Izbornik barakuda

Ivica Tucak: Uoči svakog natjecanja priča se o našem zlatu

Ivana Vaupotić

Ivica Tucak / foto: I. KRALJ/PIXSELL

Ivica Tucak / foto: I. KRALJ/PIXSELL



ZAGREB – Hrvatski vaterpoliste u idućem tjednu očekuje nastup na Europskom prvenstvu, koje, ujedno, može donijeti i plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Prema riječima Ivice Tucka, izbornika reprezentacije, kvalitetno odrađene pripreme su donijele podlogu za umjereni optimizam.


– Napravili smo sve što smo htjeli, iako nismo imali pretjerano puno vremena. No, kako je bilo nama, tako je bilo i drugima. Moram biti zadovoljan jer sve smo odradili onako kako smo planirali, a u Budimpešti ćemo vidjeti kako će to izgledati – kaže Tucak.


Viza za Tokijo


Ova reprezentacija je u proteklom desetljeću stalno osvajala medalje i, na neki način, je razmazila hrvatsku sportsku javnost, koja sada očekuje barem finale. Kakva su vaša očekivanja?




– Naše ambicije su uvijek iste, a to, prije svega, znači da želimo prezentirati dobru i modernu igru. Moramo biti pravi, to je prvo i osnovno, jer samo na taj način može doći i dobar rezultat. Kao što sam rekao, u Budimpešti ćemo saznati koliko nam to može donijeti. Uoči svakog našeg nastupa na velikim turnirima priča se o zlatu, ali to je, pod navodnim znakovima, teret u kojem uživamo. Svi zajedno branimo hrvatske boje, i to nam je velika čast i privilegija.


Dobar plasman na Europskom prvenstvu donosi i pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju. Može li se reći da je to primarni cilj?


– Prije svega, želimo otići što dalje na Europskom prvenstvu. Budući da je jedno usko vezano uz drugo, jasno je ćemo tražiti vizu za Tokio. Međutim, moramo ići korak po korak, i nikako drugačije. Prvo moramo pokušati doći do borbe za medalje, a zatim, ako nam to pođe za rukom, idemo dati sve od sebe da ta medalja bude što jačeg sjaja. Uspijemo li napraviti veliki rezultat, Tokijo će biti riješen.


Prva Hrvatska je u Skupini A, s Njemačkom, Slovačkom i Crnom Gorom. Utorak donosi novi okršaj s Njemačkom, koja je Hrvatskoj zadala dosta problema prije šest mjeseci, u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. Kako gledate na tu utakmicu?


– Sjećanje na to četvrtfinale je još uvijek svježe i predstavlja veliku opomenu za sve nas. Tada smo se užasno mučili s Njemačkom. Pred nama je izuzetno teška i zahtjevna utakmica s jakim suparnikom. Njemačku moramo shvatiti maksimalno ozbiljno. U protivnom, sigurno ćemo izgubiti tu utakmicu. Tko misli da uz prosječnu igru možemo pobijediti Njemačku, grdno se vara.


Kakva su vaša razmišljanja o preostalim suparnicima iz Skupine A?


– Crna Gora je, uz nas, favorit za osvajanje prvog mjesta u našoj skupini. Međutim, to je sve tako na papiru, a bazen je jedino mjerilo. Zbog toga nikako ne smijemo previše gledati prema naprijed. Idemo korak po korak, utakmicu po utakmicu. U ovom trenutku maksimalno smo fokusirani samo na Njemačku.


Mađari favoriti


Prvo mjesto u skupini nosi direktan plasman u četvrtfinale, dok drugo i treće znače igranje osmine finala, odnosno utakmicu više. Može li se reći da to nosi mali imperativ?


– Naravno jer to donosi malo više vremena za odmor. Osim toga, reprezentacije koje osvoje prva mjesta u skupinama ne mogu se sresti do polufinala, pod uvjetom da ga izbore. Definitivno bi bilo dobro steći takvu poziciju u nokaut fazi natjecanja.


Budući da se već sada zna na koji način će se križati reprezentacije, nakon što završe skupine, otvoren je i prostor za kalkulacije. Razmišljate li na takav način?


– Nikada se nisam bavio takvim stvarima. Isključivo sam fokusiran na igru naše reprezentacije. Ako mi pružimo igru na visokoj razini, možemo igrati sa svima. Na kraju krajeva, ako želimo osvojiti medalju, onda, jednostavno, moramo pobijediti najjače suparnike.


Koga biste svrstali u tu kategoriju?


– Sve ovisi o trenutnoj formi i stanju u drugim reprezentacijama. Mađari imaju status velikog favorita jer igraju pred svojim navijačima i imaju sjajne igrače. Tu je i Srbija, o kojoj dovoljno govore osvojene medalje. Talijani su prije šest mjeseci postali svjetski prvaci, a Španjolci imaju srebra sa dva zadnja velika natjecanja. Ne treba otpisivati ni Crnogorce i Grke. Konkurencija u Budimpešti bit će izuzetno jaka.