Ana Herceg

Idem vidjeti kako je to plivati s velikim curama

Ani Herceg/Foto Arhiva NL

Ani Herceg/Foto Arhiva NL

Od SP-a nemam očekivanja, sretna sam što ću imati prilike plivati na tako velikom natjecanju. Više će mi poslužiti za skupljanje iskustva, iako to ne znači da idem samo nastupiti - kaže Ana



RIJEKA Ani Herceg, 16-godišnjoj plivačici Primorja Croatia osiguranja, Otvoreno prvenstvo Hrvatske »pokvarilo« je planove. Prvoga dana natjecanja u Zagrebu u jutarnjim je kvalifikacijama utrku na 200 leđno isplivala je za 2:14.65 minuta, za 30 stotinki popravila svoj najbolji rezultat i osigurala mjesto među putnicima na Svjetsko seniorsko prvenstvo, domaćin kojega će od 21. do 28. srpnja biti južnokorejski Gwangju. Da nije isplivala normu za seniorsku smotru Ana bi se vratila u SAD gdje živi i trenira u Nitro swimmingu.


– Ma, ja sam sretna što sam isplivala normu, volim biti u Rijeci pa mi nije problem ostati. Plan je bio da se vratim kući ako ne isplivam normu, ali sad definitivno ostajem u Rijeci. Uostalom, za to sam i radila, tako da sam i više nego zadovoljna – započela je Ana Herceg, perspektivna plivačica Primorja CO, koja je u Rijeku stigla prije deset dana.


– Nemam problema s fazom privikanja na drugu vremensku zonu, dobro sam plivala, a vjerujem da imam i još prostora za napredak ako sam normu isplivala ujutro u kvalifikacijama.




Za hrvatsku je reprezentaciju debitirala prije dvije godine na Europskom festivalu mladih, ovoga će ljeta njezine boje braniti na dvama velikim natjecanjima, Europskom juniorskom prvenstvu, što će se od 3. do 7. srpnja održati u Kazanu, te na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Južnoj Koreji.


– Od svjetskoga prvenstva nemam nikakva očekivanja, sretna sam što sam isplivala normu i što ću imati prilike plivati na tako velikom natjecanju. Više će mi poslužiti za skupljanje iskustva, idem vidjeti kako je to plivati s velikim curama. Iako to ne znači da idem samo nastupiti. Voljela bih isplivati svoj najbolji rezultat i tako možda ispuniti i svoj drugi cilj.A to je B norma za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

– Olimpijske igre su moja velika želja, do B norme mi nedostaje pola sekunde, a za A normu bih trebala plivati četiri sekunde brže nego što sam plivala u Zagrebu. Ako ne uspijem sada, voljela bih otići na Igre 2024. godine.


Ana Herceg u nedjelju putuje na Europsko juniorsko prvenstvo u Kazan na kojem će plivati u trima disciplinama, na 200 leđno, 200 mješovito i 200 slobodno.


– Za to natjecanje imam planove, voljela bih plivati u finalu i isplivati svoje najbolje rezultate. Spremna sam pa ćemo vidjeti što će biti – kaže Ana, koja dolazi iz poznate plivačke obitelji. Mama Tatjana i teta Gabrijela, rođene Ujčić, ostavile su velik trag u riječkome stogodišnjaku. Plivanje trenira i Anin 13-godišnji brat Luka, koji će sredinom srpnja s tatom i petogodišnjim bratom Martinom iz Austina, gdje obitelj Herceg živi, doći u Rijeku gdje će boraviti kod bake Snježane i dide Dubravka.


– Svi volimo doći u Rijeku jer nam je tu obitelj. Meni je u Rijeci jako dobro, treniram na bazenu na kojem sam praktički odrasla. A i plivam za Primorje za koje su plivale mama i teta. Imam i super prijatelje koje znam cijeli život, a volim i ići na plažu. Bazen je najljepši koji sam ikada vidjela, vjerujete da u Americi nema takvog bazena. Jedino na što se svakoga ljeta moram iznova priviknuti je sunce koje rano izlazi.