Bonaca u Tršćanskom zaljevu

Barcolana 2012: Jedriličari u očajničkoj potrazi za vjetrom

Boris Perović

Pobjednička jedrilica s kormilarom Jochenom Schumannom prošla je regatno polje od 13,5 nautičkih milja za točno četiri sata, što se ne pamti na velikoj tršćanskoj regati. Slovenska Maxi Jena druga, hrvatski predstavnik Shining Umago Maxi izvrstan šesti



Izuzetno zapažen nastup imala je i riječka posada Code 7 Marine, koju su predvodili kormilar Krešimir Đakulović i skiper Sandi Misirača, koji je sam napravio ovu izuzetno brzu jedrilicu. Iako je brod dugačak nepunih osam metara, uspio se ugurati među najbolje na Barcolani, osvojio je deveto mjesto, kao daleko najmanji među svima koji su završili regatu. Samim time obranio je naslov lanjskog pobjednika grupe 6.



Drugo mjesto, kao i lani, kao i preklani, kao i godinu ranije, zapravo deseti put u 11 godina, osvojila je slovenska Maxi Jena, pobjednica iz 2009. godine, koja je, s Mitjom Kosminom za kormilom, zaostala za velikim suparnikom nešto više od pola sata. Na treće mjesto iznenađujuće se plasirala jedrilica Wild Joe, s mađarskom posadom predvođenom Jozsom Martonom, koja je iskoristila uvjete bez vjetra, pronašavši prolaz kroz “rupe” u bonaci. Hrvatska je i ove godine bila izvrsno predstavljena, Shining Umago Maxi, s kormilarom Željkom Perovićem, osvojio je visoko šesto mjesto, dokazavši da lanjski plasman na postolje nije bio slučajan.




–  Sada se tek vidi koliko je naš plasman prošle godine bio vrijedan, na Barcolani je vrlo teško ponoviti takav rezultat. S obzirom na uvjete, vrlo smo zadovoljni svojim nastupom, bila je ovo izuzetno teška regata, u kojoj je bilo najvažnije doći do cilja. Jako malo ih je uspjelo u tome, zato ovaj naš uspjeh ima još veću težinu, rekao je Perović nakon dolaska na tršćansku rivu.


Na Barcolani je ove godine sudjelovalo 1.737 posada, među kojima je bilo i petnaestak hrvatskih. No, ono što je organizatorima još važnije, u regati je sudjelovao cijeli Trst, grad je tjedan dana disao za jedrenje i događanja koja su se odvijala na moru i uz more. Na svakom koraku bilo je vidljivo da se događa nešto uistinu značajno za grad. U nedjelju je, naravno, bila kulminacija, rive su bile krcate Tršćana i njihovih gostiju, svi su došli pozdraviti jedriličare i vidjeti tehnološka čuda na kojima jure po moru. Dobro, u nedjelju baš i nisu jurili, ali to ipak nije bila njihova krivica. Zakazao je – Eol…


Poredak: 1. Esimit Europa 2 (kormilar Jochen Schumann), 2. Maxi Jena (Mitja Kosmina), 3. Wild Joe (Jozsa Marton), 4. Aniene (Giorgio Martin), 5. Sayonara (Roberto Bertocchi), 6. Shining Umago Maxi (Željko Perović).