ATP finale

Veliki spektakl uz Temzu: Murray i Đoković za broj jedan, Čilić za prestiž

Zlatko Horvat

Reuters

Reuters

Andy je u velikoj seriji posljednjih pet, šest mjeseci. Bit će motiviran ovaj tjedan, igra za poziciju broj jedan, na domaćem terenu. Ovo neće biti lagan start za obojicu, ali bit će uzbudljivo – kaže Marin Čilić



Prekrasna dvorana »O2«, smještena na poluotoku rijeke Temze, od danas do iduće nedjelje poprište je završnog bala osmorice najboljih tenisača sezone. Andy Murray i Novak Đoković kreću u završni krug utrke za pozicijom broj jedan u 2016. godini. Prednost Škota iznosi 405 bodova, ali dovoljno je bodova u igri, 1.500 »punata« pripast će pobjedniku s omjerom 3-0 u skupini…


Marin Čilić drugi je put među sudionicima. Prije dvije godine izgubio je sva tri susreta u skupini, ali hrvatski Davis Cup reprezentativac, kojega još čeka i finale s Argentinom za »salataru«, nije došao u London na izlet.


Švedska


– Velika je čast biti u ovom društvu, veliko dostignuće za mene. Prije dvije godine došao sam kao pobjednik US Opena, u New Yorku sam tada igrao zaista nevjerojatan tenis. Možda nisam na toj razini ove sezone, ali mislim da sam posljednjih mjeseci konstantniji, a to je ono što želim u svojem tenisu i karijeri. Mislim da sam sada spremniji u odnosu na 2014. godinu, kada sam imao problema s ramenom i propustio sam Bercy – kaže Marin Čilić, dobitnik godišnje nagrade ATP-a »Arthur Ashe« za humanitarni rad.




Čilić je blistao nakon Olimpijskih igara, od sredine kolovoza dobio je 21 od 25 utakmica. Sve je krenulo s osvajanjem prvog Masters 1000 turnira u karijeri – Cincinnatijem. U tom je razdoblju upisao četiri top 10 pobjede, a uspjesi nad najboljim igračima svijeta bili su upravo ono što je poslije trijumfa na US openu 2014. godine – nedostajalo. Sve je nekako krenulo s početkom suradnje s Jonasom Bjorkmanom. 


– Jonas je drugačiji od Gorana Ivaniševića. Pozitivan je. Mislim da mi je to pomoglo, emotivniji sam na terenu, motiviraniji. Basel je za mene poseban naslov, prvi na ATP 500 turnirima, a došao je kao nadogradnja na prvi Masters 1000 trofej u Cincinnatiju. Nije bilo loše ni u Parizu. Nadam se da će i ovo biti veliki tjedan za mene – dodaje Marin.


Posljednji bal


Međugorac turnir otvara dvobojem s Andyjem Murrayjom, prvim tenisačem svijeta, kojeg je dobio u finalu Cincinnatija. Inače, Škot vodi 11-3 u međusobnim susretima. Čilić je u minusu i s ostala dva suparnika u skupini, Stan Wawrinka vodi 10-2, Kei Nishikori 7-5. 


– Andy je u velikoj seriji posljednjih pet, šest mjeseci. Bit će motiviran ovaj tjedan, igra za poziciju broj jedan, na domaćem terenu. Ovo neće biti lagan start za obojicu, ali bit će uzbudljivo. Moja motivacija ne može biti bolja. Posljednjih tjedana bilo je puno pritiska, na mene i moje tijelo, ali mislim da sam spreman. Nadam se samo da ću nastaviti s dobrom formom koja me prati posljednjih mjeseci.


U Londonu u konkurenciji parova nastupa i Ivan Dodig, koji igra posljednji turnir u kombinaciji s Brazilcem Marcelom Melom. Iduće sezone Dodig će igrati sa Španjolcem Marcelom Granollersom. Kada su u pitanju Dodig i Melo, četvrti su put na završnom turniru. Nastup otvaraju protiv legendi, američkih blizanaca Bryan. U skupini Edberg/Jarryd još su Jamie Murray i Bruno Soares te Treat Huey i Maks Mirnji.