Predrag Sloboda

Dva izbornika u trinaest godina i more odličja

Igor Duvnjak

Predrag Slobodan/R. BRMALJ

Predrag Slobodan/R. BRMALJ

Od 2005. godine našu reprezentaciju vodili su samo Ratko Rudić i Ivica Tucak. Nakon zlata lani na Svjetskom prvenstvu osvojili smo prvi Europa kup u Rijeci, te smo sada treći u Europi. Sve to je izuzetno važan trend koji slijedimo – kaže Sloboda



RIJEKA U zboru onih koji izriču pohvale hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji za osvojenu brončanu medalju na Europskom prvenstvu je i Riječanin Predrag Sloboda, dugogodišnji zapaženi sportski djelatnik, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza, koji ostavlja dubok trag u svakoj sredini, sve od dana u »Pro Reccu« preko onih u »Primorju Erste banci« te sada godinama na čelu Saveza.


– U Barceloni smo imali izuzetno dobar nastup, jako smo dobro odigrali cijeli turnir. Mislim prvo na dvije utakmice »za zagrijavanje« s Nizozemskom i Turskom u skupini, gdje nam je cilj bio osvojiti prvo mjesto i dobiti tri dana odmora – kaže Predrag Sloboda. – To se i ostvarilo. Nakon toga smo svladali dva jaka suparnika, Grčku i Crnu Goru. Ove druge smo pobijedili u fizički izuzetno zahtjevnoj utakmici.


Polufinalna utakmica sa Srbijom, u kojoj je branitelj naslova europskog prvaka ušao u finale preko izabranika Ivice Tucaka, još će dugo biti tema prepričavanja.




– U utakmici sa Srbijom je bio bitan jedan faktor koji se protezao preko cijelog turnira. Mislim na sudački kriterij koji apsolutno ne odgovara tehnički potkovanim momčadima kao što je naša, a favorizira one koji nisu toliko tehnički jaki te se onda događa ono što se dogodilo, do izražaja dolazi fizička snaga. Mi smo, međutim, i na tom planu bili jaki, čvrsti. Treba imati i sportske sreće a u toj utakmici smo imali niz pogođenih prečki, stativa, lopta ponekad nije htjela u mrežu.


Poslije tog poraza Hrvatska je imala mentalne i fizičke snage za pobjedu u utakmici za treće mjesto.


– S Italijom se ipak dokazalo da unatoč opet nekom posebnom sudačkom kriteriju, tom načinu suđenja, možemo dominirati nad suparnicima. Dobili smo ih više nego zasluženo u susretu za broncu. Inače, u polufinalu Europskog prvenstva nismo bili od 2010. godine kada smo u Zagrebu bili prvaci, a sada smo dobili medalju, znači da smo nastavili trend osvajanja medalja na svim natjecanjima na kojima nastupamo. Nakon zlata na Svjetskom prvenstvo osvojili smo prvi Europa kup u Rijeci, te smo sada treći u Europi. Sve to je izuzetno važan trend koji slijedimo.


Sloboda je na čelu HVS-a od 2010. godine, može se sa zadovoljstvom osvrnuti na prijeđeni put. Hrvatski vaterpolo je u tom razdoblju, kao uostalom i prije toga, imao bogatu berbu uspjeha na najvećim natjecanjima. Kontinuitet uspjeha hrvatskog vaterpola traje već desetljećima.


– Prije mjesec dana smo u Splitu objavili monografiju »Zlatno desetljeće hrvatskog vaterpola«. Riječ je o razdoblju od 2007. do 2017. godine u kojem smo osvojili čak 17 medalja. Mislim da je to rezultat izuzetno dobrog rada Saveza. Mi smo možda jedini sport u nas koji od 2005. godine do danas ima samo dva izbornika. To je bio Ratko Rudić i sada reprezentaciju vodi Ivica Tucak. Samo dva izbornika u 13 godina, ne znam koji sport na ovoj razini još to ima. Dobro se radi s mladima, u Barceloni je najbolji strijelac Loren Fatović, mladi momak koji ima 21 godinu. Uz njega su u reprezentaciji Miloš i drugi mladi. Ima ih još koji dolaze kao što su Paparić i Radulović iz »Primorja Erste banke«, što pokazuje da se dobro radi u klubovima. Takva je i struktura rada Saveza.


U sredini smo olimpijskog ciklusa, misli sve više lete k Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, koje hrvatski vaterpolo očekuje s velikim ambicijama.


– Kada bismo natjecanja valorizirali prema nekoj imaginarnoj sportskoj vrijednosti, onda su u sportskim krugovima po značaju Olimpijske igre recimo vrijednost 100, svjetska prvenstva su 50, a europska 10. Olimpijske igre su uvijek najveće natjecanje, njima je tradicionalno podređen cijeli četverogodišnji ciklus. Mi na svako natjecanje apsolutno uvijek idemo po medalju. Pritom se u vodi naravno pita i nekog drugog, ali nažalost u nekim situacijama, kao što smo vidjeli u Barceloni na utakmici sa Srbijom, moramo računati i na neke faktore izvan vode. Naravno da ćemo se spremati za Olimpijske igre, a prvo moramo pokušati obraniti zlato na Svjetskom prvenstvu 2019. godine, to nam je prva stepenica, a onda 2020. godine u Tokiju idemo pokušati osvojiti najsjajnije odličje na Olimpijskim igrama – zaključio je u svom optimističkom stilu Predrag Sloboda.