Australian Open

Rekordni sedmi trijumf Novaka Đokovića u Melbourneu

Hina

Novak Đoković/Foto REUTERS

Novak Đoković/Foto REUTERS

Bio je to 53. dvoboj Đokovića i Nadala te njihovo 25. finale. Srpski tenisač je došao do svoje 28. pobjede nad Španjolcem, a u finalima sada vodi sa 15-10. 



MELBOURNE Najbolji tenisač svijeta Srbin Novak Đoković novi je rekorder Australian Opena sa sedam naslova pobjednika, nakon što je u nedjeljnom finalu odigranom u Rod Laver Areni u Melbourneu nadigrao Španjolca Rafaela Nadala sa 6-3, 6-2, 6-3 za samo dva sata i četiri minute igre te tako stigao do svog 15. naslova na Grand Slam turnirima. 


Bio je to 53. dvoboj Đokovića i Nadala te njihovo 25. finale. Srpski tenisač je došao do svoje 28. pobjede nad Španjolcem, a u finalima sada vodi sa 15-10. Đoković i Nadal su se samo jednom prije ovog današnjeg meča susreli na Australian Openu, u finalu 2012. godine, u kojem je također trijumfirao Đoković, ali je meč odlučen u petom setu, tek nakon pet sati i 53 minute igre, što je i dalje najduže finale na Grand Slam turnirima u povijesti.


Za razliku od tog dvoboja, u ovogodišnjem finalu Australian Opena srpski tenisač je bio nadmoćan od prvog poena, posebno u gemovima kada je bio na početnom udarcu. Tako je Đoković u prvom setu izgubio svega jedan poen na servisu, u drugom ih je izgubio pet, a u trećem, u kojem je Nadal došao do jedine prilike za ‘break’, još sedam.




Tako je Đokoviću za osvajanje prvog seta dovoljan bio ‘break’ u drugom gemu, u drugom setu je slomio Nadalov servis u petom i sedmom gemu, a u trećem setu je do ‘breaka’ došao u trećem i devetom gemu.


Na prvu meč-loptu Đoković je promašio bekhend, što mu je bila tek deveta neforsirana pogreška u meču, a na drugu je dočekao Nadalovu 28. pogrešku za rekordni sedmi naslov u Melbourne Parku.


Osim trofeja Normana Brooksa, Đoković je za trijumf na ovogodišnjem Australian Openu zaradio 4,1 milijun australskih dolara. Nadal je ostao na 17 Grand Slam naslova i jednom osvojenom Australian Openu, a za poraz u finalu je nagrađen sa 2,1 milijunom australskih dolara.