Trener Primorja EB

IGOR HINIĆ: Pravu sliku o tome gdje smo pokazat će nam prvenstvo

Igor Duvnjak

Igor Hinić/Foto Arhiva NL

Igor Hinić/Foto Arhiva NL

Liga će biti puno izjednačenija i teža za igrati nego što je bila prošle sezone. Tu je osam ili devet ravnopravnih momčadi, s kojima će se u svakoj utakmici morati dati sto posto od sebe ako se misli doći do bodova - kaže Igor Hinić, trener primorjaša



RIJEKA  Vaterpolisti Primorja Erste banke sutra u Nišu drugi put zaredom startaju u prvenstvu A2 regionalne lige, kreću u utrku za koju trener Igor Hinić pretpostavlja da će biti teška i neizvjesna za njegovu momčad, koja je doživjela promjene tijekom prijelaznog ljetnog razdoblja. Ionako mladi sastav je dodatno pomlađen jer su otišla dva iskusnija igrača, s druge strane klub nije posegnuo za pojačanjima.


– Momčad su napustili Australac Timotthy Putt i Srbin Srđan Aksentijević, iskusnik Duje Peroš još ima zdravstvenih problema. Nadam se da će mu biti bolje – kaže trener Igor Hinić, relativno novo ime u trenerskim vodama, nekada najbolji svjetski centar ponikao na Kantridi, koji je kao igrač s reprezentacijom osvojio sve najprestižnije svjetske titule. – Preostala momčad je na okupu s time što su u sastav ušli Karlo Babić i Iv Marić, postaju standardni igrači, a riječ je o vaterpolistima 2002. godišta. Priključeno je nekoliko juniora od kojih će priliku dobiti Noa Burburan i Niko Čubranić. Oni će se boriti za četrnaesto mjesto u momčadi. To su igrači 2003. godišta.


Za riječkim vaterpolistima je dugo ljetno razdoblje priprema i nastupa, mnogi od njih su ih usklađivali s obavezama u mlađim selekcijama, uz to su se uigravali sa seniorskom momčadi matičnog kluba.




– Nismo igrali puno utakmica ovog ljeta. Odigrali smo dvije utakmice s Trstom, isto tako tijekom proteklog tjedna tri utakmice u Zagrebu s Medveščakom, također i jedan susret s njima u Rijeci. Pripreme su protekle dobro, što se tiče zdravstvenog stanja nismo imali tolikih teškoća kao ranije. Međutim, ima problema. Konkretno, Iv Marić ima tegoba s upalom rebrene ovojnice, ne trenira 25 dana. Svi ostali su u pogonu, svi su odradili pripreme od prvog do posljednjeg dana te sam s te strane jako zadovoljan.


Trener je tijekom ljetnog uigravanja stvarao dojmove o vrlinama i manama ovog mladog sastava primorjaša koji je došao na scenu nakon već zaboravljenih nastupa svjetskih zvijezda koje su na Kantridu donosile naslove državnih prvaka i osvajača Kupa.


– Početak prvenstva će nam nešto kazati. Ponavljam, igrali smo s Trstom koji je kasnio s pripremama dva tjedna u odnosu na nas te s Medveščakom, ali je pitanje daje li nam to pravu sliku. Ja sam više manje bio zadovoljan s tim igrama. Naravno, bilo je i padova, no to treba također očekivati i u prvenstvu. Pravu sliku o tome gdje smo vidjet ćemo vrlo brzo, pokazat će nam je prvenstvo. Raspored nam je takav da u prvih šest, sedam kola igramo sve važnije utakmice.


Momčad s Kantride se našla u A2 Regionalnoj ligi, iz kluba od strane momčadi i vodstva nema gromoglasnih najava o povratku u elitni razred premda je i laicima jasno da je to želja svih u klubu.


– Teško mi je govoriti o dostignućima, naravno da sportska želja uvijek postoji. S druge strane uvijek govorim da treba vidjeti što je uopće realno. Treba pritom uzeti u obzir da su se uoči ove sezone klubovi dosta stabilizirali i otišli su tu naprijed s kvalitetom. Recimo, POŠK je sastavio jednu dobru ekipu, Solaris je kvalitetan kao i prošle sezone. Doveo je Kovačića i Hercega, dva pojačanja. Moja očekivanja su da će tu biti osam, devet ravnopravnih momčadi s kojima će se u svakoj utakmici morati dati sto posto od sebe ako se misli doći do bodova. Znači, liga će biti puno izjednačenija i teža za igrati nego što je bila prošle sezone.


Očito, Hinić očekuje teške zadaće pred svojom ekipom.


– Neće nam biti nimalo lako. U poruci pred početak prvenstva ne treba biti previše pametan. Momci ne trebaju kalkulirati, nikoga ne treba ni podcjenjivati ni precjenjivati, valja pravilno ući u svaku utakmicu i dati najbolje što se može. Ako budemo pravi, to će se pokazati na kraju sezone, budemo li posjedovali kvalitetu da nešto ostvarimo, to će se vidjeti na kraju, kao što se svaki puta pokažu plusevi i minusi svake momčadi, ne samo naše. Sve to pokaže stanje na ljestvici.


Za početak, pred primorjašima je daleki put do Niša, dočekuje ih Nais kojem su prošle sezone ostavili bodove na njegovom terenu.


– Naši suparnici su momčad koja je promijenila prvih šest igrača, otišla su šestorica najkvalitetnijih u postavi, a došla su druga šestorica. Stoga imamo jako malo informacija o ovoj postavi Naisa, o tome kako igraju i kakva je kvaliteta ovog njihovog sastava. Samim time će nam biti teže pripremiti utakmicu. Naravno, tu je uvijek dugotrajno putovanje, vožnja koja traje 10-12 sati, a to uvijek ostavi traga. Uz to, tamo je puno momčadi koje su prave domaćinske, koje puno bolje igraju kod kuće. Stoga je puno teže igrati u tim bazenima.