Trofejni vratar

Valter Matošević: Hrvatska je uvijek favorit

Igor Duvnjak

arhiva NL

arhiva NL

Govori se o pomlađenoj reprezentaciji, a u Francuskoj su igrači koji su već prošli reprezentaciju – kaže Matošević



Valter Matošević, riječki trofejni vratar hrvatske rukometne reprezentacije spada u red onih koji su vrtjeli glavom na start izabranika Željka Babića na Svjetskom prvenstvu da bi bili zadovoljni igrom i rezultatom u većem dijelu utakmice protiv Mađarske.


– Iza nas su dva kola na Svjetskom prvenstvu. Uvijek je najteže na startu velikog natjecanja, a mi smo igrali nasuprot motiviranoj ekipi Saudijske Arabije i dosta smo se mučili, ali smo na kraju ipak došli do dva boda, što je najvažnije – kaže Valter Matošević. – Ostvarili smo to uz lošu igru i ostalo je dosta stvari koje je trebalo pokazati obzirom na najave s priprema da će reprezentacija igrati brzi rukomet.


Matošević je stekao sasvim drugačiji, ljepši dojam o hrvatskoj prezentaciji u utakmici s Mađarima.




– Mađarska je odlična ekipa s jako čvrstom obranom i vrlo pokretljivom zonom »6-0«. Ta obrana izgleda odlično, a igrači u njoj pritom dosta rade prekršaje na granici isključenja. Prvo poluvrijeme smo odigrali u egalu pri čemu se vidjelo dosta crnih rupa. Kada je pak riječ o drugom poluvremenu, mogu reći da je to ta prava Hrvatska. Napokon je dobila vanjski šut, a to je segment u kojem ima velike rezerve. To se odnosi na Mamića i Šebetića, koji su u načelu igrači iz drugog plana jer su ipak naši prvi bekovi Mandalinić i Stepančić. Duvnjak je u svakom slučaju pravi vođa, obje utakmice je odigrao na visokoj razini.


Prava Hrvatska


Mađarska i Hrvatska kao da su se u brzoj igri nadmetali u greškama.


– Taj brzi rukomet i donosi pogreške jer je nemoguće odigrati brzo, a pritom broj pogrešaka svesti na minimum. Nekada i previše forsiramo, prebrzo dođemo do šuta bez izrađenih akcija. Tu treba biti jako oprezan.


U promjenjivoj igri hrvatska je u obrani »5-1« i »6-0« povremeno djelovala porozno, a u nekim trenucima čvrsto, baš onako kako i treba.


– Obrana »5-1« sa Saudijcima nije bila dobra, zona »6-0« s Mađarima je bila kudikamo bolja. U tom susretu smo odigrali dobru obranu iz koje smo zabili dosta lakih golova preko Štrleka i Horvata. Ivić je s Mađarima bio dobar, prije njega je nažalost Stevanović bio »na streljani«. Suparnici su mu dolazili na šut sa 7,5-8 metara, to je često za golmana najgore. Kada je ušao Ivić, branio je dobro i odmah smo napravili razliku.


Hrvatska je uhvatila zalet, večeras valja nastaviti u istom ritmu protiv Bjelorusije.


Iskustvo


– Igra nam ide na bolje. Počelo je zagrijavanje za ono što nas tek čeka. Imali smo dan odmora i sada nas čeka Bjelorusija, koja je pomalo čudno izgubila protiv Čilea i sigurno će tražiti dva boda protiv Hrvatske čime bi, na neki način, anulirali taj iznenađujući poraz. Moramo biti jako oprezni, odigrati pravu utakmicu i zabilježiti pobjedu, a da se igrači pritom čim je moguće manje potroše.


Tvrdnja o očekivanoj pobjedi, a da se pritom igrači čim manje potroše, dovoljno govori tko je za Matoševića favorit u večerašnjem duelu.


– U svakom slučaju mi smo favoriti, mislim da je Hrvatska uvijek favorit.


Pogled ide dalje ka raspletu nadmetanja u skupini nakon čega slijede nokaut utakmice u osmini finala. Pitanje je gdje može stići ova podmlađena hrvatska reprezentacija.


– Govori se o pomlađenoj reprezentaciji, a u Francuskoj su igrači koji su već prošli reprezentaciju gledajući od Štrleka, Mandalinića, Duvnjaka, Muse, Stepančića, Horvata… Kada se govori o mlađim igračima ima ih dvoje – troje, ali mislim da smo iskusna ekipa. Tu su igrači koji igraju u jakim europskim klubovima te očekujem dobar rezultat.


Valter Matošević


S. DRECHSLER


PRAVA OBRANA – Željko Musa i Marko Mamić u akciji protiv Mađara


Foto Reuters