Svjetska liga

Hrvatski vaterpolisti večeras na Kantridi dočekuju Grčku, Sukno: ‘Čast je biti kapetan’

Igor Duvnjak

Novi ciklus – Hrvatski vaterpolisti uoči riječkog treninga / Foto Sergej DRECHSLER

Novi ciklus – Hrvatski vaterpolisti uoči riječkog treninga / Foto Sergej DRECHSLER

Grčka je izuzetno kvalitetna reprezentacija, jedna od najboljih na svijetu. Neznatno su promijenili sastav u odnosu na Rio de Janeiro, nedostaju im samo dva igrača. Sigurno je da će trebati dati svoj maksimum da bismo pobijedili – kaže izbornik Tucak



RIJEKA – Kvarnerska bura je dočekala hrvatske vaterpolske reprezentativce, koji večeras (20.15 sati) na Kantridi protiv Grčke otvaraju nastup u ovogodišnjem izdanju Svjetske lige. Riječki ljubitelji vaterpola imat će priliku vidjeti na djelu brojne asove koji su se prije nekoliko dana okupili u Zagrebu na tradicionalnom snimanju za kalendar. Ivica Tucak tako je prvi put okupio svoje izabranike nakon ljetošnjeg uspjeha na Olimpijskim igrama u Rio de Janieru i osvajanja srebrne medalje. Izbornik ima “kostur” ekipe s kojom ide u novi olimpijski ciklus.



Skupina A: Rumunjska, Njemačka, Slovačka, Srbija


Skupina B: Nizozemska, Hrvatska, Grčka, Francuska




Skupina C: Gruzija, Italija, Turska, Rumunjska



– Deset igrača koji su bili u Rio de Janeiru su i dalje tu. Utakmice Svjetske lige ćemo iskoristiti kako bi veći broj igrača prošao kroz reprezentaciju, a i da stručnom stožeru i meni kao izborniku te utakmice posluže za što bolji uvid u njihovu formu. Želimo imati što jasniju sliku pred početak priprema za glavno natjecanje iduće godine, odnosno svjetsko prvenstvo.


Teška utakmica


Ivica Tucak zna da Hrvatsku večeras protiv Grčke ne čeka nimalo lak posao.


– Grčka je izuzetno kvalitetna reprezentacija, jedna od najboljih na svijetu. Uostalom, osvojili su broncu na prošlom svjetskom prvenstvu. Neznatno su promijenili sastav u odnosu na Rio de Janeiro, nedostaju im samo dva igrača. Sigurno je da će trebati dati svoj maksimum da bismo pobijedili.


Izbornik je odredio da Sandro Sukno bude novi kapetan, nasljednik Josipa Pavića.


– Sandro je novi kapetan, njegove desne ruke su Maro Joković i Andro Bušlje. Sukno svojim imenom, koje ima u svjetskom vaterpolu zaslužuje biti kapetan ove reprezentacije. Nadam se da ću u njemu dobiti što mi treba, prvog suradnika u bazenu. Očekujem da će Sandro igrama i ponašanjem u bazenu i izvan njega opravdati kapetansku ulogu i da će igrači u njemu dobiti lidera, što on sigurno treba biti. Naravno, to je i za njega dodatna odgovornost. Nije uloga kapetana samo skupiti igrače, prije svega mora sudjelovati u homogenizaciji momčadi, momčad u kapetanu mora prepoznati vođu.



Vaterpolisti “Primorja Erste banke” u četvrtfinalu LEN Kupa igraju protiv mađarskog “Ferencvarosa”, odlučeno je na jučerašnjem ždrijebanju parova u Rimu. Prva utakmica je 30. studenog u Rijeci, uzvrat u Budimpešti je 10. prosinca. U ostalim utakmicama četvrtfinala se sastaju “Oradea” i “Canottieri”, “BVSC” i “Verona” te “Posillipo” i “Jadran” iz Herceg Novog.


– Dobili smo najjačeg od svih mogućih suparnika. Mislim da je “Ferencvaros” čak favorit za osvajanje LEN Kupa. “Ferencvaros” je momčad vrlo slična “Egeru”, ima puno poznatih, iskusnih igrača – prva je reakcija na ždrijeb Igora Pezelja, trenera “Primorja EB”. – Za njih igra naš bivši višegodišnji igrač Daniel Varga, a tu su još Madaras, lijevo krilo srpske reprezentacije Mitrović… Jako su dobra momčad, ove sezone su dobili i “Eger” u gostima. Favoriti su, nastojat ćemo odigrati najbolje što možemo. Pokušat ćemo dati sve od sebe. U biti cijeli naš europski nastup ove sezone služi za stjecanje iskustva. Najbolje se napreduje u jakim utakmicama.


Riječani čekaju skorašnje ligaške utakmice, u petak gostuju “Mladosti”, idućeg utorka dočekuju “Partizan”, 25. studenog idu “Mornaru” u Split.



Samozatajni Sandro Sukno, vaterpolski biser, sudionik velikih hrvatskih vaterpolskih slavlja, svjestan je časti i obaveze, koje mu donosi uloga kapetana izabrane nacionalne vrste.


Povratak na Kantridu


– Lijepo je biti kapetan, pogotovo kada je u pitanju hrvatska reprezentacija. To je odgovornost i čast – kaže golgeter iz Cavtata, rođen 1990. godine. – Ulazimo u novi ciklus. Nadam se da neće biti puno promjena i da ćemo uspjeti održati momčad na okupu za nadolazeće svjetsko prvenstvo, ali i do Olimpijskih igara u Tokiju. Pritom moramo uigravati i mlade igrače, omogućiti im da napreduju, mi stariji moramo ih dočekati i pokušati raditi s njima kako bi ti momci bili što bolji. Želimo da oni rastu kroz jake utakmice i da dođu do razine kako bi mogli igrati na najvećim natjecanjima.


Sandro Sukno u Rijeku je stigao 2012. godine, koncem prošle sezone potpisao je za “Pro Recco”. U Rijeci je stekao brojne prijatelje i navijače.


– Ovo mi je prva utakmica na Kantridi poslije odlaska iz »Primorja EB«. Uvijek se lijepo vratiti tu. Bilo je lijepo, osvojili smo dosta toga, no život ide dalje. U Rijeci je uvijek bude dobra atmosfera, nadam se da će se tribine napuniti i da ćemo pobijediti u prvoj utakmici. Grčka nam je najveći konkurent u skupini, pobjeda bi nam puno značila.