Svjetsko prvenstvo u jedrenju

Braća Fantela osigurali medalju, imaju veliku šansu za zlato

Hina

Šime i Mihovil Fantela

Šime i Mihovil Fantela

Nakon 12 jedrenja Šime i Mihovil Fantela su prvi, 13 negativnih bodova ispred Njemaca Fischera i Grafa, čak 18 ispred još jedne njemačke posade Heila-Ploessel, dok ih četvrtoplasirani Francuzi Frei/Delpech ne mogu ugroziti, pa je medalja osigurana



AARHUS Braća Šime i Mihovil Fantela dan prije kraja Svjetskog prvenstva u danskom Aarhusu osigurali su medalju u klasi 49er, a u subotnji plov za odličja ulaze s prvog mjesta i imaju ogromnu šansu doći i do zlata.


Nakon 12 jedrenja Šime i Mihovil Fantela su prvi, 13 negativnih bodova ispred Njemaca Fischera i Grafa, čak 18 ispred još jedne njemačke posade Heila-Ploessel, dok ih četvrtoplasirani Francuzi Frei/Delpech ne mogu ugroziti, pa je medalja osigurana. No, ogromna prednost garantira pohod na zlato u sutrašnjem plovu za odličja, te bi samo jako loš plasman u plovu najboljih deset posada mogao Zadrane ostaviti bez naslova svjetskih prvaka!


Olimpijski i svjetski prvak Šime Fantela upisao se tako i u povijest jer je vrlo malo jedriličara koji su osvajali medalje na svjetskim natjecanjima u različitim olimpijskim disciplinama. Među njima su Brazilac Robert Scheidt, Britanci Ben Ainslie i Ian Percy, Šveđanin Frederik Loof, a u subotu će im se pridružiti i Šime Fantela.




Braća Fantela stigli su u Aarhus kao 17. na svjetskoj ljestvici klase, posada koja cilja plasman u finalnu zlatnu skupinu i normu za Olimpijske igre u Tokiju 2020, no ostvarili su pravi podvig. U dva dana finalnih jedrenja zlatne skupine podijelili su lekcije konkurenciji, odjedrili samouvjereno, u maniri pobjednika, iako se jedrilo u ekstremnim uvjetima, s udarima vjetra od 25 čvorova, koji braći Fantela najmanje odgovaraju.


»Ušli smo u dan da odjedrimo bez prevrtanja, puhalo je muški. U Miamiu nam se dogodilo da smo vodili i da je jako zapuhalo i da smo u jednom danu sve prosuli. Rekli smo ajmo probati da nam se to ne dogodi. Trenirali smo dovoljno, mislimo da možemo odvoziti dobru regatu i to se ostvarilo. Brodovi su se oko nas prevrtali, nije bila zafrkancija. U drugom plovu smo se opustili, vidjeli da kontroliramo brod, odlučili stisnuti još jače. Imali smo i malo sreće u zadnjoj dionici plova, doletio je jaki reful, imali smo mali prozor za odraditi manevar, neki ga nisu imali, popeli smo se sa sedmog na drugo«, kazao je Šime, koji je otkrio plan za zadnji plov.


»Prednost u bodovima ništa ne znači. Pripremit ćemo se što je bolje moguće, ne izletjeti na startu, pratiti našu rutinu. Igrat ćemo svoju igru, pogotovo prvu stranicu i onda eventualno pogledati gdje je tko od konkurencije i pokušati im parirati. Olakšanje je što imamo normu za Tokio, a kamoli ne medalju. Došli smo ovdje učiti, iskoristili smo sve što nam se otvorilo, išli smo iz dana u dan. Jedrili smo po svome i stvorili smo se prvi. Ne sumnjam u sebe, ali isto tako moglo je krenuti u drugom smjeru, i gotovo prvenstvo«.