Pohod na Grand Slam

Kreće Wimbledon: I Rod Laver navija za Novaka Đokovića

Zlatko Horvat

Ivan Ljubičić, Marin Čilić i Goran Ivanišević

Ivan Ljubičić, Marin Čilić i Goran Ivanišević



Novak Đoković danas kreće po treći uzastopni naslov u Wimbedonu, kojim bi nastavio pohod na Grand Slam, osvajanje svih četiriju najvećih naslova u kalendarskoj godini. Posljednji kojem je to uspjelo bio je Rod Laver. Prije 47 godina.


– Novak ima veliku šansu i bio bih sretan kada bi mu to uspjelo. Ima sjajnu igru, konstantu u dubokim loptama, a to suparnicima smanjuje mogućnost napada – poručio je 77-godišnji Rod Laver.



Jučer je u Londonu službeno krenula s radom Fondacija Marina Čilića. Njezini  ciljevi su, među ostalim, potpora obrazovnim projektima kako bi se mladima omogućilo školska i sveučilišna naobrazba, dodjela školarina, organiziranje i vođenje kongresa, seminara, radionica te ostalih programa i konvencija na domaćoj i međunarodnoj razini. Na otvaranju su, između ostalih, uz Čilića bili nazočni Goran Ivanišević, Ivan Ljubičić i Tim Henman.





Budući  da su u Đokovićevu gornjem dijelu ždrijeba, danas će na travnati tepih u All England Clubu izaći Ivo Karlović i Borna Ćorić u hrvatskom derbiju, koji otvaraju program na terenu 8 (12.30), kao i Marin Čilić, kojeg čeka 31-godišnji Amerikanac Brian Baker u prvom dvoboju na terenu 12.


 – Posljednjih godina Baker je bio dosta izbivao s Toura zbog ozljeda. Ali, kvalitetan je igrač, kao i svi na Grand Slam turnirima. Zdrav sam, odlično se osjećam i nadam se prolasku. Znamo da je važno od prvoga kola krenuti maksimalno ozbiljno – kaže Marin Čilić.


212 aseva Gorana Ivaniševića 2001.


14.979 kapacitet centralnog terena


10 minuta za zatvaranje krova


41 teren, 19 u All England Clubu, 22 za trening u Aorangi Parku


11 sati i 5 minuta trajao je meč Isnera i Mahuta 2010.  



Treće kolo Australian Opena i prvo Roland Garrosa nisu rezultati koji će zadovoljiti pobjednika US Opena prije dvije godine. Polufinale Queen’s Cluba, u kojem je izgubio od Andyja Murrayja u tri seta, bude nadu da bi u All England Clubu trebalo biti bolje. Put nije posut ružama, Karlović i Ćorić potencijalni su suparnici u trećem kolu, Japanac Kei Nishikori u osmini, Roger Federer u četvrtfinalu, Đoković u eventualnom polufinalu…  


– Pripreme su prošle jako dobro, stvarno sam zadovoljan nastupom u Queen’su. Odigrao sam nekoliko jako dobrih mečeva, kao i taj s Murrayjem. Taj meč pokazao je dosta stvari na kojima smo radili. Radili smo na igri i ispravljanju nekih sitnih pogrešaka. U dobroj sam formi i nadam se da ću od početka turnira krenuti s jako dobrim tenisom. U posljednje dvije godine došao sam do četvrtfinala, nadam se da bih mogao napraviti takav, sličan, a možda čak i bolji rezultat – kaže Čilić.



Centralni teren (14): Đoković – Ward, Giorgi – Muguruza, Federer – Pella.


Teren 1 (14): V. Williams – Vekić.


Teren 8 (12.30): Ćorić – Karlović.


Teren 12 (12.30): Čilić – Baker.



Upornost se isplatila. Premijeru na Grand Slam turnirima u 28. godini imat će Šibenčanin Franko Škugor, koji se sastaje s 26. nositeljem Francuzom Benoitom Paireom. Utorak bi trebao biti dan Ivana Dodiga, kojeg čeka finalist Wimbledona 2010., Čeh Tomaš Berdych.


Od hrvatskih tenisačica danas će zaigrati jedino Donna Vekić, koja će u prvom ogledu na terenu 1 suprotstaviti peterostrukoj pobjednici Wimbledona Venus Williams.


Tenis je igra u kojoj svi udaraju forhende i bekende, ali pobjeđuje Đoković. I sada je prvi tenisač svijeta najveći favorit. Roger Federer i Ivan Ljubičić imaju prigodu osvojiti možda prvi i jedini zajednički Grand Slam naslov. Sedmerostuki pobjednik čeka Grand Slam krunu od Wimbledona 2012. godine. Sad ili nikad…