188 jedrilica na moru ispred Rijeke

Fiumanka dobila vjetar u leđa, Maxi Jena slomila konkurenciju

Denis Frančišković

Maxi Jena / Snimio Damir Škomrlj

Maxi Jena / Snimio Damir Škomrlj

U natjecateljskom dijelu u prvom planu bilo je jedno ime - Maxi Jena. S iskusnim hrvatskim olimpijcem, Ivanom Kljakovićem Gašpićem za kormilom, uplovila je u cilj nakon sat i 38 minuta, dosta prije konkurenata. Drugo mjesto pripalo Adriatic Europi na čelu s prekaljenim Dušanom Puhom, dok je treće mjesto izborio Molo Longo predvođen Rajkom Kujundžićem



RIJEKA Savršen lipanjski dan za uzdignuta jedra, 188 posada na startu, podosta natjecateljskog adrenalina i pobjeda velikog favorita. Slika je to 19. vjetrovite Fiumanke čiji će okvir, svi vjeruju, dodatno biti ukrašen sljedeće godine. Na ruti od Rijeke do Kostrene i Omišlja jedriličari su na najbolji način najavili jubilarno izdanje kada će Kvarner još dodatno prodisati punim jedriličarskim plućima.


Snimio Damir ŠKOMRLJ


Snimio Damir ŠKOMRLJ



Strahovali su organizatori za regatu nakon tuče i nevremena u petak, no na kraju su mogli odahnuti, osmijesi su im se razvukli kada je po zapadnjaku 10 do 12 čvorova krenuo uspješan start da bi nakon dva sata nošena konstantnim maestralom 5 do 10 čvorova razapeta jedra počela uplovljavati u riječku luku. Slika za pamćenje…


Snimio Silvano JEŽINA


Snimio Silvano JEŽINA





Pohvala organizatorima


A u natjecateljskom dijelu u prvom planu bilo je jedno ime, u ovim uvjetima morske fomule 1 – Maxi Jene. Uplovila je na cilj nakon sat i 38 minuta, dosta prije konkurenata, s Ivanom Kljakovićem Gašpićem za kormilom, iskusnim hrvatskim olimpijcem.


Drugo mjesto pripalo je Adriatic Europi kojoj je ovo bilo peto sudjelovanje pod tri različita imena (Riviera di Rimini, Esimit Europa) na čelu s prekaljenim Dušanom Puhom, dok je treće mjesto izborio Molo Longo predvođen Rajkom Kujundžićem, a četvrto Generali sa znanim kormilarom Samom Žvanom. Bili su to ujedno i najveći favoriti kojima nitko nije mogao pomrsiti račune.


 Snimio Damir ŠKOMRLJ


Snimio Damir ŠKOMRLJ



Posada La Voce del Popola pobjednik je 6. Europske medijske regate, nakon što je danas nakon trećeg plova zadržala vodstvo od prvog dana. Za slavljeničku posadu jedrili su Borna Giljević, Iva Superina, Patricija Lalić, Dean Šikić, Lovro Maglić, Vanja Dubravčić i Rafael Ramešić.– Bilo je super, odjedrili smo tri dobre regate i ove godine smo konačno pobijedili, nakon što smo uvijek bili blizu. Dvije regate odjedrili smo stvarno perfektno. Konkurencija je bila prava, jedrila su i dva olimpijca kod konkurenata, to sve govori o regati – istaknuo je vođa ekipe Borna Giljević s napomenom da ništa ne bi bilo bez pomoći Feralisa. Drugo mjesto pripalo je Kanalu RI, a treće mađarskoj televiziji MTVA. KONAČNI POREDAK: 1. La Voce del Popolo2. Kanal RI 3. MTVA 4. RTV Slovenija5. Novi list6. Nova TV 17 7. ORF8. HRT9. Media AQ 10. Radio Rijeka


– Već dugo godina sam u điru velikih krstaša, moj kolega Gašper Vincec iz klase finn me je pozvao da se pridružim Maxi Jeni. Iskombinirali smo pravu posadu s dobrim »team buildingom«. Nama je svako vrijeme naklonjeno, samo da puše. Mi smo ipak velik brod, a posada je vrhunski uigrana – istaknuo je Ivan Kljaković Gašpić, kormilar pobjednika dodajući:


