Emotivni oproštaj

Legendarni Nijemac okončao karijeru, u jednom trenutku bio je svjetski broj 2

Hina

Tommy Haas, Foto: REUTERS

Tommy Haas, Foto: REUTERS

Iako je posljednji meč odigrao u srpnju prošle godine i na kraju karijere nanizao šest poraza, moći će se pohvaliti da je upravo Roger Federer posljednji tenisač kojeg je uspio pobijediti



»Smatram se iznimno sretnim što sam imao priliku profesionalno igrati tenis i tako zarađivati za život više od dva desetljeća«, izjavio je 39-godišnji njemački tenisač Tommy Haas na svom službenom oproštaju od igračke karijere, upriličenom u Indian Wellsu, gdje već drugu godinu zaredom obnaša dužnost direktora velikog ATP i WTA turnira BNP Paribas Opena.


»Kroz sport sam stekao dragocjena prijateljstva, imao sam priliku putovati svijetom i brojne prigode za stvaranje nevjerojatnih uspomena. Tenis me naučio mnogo o tome što znači suočavati se s izazovima, boriti se i nadilaziti teškoće«, rekao je Haas u emotivnom govoru koji je održao na svečanosti neposredno po završetku dvoboja u kojem je njegov veliki prijatelj Roger Federer pobijedio Korejca Hyeona Chunga i plasirao se u polufinale, gdje ga čeka sraz sa Bornom Ćorićem.


Iako je posljednji meč odigrao u srpnju prošle godine i na kraju karijere nanizao šest poraza, moći će se pohvaliti da je upravo Roger Federer posljednji tenisač kojeg je uspio pobijediti, u 2. kolu prošlogodišnjeg turnira u Stuttgartu na travnatoj podlozi. Bila je to njegova 569. pobjeda u karijeri, u kojoj je dogurao do drugog mjesta na pojedinačnoj ATP ljestvici i osvojio 15 naslova iz 28 finala. Posljednja dva naslova osvojio je 2013. godine u Muenchenu i Beču, a posljednje finale odigrao je 2014. godine u zagrebačkom Domu sportova, izgubivši meč za naslov pobjednika Zagreb Indoorsa od Marina Čilića.




U karijeri u kojoj je prepunoj teških ozljeda i povrataka nakon brojnih operacija i dugih izbivanja s terena, Haasovi najbolji rezultati na Grand Slam turnirima bila su tri polufinala na Australian Openu (1999, 2002. i 2007.) te jedno u Wimbledonu (2009.). Dvaput je bio dobitnikom ATP nagrade za povratnika godine (2004. i 2012.).


Jedno od njegovih najvrijednijih postignuća u karijeri svakako je osvajanje srebrnog olimpijskog odličja 2000. godine na Igrama u Sydneyju.


»Roditeljima, obitelji, supruzi i djeci zahvaljujem na svoj ljubavi i podršci koju su mi pružili tijekom godina, a gledateljima zahvaljujem što su navijali za mene kroz cijelu karijeru«, zaključio je Haas.