Zajedno su jači

Čelništva plivačkih klubova Nevera i Rijeka postigli dogovor o fuziji

Plivači i plivačice Nevere s trenerima

Plivači i plivačice Nevere s trenerima

O tome smo već i prije razmišljali budući da smo klubovi koji od samog osnutka imaju istu filozofiju i slična razmišljanja. Tako da naše spajanje nije iznenađenje i dobro je za sve nas - kaže direktor Nevere Karlo Kalajzić



RIJEKA Početkom travnja Rijeka će ostati bez jednog od četiriju plivačka kluba, s radom će i službeno prestati Plivački klub Rijeka koji je u prosincu ove godine trebao proslaviti 12. rođendan. No, odlaskom glavnog trenera Gregora Habjaniča i njegove životne partnerice i trenerice Smiljane Marinović, klub koji je 2008. godine osnovao Mihovil Dorčić, ostao je praktički bez stručnog kadra. Tada je ponovno oživjela ideja o kojoj je čelništvo dvaju klubova s Kantride već i prije razmišljalo pa će početkom travnja nakon rješavanja potrebne papirologije i odobrenja od javne uprave o spajanju dviju udruga doći do spajanja Rijeke i Nevere u jedan klub.


Obiteljski klub


– Mi smo o tome već i prije razmišljali budući da smo klubovi koji od samog osnutka imaju istu filozofiju i slična razmišljanja. Tako da naše spajanje nije nikakvo iznenađenje i mislim da je itekako dobro za sve nas. Vidjeli smo u kakvoj je situaciji Rijeka pa smo odlučili da bi bilo najbolje da se spojimo. Druga solucija je bila da se njihov klub ugasi, a onda bi neki od njihovih članova prestali plivati. I prije toga smo imali neke razgovore, nije to bilo ništa ozbiljno, a sada smo se brzo dogovorili. Plivači Rijeke nastavit će trenirati, a zajedno ćemo stvoriti bazu za jaku juniorsku ekipu – započeo je Karlo Kalajzić, direktor Nevere, koja će nakon spajanja s 80 plivača Rijeke doći na brojku od 250 članova.


– Nama masovnost nije cilj, brojka od 250 članova naš je maksimum ako se i dalje želimo voditi filozofijom kojom smo se vodili kod osnivanja kluba. I dalje želimo biti obiteljski klub koji će poznavati svakog plivača i plivačicu, kao i njihove roditelje, te se maksimalno posvetiti svakome od njih ponaosob. Da idemo na masovnost i povećanje broja naših članova, tako nešto bi jednostavno bilo nemoguće. Nije nam cilj stvoriti jednog plivača koji će iskočiti i jedini u klubu osvajati medalje, već želimo stvoriti kvalitetnu bazu u mlađim kategorijama. Nebrojeno smo puta u sportu slušali o mladim talentima koji su s osam ili deset godina postizali izvanredne rezultate, a onda su se za nekoliko godina prestali baviti sportom – nastavio je Kalajzić, koji itekako ima razloga za zadovoljstvo tijekom 12 godina koliko klub postoji. Plivačice Nevere Edda Škorić, Paola Pulić, Mihaela Vještica, Lorenza Kobaić, Tea Matulić, Lucija Grgurić i Mia Matulić tijekom sezone u kratkom bazenu napravile su velik iskorak i na Zimskom državnom prvenstvu zauzele četvrto mjesto u ukupnom poretku klubova. Tu su i mlađi kadeti Mate Grgurić i Noan Baćić, koji se s natjecanja redovito vraćaju s medaljama oko vrata. A sve je to rezultat rada trenera Andreja Belaića i Mateja Marasa.


Kvalitetan rad




– Spajanjem s Rijekom radit ćemo na tome da imamo i jaku mušku ekipu, mislim da će ovim našim rješenjem svi profitirati. I plivači Rijeke koji su nas izabrali kao najbolju opciju za nastavak svojeg razvoja i mi koji ćemo njihovim dolaskom raditi na jačanju mlađih kategorija. U ovoj je priči ipak najvažnije da djeca vole plivanje, a onda dolaze i rezultati. Mi se pritom vodimo individualnim radom sa svakim plivačem i plivačicom jer želimo da baš svako dijete može napredovati. Zimus su iskočile naše cure, imamo i perspektivne plivače, ali se ne zanosimo previše, već i dalje s obje noge stojimo čvrsto na zemlji. To su djeca, a uspjeh je prilično varljiva kategorija. Zato još jednom kažem da je najvažnije da svi volimo ono što radimo, djeca plivanje i treniranje, a mi prenošenje znanja i kvalitetan rad. Želimo da svaki naš plivač ima rezultate, i onaj koji je talentiran, ali i onaj koji mora malo više zapeti i raditi.


Spajanje Rijeke i Nevere ne znači i odlazak Mihovila Dorčića, čovjeka koji 72 godine kontinuirano radi u plivačkom sportu i koji je zaslužan za neke od najvećih uspjeha hrvatskoga plivanja. Dapače. Dorčić će biti počasni predsjednik Nevere, koja će s vremenom promijeniti ime u Nevera Rijeka.


– Svi znamo tko je Mihovil Dorčić i što je napravio za hrvatsko plivanje. Njegovo iskustvo će nam biti od velike pomoći – zaključio je Kalajzić.