Australian Open

MARIN PRED VRATIMA RAJA ‘Igrati s Federerom je uvijek izazov. Moram biti taj koji diktira izmjenu’

Zlatko Horvat

Roger Federer je do finala došao bez izgubljenog seta i danas ima priliku izjednačiti rekord Novaka Đokovića i Royja Emersona i osvojiti šesti Australian Open. Marin Čilić traži svoje mjesto u povijesti. Prvi hrvatski pobjednik Australian Opena, prvi s dva Grand Slam naslova. Ima igru i vjeru da može uspjeti



Posljednje pitanje na ovogodišnjem Australian Openu dobit će odgovor u toploj melburnškoj večeri, u kojoj će temperatura biti iznad 30 stupnjeva Celzijusa. Hoće li Roger Federer osvojiti 20. Grand Slam naslov ili će Marin Čilić upisati drugi, postati prvi hrvatski pobjednik u pojedinačnoj konkurenciji u povijesti.


Početak velikog dvoboja zakazan je za 9.30 sati po srednjoeuropskom vremenu (19.30 po lokalnom). Federer brani naslov i vodi 8-1 (3-1 na GS turnirima) u međusobnim susretima protiv izazivača, od kojeg je bio bolji lani u finalu Wimbledona za 19. Grand Slam krunu. No, ako su mu prošle godine posao olakšali Čilćevi žuljevi, sada ga čeka suparnik koji je bio čvršći čak i od velikog Rafaela Nadala.


– Veliki je motiv igrati protiv Rogera Federera, to je uvijek jako velik izazov. Mislim da je jedan od najboljih tenisača kada dođe do četvrtfinala, polufinala, finala, tada uvijek podiže razinu i njegovi mečevi su uvijek jako kvalitetni. Mislim da će biti nužno sjajno servirati, biti agresivan, odigrati na vrlo visokoj razini. Susretali smo se već na Grand Slam turnirima, osjetio sam i čar pobjede. Bio sam jako blizu i u Wimbledonu 2016. godine. Nadam se ću odigrati na isti način kao i do sada, brzo, agresivno s osnovne crte, moram biti taj koji diktira izmjenu – kaže Marin Čilić.


Marinova agresivnost




To neće biti nimalo lako. Federer je kralj kratkih poena. Uostalom, samo su Novak Đoković i Juan Martin del Potro pobijedili Nadala i Federera na istom Grand Slam turniru. Drugo, Čilića dobro poznaje čovjek koji će sjediti u Federerovoj loži. Ivan Ljubičić…


– Ivan je kao igrač bio veliki profesionalac. Bio je treći igrač svijeta, osvojio je Davis Cup praktički sam. Sjajno je servrao, a potvrdio se i kao veliki trener. Uspješno je vodio Miloša Raonića, a od kad je s Rogerom, Švicarac igra nevjerojtan tenis – ocjenjuje Goran Ivanišević, koji je vodio i Marina Čilića. Nije iznenađen uspjehom Međugorca, od ponedjeljka trećeg igrača svijeta.


– Brzina terena mu savršeno odgovara. No, ne smije Federeru dozvoliti da kontrolira igru. Tu je i 15 tisuća ljudi na tribinama koji će navijati za Rogera, koji neće dopustiti da mu vodstvo izmakne iz ruku. Zato Čilić mora dobro startati, baš kao Berdych u četvrtfinalu. Mora ga stisnuti, što Rogera može učiniti nervoznim. Čilić treba biti agresivan kao na US Openu 2014. Godine. Ovo je sasvim drugačija priča od Wimbledona lani. Čilić ima šansu i vjeruje da može pobijediti – kaže Goran.


Zdravica


Splićanin dodaje da 20. Grand Slam naslov rješava sve nedoumice oko toga tko je najbolji svih vremena.


– Možemo pričati da Laver nije igrao toliko dugo, da je Borg prestao sa 26, ali tko može išta reći protiv 20 Grand Slam naslova?


Federer je do finala došao bez izgubljenog seta i danas ima priliku izjednačiti rekord Novaka Đokovića Open ere i Royja Emersona iz »amaterskog« doba tenisa, razdoblja prije 1968. godine – osvojiti šesti Australian Open. Opet, nema li ih dovoljno? Marin traži svoje mjesto u povijesti. Prvi hrvatski pobjednik Australian Opena, prvi s dva Grand Slam naslova. Ima igru i vjeru da može uspjeti u tom velikom, 28. danu siječnja 2018. godine.


Čilić je jučer preko instagrama poslao Rogeru Federeru zdravicu uoči finala, s njihovom fotografijom s njihova treninga s Maldiva krajem studenog. Danas to neće biti prijateljsko spariranje…