Richard Krajicek

LEGENDARNI OSVAJAČ WIMBLEDONA Jedva čekam Umag i susret s Ivaniševićem

Zlatko Horvat

UMAG ĆE BITI SJAJAN – Richard Krajicek / arhiva NL

UMAG ĆE BITI SJAJAN – Richard Krajicek / arhiva NL

Prije tri dana igrao sam parove s Goranom, uvijek ima neko iznenađenje. Dobri smo prijatelji, bit će super, za nas i gledatelje – kaže Krajicek



U srijedu, 19. srpnja, na zemlju Stadiona Gorana Ivaniševića u Umagu nešto iza 21.30 sati kročit će tri pobjednika Wimbledona. Splićanin, po kojem je stadion dobio ime, 52-godišnji Australac Pat Cash i 45-godišnji Nizozemac Richard Krajicek. Goran je Wimbledon osvojio 2001. godine, Cash prije točno 30 godina, a Krajicek 1996. godine. Bit će to još jedna spektakularna ekshibicija za vrijeme Plava Laguna Croatia Opena.


Zahvaljujući vezi Rotterdam – Zagreb – Rijeka, jučer se javio Richard Krajicek, danas direktor ATP-a u Rotterdamu, koji je, uz Wimbledon, osvojio još 16 turnira.


– Nikad nisam zaigrao u Umagu budući da je termin turnira bio poslije Wimbledona, poslije kojega sam išao na američki dio sezone na betonu. Šteta. Međutim, sretan sam što ću sada zaigrati na turniru svojeg dobrog prijatelja Lawrencea Frankopana. Za nas je sretna okolnost što imamo turnir poput Umaga, europski igrači imaju šansu ostati igrati na zemlji. Zato sam se rado odazvao pozivu.




Što kažete na listu igrača za ovogodišnji turnir u Umagu?


– Lista je sjajna. Drago mi je što igra Borna Ćorić, domaći favorit. Uvijek je dobro imati svoju zvijezdu na turniru. Goffin, Monfils, Fognini i ostatak društva jamče zabavu za gledatelje, Umag će biti pravi. Jedino je teško, budući da se turnir igra poslije Wimbledona, prognozirati pobjednika.


Borna je igrao u Rotterdamu, na vašem turniru. Gdje ga vidite u budućnosti?


– Borna je veliki radnik i veliki borac, što je vrlo važno. Ivica Ančić je vrlo dobar izbor za trenera. Borna je ovojio prvi naslov, nastavlja napredovati. Vidjet ćemo što budućnost donosi. Ima sve za top 10, ali hoće li osvojiti Grand Slam, biti u prvih pet ili tri teško je prognozirati.


Očekivanja od umaške ekshibicije?


– Prije tri dana igrao sam parove s Ivaniševićem. S njim na terenu uvijek se nešto dogodi, uvijek ima neko iznenađenje. Dobri smo prijatelji. Bit će super, lijepo za nas i za gledatelje, koje ćemo, vjerujem, dobro zabaviti.


S Ivaniševićem ste odigrali nezaboravan meč u Wimbledonu 1998. godine, koji ste izgubili 15:13 u petom setu?


– Mrzim taj meč! Uopće nije bilo zanimljivo. Ono što pamtim je da sam gubio naveliko, 2:0 u setovima, 5:3 i 40:15. Goran je imao meč loptu i opalio dobar servis i već sam krenuo na mrežu čestitati mu. Odjednom, sudac je rekao da je loptica pogodila vrh mreže i da se poen mora ponoviti. Dobio sam taj poen, oduzeo Goranu servis… Imao sam i »break« u petom setu, ali nisam to iskoristio. Čudan je to bio meč, bio je već izgubljen u tri seta, a mogao sam dobiti u pet. Goran je zaslužio tu pobjedu, bio je bolji tog dana. Inače je i uspješniji u međusobnim susretima.