Karta u ruke igračima

Igor Hinić nakon preuzimanja “Primorja EB’: Koliko je sve ovo loše, toliko može biti i dobro!

Igor Duvnjak

snimio Ivica Tomić

snimio Ivica Tomić

"Ovo mi je stvarno veliki  izazov. Ne treba bježati od odgovornosti. Svi zajedno trebamo postaviti neke realne ciljeve i toga se držati do kraja. Već smo javno poručili da je prošlo ono vijeme osvajanja trofeja, doći će vjerojatno neko novo, ali ne tako brzo. Kada nas sve skupa malo prođe ova euforija, onda  ćemo moći reći da smo se suočili s realnošću."



RIJEKA – »Karta u ruke igračima« – rekli bi naši stari nakon objave da će bivši vaterpolski asovi preuzeti »Primorje Erste banku«. Do toga  preostaje tek formalnost, Skupština kluba je 11. srpnja. U toj »raspodjeli karata« među ljudima koji su pisali povijest kluba i vaterpola, u društvu koje po sportskom pedigreu djeluje impozatno, trenerska rola je pripala Igoru Hiniću, nekada najboljem centru  svijeta,  majstoru koji je osvojio sve moguće s kapicom hrvatske reprezentacije.


– Ne mogu ni izdaleka reći da nisam zadovoljan što su stvari ispale na ovakav način – kaže Igor Hinić dan nakon objave o preustroju u njegovom voljenom klubu.


– Podsjećam da s velikom moći ide i velika odgovornost. Sve ovaj čas izgleda sve super i krasno, a u biti svima nama je zadatak da ovaj klub nastavi  tamo gdje je stao na jedan ili na drugi način.




Hinić je proljetos već bio u stručnom stožeru primorjaša, sada ga čeka puno izazovnija plovidba.


– Ovo mi je stvarno veliki  izazov. Ne treba bježati od odgovornosti. Svi zajedno trebamo postaviti neke realne ciljeve i toga se držati do kraja. Već smo javno poručili da je prošlo ono vijeme osvajanja trofeja, doći će vjerojatno neko novo, ali ne tako brzo. Kada nas sve skupa malo prođe ova euforija, onda  ćemo moći reći da smo se suočili s realnošću. To znači da trebamo plivati u okvirima proračuna i pritom proizvoditi igrače iz naše škole  vaterpola. To će biti okvir četverogodišnjeg, petogodišnjeg razdoblja.  Nažalost, ništa se ne ostvaruje preko noći. Ciklusi traju godinama, a od nekuda se mora početi.


Iste ideje


Hiniću neće biti lako, ali mu je lakše jer će biti okružen društvom iz svoje generacije, višedesetljetnim vaterpolskim prijateljima.


– Super je da svi mi koji smo se skupili imamo iste ideje i da će sve ići u istom smjeru. S druge strane, sada smo svi na funkcijama na kojima nismo prije bili. Svi smo bili igrači, ima tu lijepih karijera, a sada radimo nešto što ima ili nema veze s onim što smo napravili u sportu. Nadam se da ćemo biti uspješni. Vjerujem da možemo nešto napraviti. Uspjeh se ne mjeri samo osvajanjem prvih mjesta iako je to najbolje, već i time da klub kada kreće od nule iz godine u godinu pokazuje evidentni napredak. To će biti cilj.


Novi trener je već proljetos opipao bilo momčadi, no nije mu lako govoriti o svojim prvim potezima.


– Teško je govoriti što ćemo napraviti. Geslo u sportu je »brže, više, jače«. Kao prvo, da bi se moglo s nekim nositi, odnosno da bismo mogli parirati drugim momčadima moramo im se barem približno fizički spremiti kao i oni, a onda moramo težiti tehničkom napretku svakog pojedinog igrača.


Nije zlo za zlo


Nova momčad nema rezultatskih imperativa budući da su otišli ili odlaze svi najbolji igrači.


– U »Primorju EB« se svakih deset – petnaest godina dogodi da financijska situacija bude loša i da igrači odu. Prostor u igri dobije netko drugi, pitanje je koliko će ga iskoristiti. I oni i ja s njima kao trener. Nešto kao sada dogodilo se i mojoj generaciji 1989. godine kada sam počinjao. Klub su napustili svi najbolji, Dapčić, Peculić, Vojinović i drugi. Koliko je sve ovo loše, toliko može biti i dobro. Nikada nije svako zlo za zlo. U idućoj sezoni će ovi igrači silom prilika dobiti veliku minutažu, što je za mlade izuzetan plijen. Moći ćemo pratiti njihov napredak, a ja ću kao trener biti  taj koji će stajati uz ekipu. Nastojat ću ih motivirati kako bi to, korak po korak, bio pravi oblik sporta. O tome hoću li uspjeti, možemo pričati za četiri – pet godina. Vjerujem da znanja imamo, ali samo će budućnost pokazati što smo napravili.Riječka momčad  golobradih mladića počinje s priprema početkom kolovoza, parafrazirajući Winstona Churchilla, njoj, novom treneru i novoj upravi  su izgledni samo »krv, znoj i suze«.

– Sve ovo se brzo dogodilo. Klub je rezultatima proteklih godina postavio visoke standarde i bit će ih teško dostići. Rezultat treba tražiti u sadašnjim financijskim okvirima.  Očekuju nas krv, znoj i suze, lagao bih kada bih rekao da nije tako.  To je jedini način da se nešto napravi, sve ostalo su bajke za djecu. Netko će proći, netko neće,  profesionalni sport je nažalost takav.