Riječka regata

Davor Perović: Fiumanka za pamćenje

Denis Frančišković

O ovogodišnjoj Fiumanki će se pričati... / Foto Silvano Ježina

O ovogodišnjoj Fiumanki će se pričati... / Foto Silvano Ježina

Svi nas pitaju kako smo naručili ovakvo vrijeme. A i regatno polje je bilo tako postavljeno kao da smo ga namijestili uz ovaj vjetar. Jedriličari su bili oduševljeni – kaže Perović



Bit će to Fiumanka za pamćenje. Jednoglasna je ocjena većine sudionika nakon 17. izdanja riječkog praznika pod jedrima na kojem je bilo prijavljeno rekordnih 218 jedrilica, od kojih se u posljednji trenutak na startu pojavilo njih 110. A i to je impozantna brojka s obzirom na prevrtljivo vrijeme koje caruje sredinom lipnja na Kvarneru.


– Super smo zadovoljni kao organizatori, svi nas pitaju kako smo naručili ovakvo vrijeme. Prvo je uoči samog starta padala jaka kiša, potom se malo pojavilo sunce pa dobar vjetar dok je trajala regata, a nakon njenog okončanja opet je počela kiša – kaže Davor Perović, predsjednik Organizacijskog odbora Fiumanke. – Sve se posložilo, ova Fiumanka će se pamtiti. Ovakvo jugo u Rijeci puše nekoliko puta u godini, a o lipnju da i ne govorimo. A i regatno polje je bilo tako postavljeno kao da smo ga namijestili uz ovaj vjetar. Jedriličari su bili stvarno oduševljeni…


Perović dodaje da mu je jedino žao što svi prijavljeni nisu bili u mogućnosti stići na start. Sve je diktiralo vrijeme, a odustali su brojni jedriličari iz Opatije, Kostrene i okolnih gradova. Puno njih nije željelo riskirati u dolasku, posebice oni s velikim brodovima.




Dodatno zadovoljstvo pruža mu činjenica što je »Umago Maxi Shinig« na čelu s njegovim bratom Željkom došao do četvrte pobjede u nizu. I ušao u povijest Fiumanke nakon što je prošle godine dobio prijelazni pehar.


– Bili su favoriti, a u ovakvim uvjetima nemaju konkurencije. Istina, tu je bila »Adriatic Europa«, ali ona je manji brod, Rajko Kujundžić je pak malo zakasnio na startu s »Molo Longom«… Što reći? Da nije pobijedio značilo bi da je napravio dosta pogrešaka. A one se skupo plaćaju s takvom jedrilicom i u ovakvim uvjetima – dodaje Perović.


Mjesto prvog čovjeka organizacije zahtijeva već razmišljanje o novoj Fiumanki, regati što će dogodine postati punoljetna.


– Uvijek pokušavamo što više unaprijediti regatu, u nečemu uspijemo, u nečemu ne… Sve više razmišljamo o većoj promociji u Mađarskoj i Austriji, to nam je nekako motiv uz Medijsku regatu, koja svemu daje dodatnu težinu. I Press Fiumanka je ove godine imala tri jedrenja, što je rijetkost. Uistinu se sve poklopilo, imali smo sreće – zaključuje Perović.