Nada se povratku

WIMBLEDON Čilić izgubio od Federera, ozljeda i veliki Švicarac bili su prejaki

Hina

Reuters

Reuters

»Nikada nisam predao dvoboj u karijeri, pa to nisam želio niti danas. Sve do finala ovaj je Wimbledon bio krasno putovanje za mene, igrao sam najbolji tenis u životu i zato bih se želio zahvaliti svom timu koji mi je to omogućio. Zahvaljujem se i svim svojim navijačima u Hrvatskoj i nadam se kako ću se vratiti u finale i pokušati još jednom osvojiti trofej«, bio je kratak Čilić



Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić nije uspio osvojiti svoj drugi »grand slam« naslov, njega je u finalu Wimbledona svladao Roger Federer sa 6-3, 6-1 6-4 za sat i 41 minutu igre. Ovom pobjedom veliki Švicarac je postao prvi igrač koji je osam puta osvojio najpoznatiji svjetski turnir.


Bio je ovo osmi međusobni susret Čilića i Federera i sedma pobjeda švicarskog igrača.Čilić je odlično krenuo u susret i kod svog vodstva od 2-1 prvi stigao do »break-lopte«. No, iako je Federer morao taj poen igrati s drugim servisom, Čilić je poslao retern u mrežu.

Odmah u sljedećoj igri Čilić je izgubio servis, a najvjerojatnije se i ozlijedio zbog čega je ostatak dvoboja protekao u Federerovoj dominaciji. Kod rezultata 0-15 Federer je odigrao kratku loptu koju je Čilić stigao, ali se prilikom odigravanja udarca poskliznuo i pao, na koncu izgubio i taj i sljedeći poen te je Švicarac stigao do 0-40. Čilić je prve dvije »break-lopte« spasio servisom, no na treću je poslao bekhend u mrežu pa je Federer stigao do prednosti.


Naš je igrač još jednom izgubio servis u prvom setu kod vodstva Federera od 5-3 napravivši dvostruku servis pogrešku, pa je Švicarac dobio priliku prvi servirati u drugom setu.




Čilić je početkom druge dionice još jednom pokleknuo na svom servisu iako je s dva asa stigao do 30-15. No, uslijedile su tri uzastopne pogreške, jedna forhendom i dvije bekhendom, a nakon što je Federer još jednom sigurno zadržao svoj početni udarac za 3-0 Čilić je prvi put u susretu zatražio pomoć fizioterapeuta. U izmjeni strana 28-godišnji Međugorac je sa suzama u očima razgovarao s medicinskim osobljem, no odlučio je nastaviti dvoboj. Nažalost, kod zaostatka od 1-4 još je jednom izgubio igru na svom početnom udarcu pa je Federer nakon samo sat vremena igre imao prednost od 2-0 u setovima.


Nakon gubitka drugog seta Čilić je ponovno zatražio liječničku pomoć, a tada se otkrilo kako ima problema sa stopalom koje mu je tijekom medicinskog »time-outa« bilo premotano te je naš najbolji igrač nastavio finale.


U trećoj igri treće dionice Čilić je uspio spasiti »break-loptu« odličnim servisom i izlaskom na mrežu, ali u sedmoj igri je pokleknuo. Nakon što je promašio za bekhenda za 15-30 uslijedila su dva promašaja forhendom kojima je Federer stigao do ključne prednosti.


Čilić je susret okončao sa 23 pogreške i 16 »winnera«, dok je Federer imao 23 »winnera« i samo osam pogrešaka.


Federer je ovom pobjedom stigao do svog osmog naslova u Wimbledonu i to 14 godina nakon što je prvi put trijumfirao u All England Clubu, a ukupno 19. »grand slam« naslova u karijeri. Na putu do naslova nije izgubio niti jedan set.


Čilić: Pokušat ću opet


Nakon dvoboja Čilić je u intervjuu na terenu izjavio kako nikako nije želio predati susret.


»Nikada nisam predao dvoboj u karijeri, pa to nisam želio niti danas. Sve do finala ovaj je Wimbledon bio krasno putovanje za mene, igrao sam najbolji tenis u životu i zato bih se želio zahvaliti svom timu koji mi je to omogućio. Zahvaljujem se i svim svojim navijačima u Hrvatskoj i nadam se kako ću se vratiti u finale i pokušati još jednom osvojiti trofej«, bio je kratak Čilić.


FINALE:


Roger Federer (Švi/3) – MARIN ČILIĆ (HRV/7) 6-3, 6-1, 6-4


Sva pojedinačna finala Hrvata na Grand Slam turnirima


 Marin Čilić je plasmanom u finale Wimbledona postao tek drugi hrvatski tenisač nakon Gorana Ivaniševića koji je dobio više od jedne prilike za osvajanje Grand Slam naslova i za hrvatski tenis izborio deveto pojedinačno finale na Grand Slam turnirima Sva pojedinačna finala Hrvata na Grand Slam turnirima

1970. Roland Garros: Jan Kodeš (Češ) – ŽELJKO FRANULOVIĆ 6-2, 6-4, 6-0


1973. Roland Garros: Ilie Nastase (Rum) – NIKOLA PILIĆ 6-3, 6-3, 6-0


1992. Wimbledon: Andre Agassi (SAD) – GORAN IVANIŠEVIĆ 6-7 (8), 6-4, 6-4, 1-6, 6-4


1994. Wimbledon: Pete Sampras (SAD) – GORAN IVANIŠEVIĆ 7-6 (2), 7-6 (5), 6-0


1997. Roland Garros: IVA MAJOLI – Martina Hingis (Švi) 6-4, 6-2


1998. Wimbledon: Pete Sampras (SAD) – GORAN IVANIŠEVIĆ 6-7 (2), 7-6 (9), 6-4, 3-6, 6-2


2001. Wimbledon: GORAN IVANIŠEVIĆ – Patrick Rafter (Aus) 6-3, 3-6, 6-3, 2-6, 9-7


2014. US Open: MARIN ČILIĆ – Kei Nishikori (Jap) 6-3, 6-3, 6-3


2017. Wimbledon: Roger Federer (Švi) – MARIN ČILIĆ 6-3, 6-1, 6-4