Bez izgubljenog seta

Marin Čilić u polufinalu Umaga, Fognini izbacio Ćorića

Zlatko Horvat



UMAG Marin Čilić plasirao se u polufinale 25. Vegeta Croatia Opena, što nije uspjelo 17-godišnjem Borni Ćoriću, koji je bio  tako blizu, ali nije uspio zatvoriti meč u dva seta protiv 20. igrača svijeta i prvoga nositelja Talijana Fogninija, koji je pobijedio sa 5:7, 7:6 (4), 6:3. Šteta! Mogao je Borna postati drugi najmlađi umaški polufinalist, treći ukupno, poslije – Nadala i Del Potra. Bio bi u zaista uglednom društvu, ali svejedno je na dobrom putu… 


Čilić  je ostao u utrci za drugim domaćim naslovom sezone i drugim u Umagu. U četvrtfinalu Čilić je nadigrao Čeha Lukaša Rosola (6:0, 6:2), poslije 62 minute igre dobio je   15. utakmicu zaredom na hrvatskim ATP turnirima! Niska uključuje umaški naslov prije dvije godine i dva zagrebačka, lani i ove godine… Doma je uvijek najbolje, pet od 11 osvojenih naslova u karijeri Čilić je potpisao u Hrvatskoj. 


– Favorit turnira? Činjenica je da se dobro osjećam, ali svoje iduće pobjede moram zaraditi. Idući suparnik je Tommy Robredo,  igra će biti drugačija, izmjene duže. I neće biti besplatnih poena – kaže Marin Čilić.




U prvom setu Rosol nije uhvatio ni gema, kombinacija njegovih pogrešaka i Čilićeve precizne igre, pogotovo na reternu,  značili su šetnju za Međugorca. U drugom setu Rosol se držao do 2:2, sa četiri gema u nizu Čilić je zaključio priču u meču u kojem Goran Ivanišević nije morao »gristi nokte«. 


– Goran mi je puno donio, u igri se osjećam sigurnije. Moja je igra napredovala, od servisa nadalje  – dodaje Međugorac.


Lukaš Rosol sada ima omjer 0-4 protiv Čilića. 


– Očekivao sam da će igrati agresivno, jer uvijek igra isto. Od početka do kraja odigrao sam taktički mudro. Zabio je desetak »winnera«, ali da će uhvatiti samo dva gema, to nisam mislio. Sjajno sam koristio cijeli teren, izbacio sam ga iz ravnoteže, znajuči da najbolje poteže iz mjesta, dok iz trka  nije tako dobar. Drugo, nakon 5:0 imao je košmar u glavi, više nije znao kako servirati.


 Umag je Čilićev  četvrti polufinale sezone, u kojoj ima omjer  36-13. I nijednom nije zapeo na toj stepenici, na kojoj ga danas, u sudaru dvaju posljednjih pobjednika Vegeta Croatia Opena,  čeka  Tommy Robredo, kojeg vodi 3-2 u međusobnim susretima (2-0 na zemlji). Ako servis bude dobro radio, a jučer je sjajno radio i retern, Čilić može računati na treći umaški finale. 

Fabio Fognini imao je 5:3, ali Borna Ćorić je sjajnom igrom  uzvratio sa – šest gemova zaredom. No, u meču odigranom u sjajnoj atmosferi, s Bornom koji je jurio na svaku loptu i tražio podršku gledatelja, Zagrepčanin nije uspio sačuvati prednost. Izgubio je  servis u četvrtom gemu druge dionice, u kojoj nije uspio dohvatiti pobjedu u »tie breaku«. Tako blizu, a tako daleko…  A kada je u trećem gemu trećega seta izgubio servis,  više nije bilo povratka, iako se Borna trudio do posljednje lopte, grčevima unatoč. Imao je čak i »break« loptu za 4:4, ali Talijan je odigrao savršenu skraćenu loptu. »Borna, Borna«, odjekivalo je stadionom. Rođeni pobjednik  porazu unatoč, koji je kupio gledatelje u umaškoj školjci, ali kreće u – osvajanje svijeta. 


Fognini će u polufinalu igrati protiv  Urugvajca Pabla Cuevasa, koji je iz kvalifikacija upao među posljednja četiri, kao prvi u Umagu poslije 2007. godine i Viktora Troickog.  Cuevas je igrao poput zida, Rus Tejmuraz Gabašvili ni u 13. četvrtfinalu jednog   ATP-a  nije ostvario pobjedu! 


Rezultati četvrtfinale: Čilić (3) –  Rosol (5) 6:0, 6:2,  Robredo (2) – Carreno Busta 6:1, 6:4,  Cuevas – Gabašvili 6:3, 4:6, 6:2, Fognini (1) – Ćorić 5:7, 7:6 (4), 6:3. Parovi, polufinale: Čermak/Rosol (4)   – Knowle/Marach (1) 6:4, 3:6, 10:3.