Roland Garros

Teniski klasik: Nadal u tri seta preko Federera do rekordnog 12. pariškog finala

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



PARIZ Pariški rekorder Rafael Nadal u nedjelju će igrati u svom 12. finalu u Roland Garrosu, nakon što je u petak u polufinalu nadigrao Švicarca Rogera Federera sa 6-3, 6-4, 6-2 za dva sata i 25 minuta igre.


Nadal je tako prekinuo Federerov pobjednički niz u međusobnim dvobojima koji je potrajao od Australian Opena 2014. godine, a u kojem je 37-godišnji Švicarac slavio u pet posljednjih mečeva, od čega su četiri bila finala. No, Španjolac i dalje ostaje nepremostiva prepreka za Federera na pariškoj crvenoj zemlji.


Bio je to njihov šesti dvoboj u Roland Garrosu i šesta pobjeda Nadala, a druga u kojoj je Španjolac ostavio Federera bez seta. Uvjerljivije ga je pobijedio samo u finalu 2008. godine, kad je bilo 6-1, 6-3, 6-0 za Rafu.




Nadal je u prvom setu poveo sa 3-0, Federer je uspio vratiti ‘break’ zaostatka i doći do 2-3, ali je potom odmah izgubio servis, što je 33-godišnjem Španjolcu bilo dovoljno za osvajanje prve dionice.


U drugom setu je Federer prvi došao do ‘breaka’, poveo 2-0, ali prednost nije dugo potrajala. Nadal je vratio izgubljeno u trećem gemu, a potom još jednom slomio Federerov servis u devetom i mirno priveo set kraju. U trećem setu nikakve neizvjesnosti nije bilo, jer je Španjolac s dva ‘breaka’ odjurio do prednosti 5-1 i nakon 145 minuta igre zapečatio mjesto u nedjeljnom finalu.


Nadal tamo čeka pobjednika dvoboja najboljeg svjetskog tenisača Srbina Novaka Đokovića i Austrijanca Dominica Thiema, preko kojega je prošle godine stigao do svog 11. trijumfa u Roland Garrosu. Nadal protiv Đokovića ima dvije pobjede manje u međusobnim dvobojima (26-28), ali u Roland Garrosu vodi sa 6-1. Đoković ga je pobijedio u četvrtfinalu 2015. godine. Nadal u međusobnim dvobojima s Thiemom vodi sa 8-4 i ima 3-0 u Roland Garrosu, ali je 25-godišnji Austrijanac slavio u njihovom posljednjem meču odigranom u polufinalu turnira u Barceloni ove godine.


Današnjom polufinalnom pobjedom Nadal je povećao prednost u međusobnim dvobojima s Federerom na 24-15.


ROLAND GARROS, tenisači – polufinale


Rafael Nadal (Špa/2) – Roger Federer (Švi/3) 6-3, 6-4, 6-2