Bacanje koplja

Uoči finala Sare Kolak: Andrej Hajnšek tvrdi da će to biti prava borba

U »FAJT« S NAJBOLJIMA – Sara Kolak  / REUTERS

U »FAJT« S NAJBOLJIMA – Sara Kolak / REUTERS

U London je stigla s dva od tri najbolja rezultata sezone na svijetu, na mitingu Dijamantne lige u Lausannei njezino je koplje letjelo do dalekih 68,24 metara, što je najbolji rezultat na svijetu u posljednje četiri godine i sedmi hitac svih vremena, kojim je za 2,25 metara prebacila svoj i državni rekord s Olimpijskih igara na kojima se okitila najsjajnijim odličjem. 



Pred Sarom Kolak najvažniji je ispit sezone. Finale SP-a u Londonu. Lov na jedino odličje koje joj nedostaje. U svojoj kolekciji ima olimpijsko zlato iz Rio de Janeira (66,18), mlađeseniorsko zlato iz Bydgoszcsa (65,12), europsku broncu iz Amsterdama (63,50), broncu s juniorskog SP-a iz Eugenea 2014. (55,74) i broncu s juniorskoga EP-a u Rietiju 2013. godine (57,79). Atletičarka »Kvarnera« u večerašnji se ogled 12 najboljih bacačica koplja na svijetu plasirala teže od očekivanog, osmim rezultatom od 63,24 metara, kojim je ostala 26 centimetara kratka za normu za finale koju je prebacilo sedam atletičarki.


U London je stigla s dva od tri najbolja rezultata sezone na svijetu, na mitingu Dijamantne lige u Lausannei njezino je koplje letjelo do dalekih 68,24 metara, što je najbolji rezultat na svijetu u posljednje četiri godine i sedmi hitac svih vremena, kojim je za 2,25 metara prebacila svoj i državni rekord s Olimpijskih igara na kojima se okitila najsjajnijim odličjem. Ove je godine već bacala u Londonu i to u okviru Dijamantne lige osvojivši drugo mjesto sa 67,83 metara.


Najbolja je u kvalifikacijama bila Kineskinja Lyu Huihui koplje koje se zaustavilo na 67,59 metara, što je četvrti rezultat ove sezone na svijetu. Kvalifikacijsku normu od 63,50 metara još su prebacile Sarina donedavna trening partnerica, Slovenka Martina Ratej (65,64), braniteljica naslova iz Pekinga prije dvije godine, Njemica Kathrina Molitor (65,37), Kineskinja Shiying Liu (64,72), dvostruka olimpijska pobjednica i svjetska rekorderka, Čehinja Barbora Špotakova (64,32), Turkinja Eda Tugsuz (63,87) i Australka Kelsey-Lee Roberts (63,70).




– Bit će to prava borba! Kvalifikacije su pokazale da su sve djevojke na vrhunskoj razini, trebamo se »fajtati« pa da vidimo što će biti. Idemo se boriti, finale će biti potpuno drugo natjecanje – poručio je Andrej Hajnšek, trener Sare Kolak, uoči večerašnjega finala što počinje u 20.20 sati po srednjoeuropskom vremenu.


Sara Kolak je u kvalifikacijama opasno živjela, u svojoj je kvalifikacijskoj skupini zauzela četvrto mjesto, a budući da nije prebacila kvalifikacijsku normu morala je čekati ishod druge skupine od 15 bacačica. Najdužih sat vremena u njezinome životu.


– Bilo je to sat vremena nervoze, ali to si je sama spremila. Dozvolila je da druge atletičarke odlučuju o njezinoj sudbini – dodao je Hajnšek.


Sara Kolak sigurno je naučila nedjeljnu lekciju. Večeras joj predstoji težak ispit, pohod na novu medalju. Bit će to pravi finale u kojem će joj suparnice pokušati pomrsiti računicu. Pogotovo Barbora Špotakova koja želi zlatom okončati karijeru. Na istom ju je mjestu pobijedila u Dijamantnoj ligi kada je bacila drugi rezultat sezone na svijetu od 68,26 metara. No, to nije bitno. Sara Kolak ionako zna da je sama sebi najveća protivnica.