Plivanje

BOBEV ODLAZI IZ PRIMORJA Najstariji riječki klub ostaje bez glavnog trenera

POVRATAK U DOMOVINU – Dimitar Bobev  /R. BRMALJ

POVRATAK U DOMOVINU – Dimitar Bobev /R. BRMALJ

Dimitar Bobev iz Rijeke i »Primorja CO« odlazi nakon 25 godina i izbora na mjesto glavnog tajnika Bugarskog saveza na skupštini u Sofiji 3. travnja



Dimitar Bobev odlazi iz Plivačkog kluba »Primorje Croatia osiguranje« i vraća se u Bugarsku gdje će obnašati dužnost glavnog tajnika tamošnjega plivačkog Saveza. Bugarski stručnjak je na mjesto glavnog tajnika izabran 3. travnja na skupštini Saveza u Sofiji, a svoju odluku o odlasku iz Rijeke čelnicima »Primorja CO« priopćio je po povratku s priprema hrvatske reprezentacije u Belmekenu.


– Istina je da Bobev odlazi, glavna tajnica Bugarskog saveza Tanja Dangalkova otišla je u mirovinu, a Bobev je očito u tome vidio priliku da se vrati kući – kratko je poručio predsjednik »Primorja CO« Andrej Marochini.


Dimitar Bobev tako će se naći u potpuno novoj ulozi, iza sebe ima 36 godina uspješne trenerske karijere u kojoj je čak 25 proveo u Rijeci. I pritom »Primorju CO«, ali i hrvatskom plivanju općenito, donio puno rezultatskih radosti. Od brojnih titula državnih prvaka i rekordera, europskih i svjetskih prvaka, ali i rekordera. Prvi je put u Rijeku stigao na poziv tadašnjega direktora »Primorja CO« Mihovila Dorčića, potpisao ugovor na dvije godine uz mogućnost produženja na još dvije.


Projekt Primorje




Četiri godine kasnije namjeravao je otići iz Rijeke, ali su ga čelnici sada već riječkoga stodesetgodišnjaka uspjeli privoliti na ostanak do Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine, da bi ostao do 2008. godine i Olimpijskih igara u Pekingu, nakon kojih je zbog nesuglasica s vodećim ljudima kluba otišao u »Jug CO« u redovima kojeg je tada trenirala najbolja hrvatska plivačica Sanja Jovanović s kojom je surađivao već dvije godine. I tada se kao opcija javio povratak u Bugarsku, no Bobev je ipak izabrao ostanak u Hrvatskoj. Tada je najavio da bi se uskoro mogao vratiti u »Primorje CO« i vratio se tri godine kasnije dovevši sa sobom i veliko pojačanje, Sanju Jovanović, koja je i danas sa 32 godine na svojim leđima nositeljica kvalitete najstarijega riječkoga kluba.


Bobevljevim dolaskom u Rijeku počeo je projekt »Primorje«, u klub su počeli pristizati plivači iz drugih krajeva, Miloš Milošević i Miroslav Vučetić iz Splita, Marko Strahija i Krešimir Čač iz Zagreba, kasnije Duje Draganja iz Splita i Sanja Jovanović iz Dubrovnika. I prvi veliki rezultati. Tako je s Milošem Miloševićem u Palma de Mallorci 1993. godine stigao do prve titule svjetskoga prvaka u malim bazenima, iste je godine Milošević osvojio brončanu medalju na EP-u u velikim bazenima u Sheffieldu, godinu dana kasnije u Rimu na svjetskoj smotri medalja mu je iz ruku izmakla za djelić sekunde. No, vrhunac suradnje svakako je bila 1998. godina, kada je Milošević, također u Sheffieldu, do europske titule doplivao uz svjetski rekord.


Zlata i rekordi


Do svjetskog zlata i rekorda u malom bazenu doveo je i Sanju Jovanović, koja je krajem studenog 2007. godine europskim rekordom u svojoj glavnoj disciplini, 50 leđno, najavila da je spremna za velike stvari. Uslijedilo je potom zlato garnirano svjetskim rekordom na EP-u u Debrecenu, kao i novi svjetski rekord četiri mjeseca kasnije na SP-u u Manchesteru, koji su bili tek početak njihovog blistavog rezultatskog niza (Rijeka, Istanbul). Njihova je suradnja trajala sve do ljeta 2015. godine.


Posljednji Bobevljev proizvod u »Primorju CO« je Mislav Sever, koji je u Rijeku stigao iz »Mladosti«, a koji je na SP-u u malim bazenima u kanadskom Windsoru 2016. godine plivao u polufinalima na 50 i 100 slobodno.