Snimio Damir ŠKOMRLJ


Snimio Damir ŠKOMRLJ



– Uz timski duh, pobjeda nam je praktički bila zagarantirana. Odjedrili smo vrhunski i pobjedili s uvjerljivom razlikom. Fiumanka je dosta mlada regata, ali vidi se iz godine u godinu stabilan trend rasta. Vidi se i veličanstven trud organizatora i skidam im kapu. Dao Bog da ovo bude regata koju će što više brodova posjećivati, da se dođe do 400, 500 jedrilica. To bi bilo savršeno…


Križaj, Konjuh…


S njim su na jedrilici jedrili i proslavljeni slovenski skijaš Bojan Križaj, ali i znano riječko jedriličarsko ime Boris Konjuh.


Jedrenje za gušt


– To je staro društvo s kojim jedrim 12, 13 godina i društvo pobjedničkog mentaliteta. Bilo je prekrasno, dobiti regatu u svom gradu, ništa ljepše od toga. Vjetar je bio konstantan, a regatu smo taktičko-tehnički odjedrili perfektno bez ijedne, najsitnije greške. Trenirali smo po jako lošim uvjetima dan prije, bilo je kiše i tuče, ali otišli smo na more tri sata. I isplatilo se. Nismo htjeli prestupiti i zato smo startali deset, petnaest sekundi kasnije. A onda kad smo uzeli zalet postali smo neuhvatljivi – kaže Konjuh.


Jedriličarski vuk Dušan Puh pobijedio je 2004. s Velikim Viharnikom, a sada nakon drugog mjesta samo kratko ustvrdio:


– Očekivali smo ovo mjesto jer protiv Maxi Jene je jako teško. Uvjeti su bili odlični, sve u svemu zadovoljni smo.



Davor Perović, glavni organizator regate, također je zajedrio, ovaj put na Saloni 42 koja je stigla na cilj šesta, prva u svojoj skupini.– S obzirom na vrijeme dan ranije, super smo zadovoljni. Svaka regata može samo poželjeti ovakve uvjete. Da smo mogli naručiti vrijeme, naručili bi ovako nešto. Zadovoljni smo rezultatom jer puno smo teži od ostalih. Dobro smo startali, nakon čega su nas prošle velike jedrilice, ali dobro smo se držali do kraja. Zadovoljni smo i odzivom, sve što je preko 150 jedrilica je jako dobro s obzirom na vrijeme dan ranije kad je dobar dio brodova koji dolazi iz daljine morao odustati – rekao je Perović.


Rajko Kujundžić redoviti je sudionik Fiumanke, stalno u vrhu najboljih.


– Jako lijepa regata, dobro je zapuhalo i bilo je stvarno gušt jedriti. Ovo je naše realno mjesto, borili smo se s Generalijem koji je tu prvi put, u jednom trenutku pred kraj su nas čak i prošli, no uspjeli smo zadržati treće mjesto. Adriatic Europa je ipak veći brod od nas iako smo u istoj klasi. Mi smo 16.2, oni skoro 19 metara. Kod dugog i pravocrtnog izjedravanja do Omišlja jednostavno kvadratura jedara dolazi do izražaja i teško je pratiti velike brodove. Zadnje tri, četiri Fiumanke stvarno ima vjetra i lijepo je jedriti – rekao je Kujundžić.


Samo Žvan pobijedio je 2012. s jedrilicom Casali, sada je završio četvrti nakon borbe s Kujundžićem.


– Na Fiumanki je uvijek dobro jedriti jer regata je dobra i ima konkurencije. Dobra je i zabava navečer, a organizacija vrhunska tako da svake godine vrlo rado dođemo. U natjecateljskom dijelu evidentno je da je Maxi Jena puno brža od ostala tri, četiri broda. No, od drugog do četvrtog mjesta poprilično je gusto. Napravili smo lošu manevru kod Kostrene kod prvih bova i to se na kraju osjetilo na cilju. Ipak pobijedili smo u svojoj kategoriji, nismo loše volje, ali moglo je i bolje – u rimi je zaključio zadovoljni Žvan.


Nakon godina bonace, pokoje škure bure, Fiumanka je dobila pravi vjetar u leđa. Za poželjeti je spektakl pod jedrima za jubilarnu, 20. regatu.