Primorje Erste Banka

Igor Hinić: Ostanak kao osvojeno prvenstvo

Igor Duvnjak

NOVA ULOGA – Igor Hinić i Ivica Matković s igračima   / snimio S. DRECHSLER

NOVA ULOGA – Igor Hinić i Ivica Matković s igračima / snimio S. DRECHSLER

Domaćim momcima trebalo je i prije dati šansu, možda bi ovaj prijelaz bio malo lakši. Nadam se da će mnogi od njih iskoristiti šansu – kaže trener Igor Hinić



Drastično podmlađena momčad vaterpolista »Primorja Erste banke« je u jučerašnjem jutru zaplivala u novu sezonu, slavno ime Igor Hinić je počeo postavljati temelje novog izdanja riječkih vaterpolista na otvorenom plivalištu Kantride. Pred njegovim pulenima je naporni rad za nastupe u Jadranskoj ligi te u domaćem prvenstvu, ovog puta neće biti ništa od igranja u Europi budući da se odustalo od LEN Kupa.


– Vremena za pripreme ima i nema – veli Hinić za razdoblje koje je pred primorjašima. – Ovo vrijeme koje nam je na raspolaganju moramo iskoristiti na najbolji mogući način. Što se rada tiče, sve je to manje-više poznato. Obavit ćemo bazični dio priprema, pokušat ćemo ga rastegnuti što je više moguće kako bismo bili što spremniji. Od početka natjecanja ćemo polako vidjeti gdje smo. Budući da nećemo igrati u Europi, pokušat ćemo organizirati i neki pripremni turnir, još nemamo dogovoreno ništa konkretno.


Velika karijera


Hinić je svojevremeno zaklopio iznimno dugo i svim najsjajnijim trofejima bogato razdoblje igračke karijere, započeto još sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je iz plivanja krenuo u vaterpolo. Sada starta u novoj ulozi u kojoj mu je jučer bio prvi radni dan.




– Još kada sam bio igrač, nametnuo bih sam sebi neke parametre. Tako je i sada u novoj ulozi, očekujem puno od sebe, ali teško mi je govoriti gdje sam, kakav sam na ovoj poziciji. O tome ćemo nešto više znati kroz godinu dana.


Iz »Primorja EB« su otišli svi najiskusniji igrači, ostao je samo slovački napadač Maros Tkač, silom prilika brojni mladići će dobiti priliku.


– Ubacit ćemo praktički sve za koje smatramo da mogu napredovati, sve njih ćemo postaviti u prvu ekipu. U pripremama će sa mnom biti profesor Ivica Matković, koji se vratio u klub i bit će zadužen za plivačku pripremu. Osim Tkača, u ekipi su sve dečki iz našeg pogona. Nema ih sada jedno desetak budući da su u različitim selekcijama. Svi skupa ćemo biti na okupu tek početkom rujna. Svi će dobiti priliku, to je, nažalost, uvijek tako kada se nema novaca. Smatram da se tim domaćim momcima trebalo i prije dati šansu, možda bi ovaj prijelaz bio malo lakši, no što je tu je. Kao što je sada, kada se nema novaca, mladi silom prilika dobiju priliku. Sve u svemu, nadam se da će mnogi od tih momaka iskoristiti šansu.


Na početku


Na Kantridi polako padaju u zaborav dani osvajanja naslova državnih prvaka i hrvatskih Kupova. Sadašnjica je sasvim drugačija, kreće se ispočetka.


– Da se malo našalimo, mi bismo najradije ponovno bili prvaci, no stvarnost je nešto drugo. Recimo, u Jadranskoj ligi smo kao na nekom početku, smatraju nas autsajderima, ostanak u toj ligi bi nam s ovom momčadi bio uspjeh kao nekadašnja osvajanja prvenstva. Pred nama je težak cilj i veliki izazov, mi ćemo ga nastojati ostvariti. U hrvatskoj ligi su tri kluba iskočila naprijed, prvenstvo će biti zanimljivije. Tu je oslabljeni »Jug CO« te pojačani »Mladost« i splitski »Jadran«. Iza njih su »Mornar BS« i »POŠK«. »Medveščak«, »Solaris« i mi ćemo krojiti dno ljestvice. Ne treba se tu skrivati, to je nažalost tako. Moramo početi raditi i ja se nadam, naravno uz uvjet da nam igrači ostanu u klubu, kako bi se pomaci mogli vidjeti relativno brzo, kroz dvije-tri godine.