Pali i Španjolci

Hrvatski vaterpolisti u finalu Svjetske lige protiv Srbije za olimpijsku vizu!

Igor Duvnjak

Hrvatski vaterpolisti stigli su nadomak svojega cilja u Beogradu/Foto PIXSELL

Hrvatski vaterpolisti stigli su nadomak svojega cilja u Beogradu/Foto PIXSELL



BEOGRAD Utakmica polufinala završnice Svjetske lige vaterpolista: Hrvatska – Španjolska 10:8 (5:1, 3:2, 2:4, 0:1). Plivalište na Tašmajdanu. Gledatelja 300. Suci Margeta (Slovenija) i Stavridis (Grčka).


HRVATSKA: Bijač, Benić 1, Fatović 1, Lončar 1, Joković 1, Buljubašić 1, Vukičević, Bušlje, Miloš, Vrlić 2, Šetka 1, J. Garcia 2, Marcelić.


ŠPANJOLSKA: Pinedo, Lorrio Munarriz 3, Granados 1, De Toro, Perrone 1, Cabanas, Larumbe 1, Barroso 1, Tanhull, Sanahuja, G. Garcia, Mallarach 1, Bustos.




Igrač više: Hrvatska 10 (7), Španjolska 11 (4). Tri osobne: Fatović (Hrvatska).


Hrvatski vaterpolisti su nadigrali europskog viceprvaka Španjolsku preko kojega su kanonadom golova u prve tri četvrtine uplivali u nedjeljni veliki finale Svjetske lige sa Srbijom u novom vaterpolskom “El Clasicu” vrijednom zlatne medalje, ali i olimpijske vize za Tokijo. U nizu istaknutih hrvatskih imena prvo je vratar Marko Bijač, dokazujući da je svjetska klasa izbezumio je suparnike.       


Rotirajući postavu hrvatski izbornik je ovog puta dao prednost Marku Bijaču među vratnicama pred Ivanom Marcelićem koji je do tada dobro branio. Njihovi suigrači su u međuvremenu odlično uplivali u napad s dva gola iz igre. Josip Vrlić je prvo pobjegao suparničkim bekovima, a uskoro je iz daljine sjevnula ljevica Javiera Garcije za dva zaveslaja prednosti u nepune prve tri minute. Potom im se pridružio i Luka Lončar za itekako obećavajućih početnih 3:0. Do prvog odmora Bijač je imao čak četiri obrane, a njegova momčad vodstvo od velikih 5:1 uz dvije “doppiette” raspoloženih Garcije i Vrlića. Ionako velika prednost je nastavila rasti u drugoj četvrtini, tik pred “veliki odmor” se oglasio Loren Fatović koji je povećao na visokih 8:3, a pritom je Bijač za 16 minuta skupio već sedam obrana. Odmah početkom treće četvrtine Španjolska se približila, Munarriz i Granados su smanjili na 8:5, a nova loša vijest za Hrvatsku je bila treće osobna greška Fatovića kod 9:7. Unatoč svim iskušenjima Bijač i društvo su na posljednjem odmoru imali 10:7, ali im je ubrzo Munarriz zaprijetio kontrom za 10:8. Utihnula je hrvatska kanonada, ali je sjajni Bijač sa 16 obrana sačuvao prednost za finale.U prvom polufinalnom dvoboju, veliki favorit Srbija je lako i uvjerljivo uplivala u finale s ugodnim iznenađenjem Australijom opravdavši epitet velikog favorita pobjedom 16:11 (6:2, 3:2, 2:3, 4:4). Srbija i Hrvatska igraju finale ove nedjelje od 16.45 sati.