Davis Cup

STIGLA POTVRDA: Francuzi će ugostiti hrvatske tenisače u Lilleu pred 27 tisuća navijača!

Hina

U Lilleu se 2014. godine okupilo 27.448 gledatelja što je rekordna posjeta teniskim mečevima

U Lilleu se 2014. godine okupilo 27.448 gledatelja što je rekordna posjeta teniskim mečevima

Francuski teniski savez će tijekom sljedećeg tjedna obznaniti hoće li se igrati na tvdoj ili na zemljanoj podlozi.



LONDON Hrvatski i francuski tenisači će se za ovogodišnji naslov pobjednika Davis Cupa u Lilleu od 23. do 25. studenoga, objavili su u petak iz Međunarodne teniske federacije, a Francuski teniski savez će tijekom sljedećeg tjedna obznaniti hoće li se igrati na tvdoj ili na zemljanoj podlozi. Tako će stadion Pierre Mauroy drugu godinu zaredom biti domaćinom finala Davis Cupa, jer su Francuzi na istom mjestu pobijedili Belgiju i po deseti put trijumfirali u ovom natjecanju. Bit će to treće finale Davis Cupa u ovoj dvorani, u kojoj je prije četiri godine postavljen rekord po broju gledatelja na jednom teniskom natjecanju, kad je 2014. godine 27.448 francuskih i švicarskih navijača svjedočilo pobjedi Švicaraca predvođenih Rogerom Federerom i Stanom Wawrinkom.


Bit će to i posljednji meč sadašnjeg izbornika Yannicka Noaha na klupi francuske reprezentacije, jer će ga od sljedeće sezone u promijenjenom sustavu natjecanja na toj poziciji zamijeniti Amelie Mauresmo. Hrvatska će u Lilleu pokušati po drugi put u povijesti, a posljednji put po sadašnjoj formuli natjecanja koja je ustanovljena 1981. godine, osvojiti veliki srebrni trofej koji su 2005. podigli Ivan Ljubičić, Mario Ančić, Goran Ivanišević i Ivo Karolović u Bratislavi, pod vodstvom izbornika Nikole Pilića, dok su te godine među reprezentativcima još bili Roko Karanušić, Saša Tuksar i današnji izbornik Željko Krajan.


U Krajanovoj izborničkoj eri Hrvatska je već bila na korak do naslova, kad je 2016. godine u Zagrebu protiv Argentine Marin Čilić trebao još samo jedan set za pobjedu nad Juanom Martinom del Potrom i veliki trijumf. Ponovnu priliku za slavlje naši su tenisači izborili polufinalnom pobjedom nad reprezentacijom SAD-a u Zadru, gdje je u odlučujućem, petom meču Borna Ćorić u pet setova pobijedio Francesa Tiafoea i odveo našu reprezentaciju u veliko finale.




Bit će to treći dvoboj hrvatskih i francuskih tenisača, a u dosadašnja dva pobjede su odnijeli domaćini. Oba meča odigrana su u dvorani. Francuzi su slavili sa 4:1 u dvoboju 1. kola Svjetske skupine 2004. godine na zemljanoj podlozi u Metzu, dok je Hrvatska sa 3:2 slavila 2016. u polufinalu odigranom u Zadru. kad je Marin Čilić donio dva boda u pojedinačnim mečevima te u paru s Ivanom Dodigom.