovniku, bio sam u »Primorju EB« pa onda u »Jugu CO«, nikada se nisam osjećao strancem. Imam prijatelje i u Rijeci i u Dubrovniku, moja obitelj, žena, djeca i ja se u Hrvatskoj osjećamo super. Nakon toliko godina mogu samo ponoviti da je Hrvatska također moja domovina.


Hrvatska reprezentacija ima specifičnu kvalitetu, Garciju i Mara Jokovića, dva ljevoruka igrača svjetske klase koji su po potrebi zajedno u igri ili se izmjenjuju i koja odlično funkcioniraju zajedno.


– Maro i ja smo više puta razgovarali. Počeli smo igrati zajedno u »Jugu«. Nije nam trebalo puno vremena da bismo uspostavili odličan odnos u vodi i izvan bazena. Važno je da u vodi ne moramo puno pričati, pogledamo se i jedan već zna što ovaj drugi treba, što može očekivati. To je super.


Ljubitelji ovog sporta nestrpljivo očekuju večerašnji veliki obračun između Hrvatske, aktualnog prvaka svijeta i Srbije, trostrukog uzastopnog europskog prvaka, aktualnog olimpijskog pobjednika. Garcia i prijatelji su dobili dva prošla dvoboja u finalu SP-a u Budimpešti te u polufinalu Europa kupa u Rijeci.


– Srbija ima odličnu ekipu, a poznato nam je i da je svaki susret s njima drugačiji. Perfektno se poznajemo, ali razliku će opet napraviti neki manji detalji. Ponavljam, svaki put je drugačije. Mi vjerujemo da možemo. Naravno, svjesni smo da će biti teško.


Filipović, Prlainović i Pjetlović te ostala imena iz srpske momčadi izazivaju strahopoštovanje kod svakog suparnika, teško ih je zaustaviti.


– Kao prvo, moramo odigrati odličnu obranu. Naš moto mora biti »obrana, obrana, obrana i poslije toga obrana«. Tek nakon toga ćemo ići u napad, no bez obrane ne možemo pobijediti u takvoj utakmici.


U drugom polufinalu igraju domaća Španjolska i Italija.


– Teško će biti Španjolskoj, igra doma nakon što devet godina nije bila u polufinalu Europskog prvenstva. Vidjet ćemo kako će reagirati. Ali, igraju super. Talijani s druge strane igraju odlično u obrani na ovom prvenstvu. Protiv Njemačke su su primili samo jedan gol, protiv Mađara samo četiri. Sigurno će to biti susret s puno kontakata, puno ritma, odlična utakmica… Kompletno drugačija nego naš susret sa Srbijom, biti će više čupanja.


Jasno da bi Garcia u domaćoj vodi itekako rado doživio finale između njegove dvije domovine, Hrvatske i Španjolske.


– Naravno da bih volio finale između Hrvatske i Španjolske. Jasno, na svakom natjecanju na kojem igram, želim ga osvojiti. Ali, ako ga ne mogu osvojiti ja, neka ga onda osvoji Španjolska. Tu naime također imam puno prijatelja.



Danas, za 11. mjesto (13.15): Francuska – Rumunjska, za 9. mjesto (14.45): Nizozemska – Njemačka, za plasman od 5. do 8. mjesta (16.45): Mađarska – Crna Gora, (18.15): Grčka – Rusija, polufinale (20.30): Srbija – Hrvatska, (22): Španjolska – Italija.