Davis Cup

ŠKUGOR ODLUČIO: Borna Gojo u finalnom turniru umjesto Marina Čilića

Hina

Franko Škugor/Foto Facebook, Hrvatski teniski savez

Franko Škugor/Foto Facebook, Hrvatski teniski savez

Gojo je prijavljen umjesto Marina Čilića, koji je bio u originalnoj nominaciji, ali je prije dva tjedna odlučio odustati od nastupa u Madridu



MADRID Borna Gojo će imati “vatreno krštenje” u Davis Cupu, a debitirat će već u ponedjeljak u dvoboju protiv Rusije, kojim će branitelji naslova otvoriti nastup na finalnom turniru 18 reprezentacija, nakon što je privremeni izbornik Franko Škugor odlučio 21-godišnjeg debitanta prijaviti uz Bornu Ćorića, Ivana Dodiga, Matu Pavića i Nikolu Mektića u peteročlani sastav.


Gojo je prijavljen umjesto Marina Čilića, koji je bio u originalnoj nominaciji, ali je prije dva tjedna odlučio odustati od nastupa u Madridu, zbog ozljede koljena. 


“Bila je dvojba između Borne Goje i Nina Serdarušića za drugi pojedinačni meč, a odlučili smo se za Bornu jer se malo bolje snalazi u bržim uvjetima. Znamo da je ovdje nešto veća nadmorska visina pa smo imali dojam da njemu uvjeti malo više odgovaraju nego Ninu. To je bio jedini razlog zašto smo tako odlučili”, rekao je Škugor.




Izbornik je argumentirao i zašto su prijavljena trojica igrača koji su specijalisti za parove.


“U postavi su trojica igrača, jer bod u paru može biti jako bitan. Odnosno, čak ako je poslije pojedinačnih mečeva rezultat 2:0 ili 0:2 osvajanje boda u paru kasnije može biti presudno za prolaz u četvrtfinale, jer dalje ne idu samo pobjednici skupina, nego i još dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije. Osim toga, imali smo i manjih poteškoća, Mate Pavić s leđima, a Ivan Dodig s vratom, pa makar su obojica u subotu normalno trenirali ostavili smo zbog sigurnosti obojicu u ekipi uz Nikolu Mektića, kako bismo u parovima imali opciju više.”


Dvoboj Hrvatske i Rusije na rasporedu je u ponedjeljak od 16 sati.


S obzirom na otkaz nastupa najboljeg ruskog tenisača Danila Medvjedeva, prvi ruski igrač je postao Karen Hačanov (ATP – 17.), dok je drugi reket Andrej Rubljov (ATP – 23.). Ne bude li nekakvih iznenađenja, kakvim je ruski izbornik Šamil Tarpišev sklon, u ponedjeljak bi prvi na teren trebali Borna Gojo i Andrej Rubljov, a potom Borna Ćorić i Karen Hačanov.


Ćorić protiv Hačanova vodi 2-0 u međusobnim dvobojima, ali oba su odigrali 2017. godine, kad je Ćorić bio u boljoj formi, a Rus se tek počeo probijati prema vrhu. Za 21-godišnjeg Splićanina Goju ovo će biti prvi dvoboj protiv Rubljova. Donskoj i Rubljov bi mogli biti ruska kombinacija za parove.