EP u vaterpolu

Barakude uvjerljivo do polufinala: Grčka je pala, na redu su Španjolci

Hina



BUDIMPEŠTA Nakon hrvatskih rukometaša plasman u polufinale europskog prvenstva izborili su i najbolji hrvatski vaterpolisti.


Hrvatska reprezentacija je u posljednjem susretu četvrtfinala u Budimpešti pobijedila Grčku sa 14-11 izborivši deveto polufinale u svom 14. nastupu na europskim prvenstvima.


U borbi za finale odabranici izbornika Ivice Tucka igrat će u petak protiv Španjolske, dok se u drugom polufinalu sastaju Crna Gora i Mađarska.




Bio je to jedanaesti hrvatsko – grčki dvoboj na europskim prvenstvima i Hrvatska nikada nije poražena. Upisala je osam pobjeda i tri remija. Zanimljivo, Hrvatska je protiv Grčke odigrala i jubilarnu 100. utakmicu na europskim prvenstvima. Prvu je odigrala u Sheffieldu 1993. protiv Rusije u prvom kolu upisavši pobjedu 11-7. Dosad imamo 61 pobjedu uz 10 remija i 29 poraza. 


Hrvatsku su do pobjede protiv Grčke predvodili Maro Joković sa četiri, te Javier Garcia i Josip Vrlić sa po tri gola, dok je Marko Bijač sakupio 13 obrana. U grčkim redovima najefikasniji je bio Angelos Vlachopoulos s tri gola.


“Barakude” će u polufinalu igrati protiv Španjolske koja je četvrtfinalu boljim izvođenjem peteraca svladala branitelja naslova Srbiju s 10-9 (1-2, 4-1, 1-2, 0-1; 4-3).


Španjolci su izbacili europske i olimpijske prvake Srbe, koji su na zadnja četiri europska prvenstva bili zlatni, a sada su ostali bez medalje. Španjolci su drugu četvrtinu dobili s 4-1, vodili su veći dio utakmice, a junak dvoboja bio je vratar Lopez Pinedo sa 11 obrana u utakmici, te obranjenim petercem u raspucavanju. Prlainović i Mandić su promašili peterce, da bi Granados golom odveo Španjolce u polufinale. 


Polufinale je izborila i Crna Gora koja je porazila svjetske prvake Talijane sa 10-8 (3-3, 4-3, 2-1, 1-1). Crnogorci će u polufinalu igrati protiv Mađarske koja je sa 14-10 (3-2, 3-3, 4-3, 4-2) bila bolja od Rusije.



HRVATSKA: Bijač (14 obrana), Macan, Fatović, Lončar, Joković 4, Bukić, Vukičević 2, Bušlje 1, Miloš 1, Vrlić 3, Benić, Garcia 3, Marcelić


GRČKA: Zerdevas, Genidounias 2, Skoumpakis 2, Kapotsis 1, Fountolis 1, Papanastisiou, Dervisis 1, Argyropoulos 1, Mourikis, Kolomvos, Gounas, Vlachopoulos 3, Galanidis.