Pulski brend

Uskoro u Puli spomenik Mati Parlovu

Hina

Arhiva NL

Arhiva NL

Mate Parlov je proglašen za najboljeg hrvatskog sportaša u 20. stoljeću, a u karijeri je bio olimpijski pobjednik, te je osvajao svjetska i europska zlata u amaterskoj konkurenciji. Preminuo je u srpnju 2008. godine



Obitelj jednog od najboljih hrvatskih boksača svih vremena Mate Parlova, zajedno s predstavnicima Hrvatskog boksačkog saveza, na sastanku s pročelnikom Ureda pulskog gradonačelnika Aleksandrom Matićem, razgovarala je o mogućim lokacijama za spomenik najboljem sportašu Hrvatske 20-tog stoljeća u Puli.


Inicijativu o spomeniku Mati Parlovu pokrenuo je predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza Bono Bošnjak.


“Zahvalni smo gradu Puli što su nas primili te što podržavaju ovaj naš projekt. Vjerujemo kako ćemo u suradnji s njima ubrzo preći u više stadije ovog projekta”, rekao je dopredsjednik HBS-a Mladen Mikolčević, koji je ujedno i predsjednik odbora za postavljanje spomenika Mati Parlovu, dok je pročelnik Matić naglasio da će grad Pula podržati inicijativu, dok o lokaciji spomenika treba odlučiti posebni odbor grada.




“Treba poštivati pravila struke, a moram napomenuti kako je Mate Parlov pulski „brend“. Uz Arenu, ljudi širom svijeta prepoznaju Pulu upravo prema Mati koji je svoj veći period života proživio baš ovdje”, rekao je Giordano Škuflić pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu grada Pule.


Matko Parlov, Matin sin, koji je zajedno sa sestrom Mirom sudjelovao na ovom inicijativnom sastanku, naglasio je kako je obitelj Parlov zadovoljna projektom, no da im je vrlo važno da lokacija spomenika bude ona koju Mate Parlov zaslužuje. Sastanku je nazočio i umjetnik Anto Jurkić, čiji je rad komisija i odabrala kao pobjednički.


“Bitno je uklopiti spomenik i kip u okoliš. Upravo zato je bitna lokacija na kojoj bi se nalazio. U suradnji s obitelji,postoje dvije potencijalne lokacije – Zlatna vrata, preko puta lokala koji je Mate vodio do smrti i park ispred amfiteatra Arene. Obzirom na veličinu spomenika, koji će sa postoljem biti preko 3 metra, položaj u prostoru dodatno će osnažiti Matin kip”, izjavio je Jurkić.


Mate Parlov je proglašen za najboljeg hrvatskog sportaša u 20. stoljeću, a u karijeri je bio olimpijski pobjednik, te je osvajao svjetska i europska zlata u amaterskoj konkurenciji. Preminuo je u srpnju 2008. godine.