Poslastica

BARAKUDE VEČERAS PROTIV SRBIJE Šetka: ovo je naša nova prilika, nema nepobjedivih

Igor Duvnjak

ČETVRTFINALE NIJE BIO KRAJNJI CILJ – Anđelo Šetka / pixell

ČETVRTFINALE NIJE BIO KRAJNJI CILJ – Anđelo Šetka / pixell

Imamo cilj, a to sigurno nije bilo stati na četvrtfinalu. Naravno da nema nepobjedivih. Nismo došli gubiti. Ovo nam je nova prilika, isprati taj gorak okus – kaže Anđelo Šetka o susretu sa svjetskim i olimpijskim prvacima



Ždrijeb Svjetskoga prvenstva pretplatio je hrvatske vaterpoliste na klasične derbije svjetskog vaterpola, nakon pobjede u četvrtfinalu nad trofejnom reprezentacijom Italije pred izabranicima Ivice Tucka večeras (22 sata) je još krupniji zalogaj, duel sa Srbijom, vaterpolskim vladarom planeta. Tradicionalni ljuti rivali trenutno su najjači mogući suparnici, aktualni su olimpijski pobjednici i svjetski prvaci. Vidi slučaja, u oba finala, lani na Igrama u Brazilu i na Svjetskom prvenstvu u Kazanju prije dvije godine, u finalu je slavila Srbija baš protiv Hrvatske, koja se mora namučiti kako bi se sjetila prošlog trijumfa nad Srbima na velikom natjecanju, bilo je to prilikom osvajanja titule europskoga prvaka u Zagrebu 2010. godine.


U hrvatskom taboru raste razina napetosti, ali i optimizma, izbornik Tucak je ohrabren igrom i rezultatom s Talijanima te poručuje da je momčad u takvoj formi da može svladati svakoga. Kakav će biti rasplet u bazenu, može se samo nagađati, ali nema dvojbe da će to večeras biti vaterpolo »za prste polizati«.


Primorjaši


– Naš je naglasak bio da držimo koncentraciju, štogod se događalo u bazenu, pogotovo u situacijama s igračem manje i igračem više. Mislim da smo odlično reagirali s igračem manje, gotovo fantastično. S igračem više smo bili raspucani. Imali smo priliku riješiti utakmicu i ranije, otići na plus četiri. Nismo, ali ono što me čini sretnim je da je ekipa u takvom psiho-fizičkom stanju da može pobijediti bilo koga na svijetu – poručio je vrlo zadovoljan hrvatski izbornik Ivica Tucak nakon četvrtfinalnog slavlja nad »azzurrima«, čekajući novu uzbudljivu budimpeštansku večer. Njegovu ekipu sada čekaju još teži ispiti.




– Svi su momci odigrali odlično, od prvog do zadnjeg. Ne volim nikoga posebno isticati nakon ovako velike pobjede.


Dijamantne igle hrvatskog napada u četvrtfinalu bivši su igrači »Primorja EB«, stalno hvaljeni Sandro Sukno, oporavak kojega od ozljede je reprezentacija čekala kao kap kiše u ljetnim vrućinama, te Javier Garcia. Svaki od njih je dao po četiri gola.


– Znali smo da će protiv Italije biti borbe. Dvaput smo igrali s njima ovog ljeta i dvaput izgubili. Znali smo da se bore od prve do posljednje minute. Nisu se predali niti kada je bilo 10:7 i vratili su se u utakmicu. No, vidjeli ste karakter ove ekipe. Igrali smo odlično i nismo izgubili koncentraciju. Bili smo odlični s igračem manje. Kad nam obrana daje samopouzdanje, onda je i u napadu lakše – rekao je Javier Garcia, Španjolac s hrvatskom putovnicom, koji se iznova potvrdio kao veliko pojačanje za hrvatsku vrstu. Svjestan je kvalitete večerašnjih suparnika, ali ne zazire od njih. Smatra da je osnovni preduvjet disciplinirana igra.


Cilj


– Nadam se da ćemo igrati u finalu. Moramo igrati dobro, mirno kao s Talijanima, i onda ćemo sigurno imati šanse.


Osim Sukna i Garcije, među strijelcima protiv Talijana je od nekadašnjih igrača iz trofejnih dana »primorjaša« bio i brzi plivač Anđelo Šetka, koji je dva puta pogodio mrežu.


– Ako pobjeđujemo, nije me briga za golove. Barem sam ja poznat po tom svom načinu igre gdje ne gledam sebe, ne gledam koliko golova dajem, ali sigurno da je svaki pogodak dobrodošao budući da je u ovakvim utakmicama potreban svaki igrač, svaki gol, svaka obrana, svaki blok. Iskreno, nekad mi je draži blok, nego gol – istaknuo je napadač s desne strane, koji, kao i njegovi suigrači, žarko želi uzvratiti Srbiji za prošle poraze.


– Imamo cilj, a to sigurno nije bilo stati na četvrtfinalu. Naravno da nema nepobjedivih. Treba biti velik i u porazu, kao što smo i bili kad smo gubili. Nismo došli ovdje gubiti, kao niti ostale reprezentacije. Ovo nam je nova prilika, isprati taj gorak okus. Znam da javnost gušta u bombastičnim najavama, ali nama je to stvarno utakmica kao i svaka druga. Ima težinu jer je polufinale svjetskoga prvenstva, ali mi smo sportaši i naučili smo s tim živjeti.


Šetka, Garcia, Sukno i suigrači su se dokazali u napadu, no za plasman u finale trebat će puno veći učinak u obrani, kako igrača u polju, tako i vratara, bez obzira da li je riječ o Marku Bijaču ili njegovoj alternaciji Ivanu Marceliću. Svi zajedno moraju pružiti partiju za pamćenje.